Tomas

Tomas

Har du noen gang kjent at du har tvilt på om Jesus døde og oppsto?

Kanskje tenker du at menneskene i Bibelen var helt annerledes, og at det var mye enklere på den tiden. Om det var enklere eller ikke, vet jeg ikke, men det jeg vet er at menneskene i Bibelen liknet veldig på deg og meg. De var ikke bare glade hele tiden, eller levde livet lekende lett. Vi skal lese en tekst fra Bibelen som jeg tror mange kan kjenne seg litt igjen i, og som handler om noe som skjedde i Jesu liv.
Vi leser Johannes 20, 24-31:

Tomas, en av de tolv, han som ble kalt Tvillingen, var ikke sammen med de andre disiplene da Jesus kom. «Vi har sett Herren», sa de til ham. Men han sa: «Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans og får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro.»
Åtte dager senere var disiplene igjen samlet, og Tomas var sammen med dem. Da kom Jesus mens dørene var lukket. Han sto midt iblant dem og sa: «Fred være med dere.» Så sier han til Tomas: «Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min. Og vær ikke vantro, men troende!» «Min Herre og min Gud!» sa Tomas. Jesus sier til ham: «Fordi du har sett meg, tror du. Salige er de som ikke ser, og likevel tror.»
Jesus gjorde også mange andre tegn for øynene på disiplene, tegn som det ikke er skrevet om i denne boken. Men disse er skrevet ned for at dere skal tro at Jesus er Messias, Guds Sønn, og for at dere ved troen skal ha liv i hans navn.

I denne teksten møter vi en av disiplene til Jesus. Han het Tomas. Det som har skjedd er at Jesus har levd på jorda, dødd på korset og stått opp fra de døde. Noen av disiplene har allerede sett Jesus etter oppstandelsen, men Tomas har ikke sett Jesus ennå.
Tomas hadde vært masse sammen med Jesus før han døde. Han hadde sett Jesus gjøre mirakler, og Jesus hadde flere ganger sagt til disiplene sine at han skulle dø på korset og stå opp fra de døde noen dager etter det. For eksempel i Lukas 9, 22: « Han sa: «Menneskesønnen må lide mye og bli forkastet av de eldste, overprestene og de skriftlærde. Han skal bli slått i hjel, og den tredje dagen skal han reises opp.»
Selv om Jesus hadde sagt på forhånd hva som skulle skje, hadde ikke Tomas og resten av disiplene forstått det helt. Men det skjer likevel; Jesus dør, og så står han opp fra de døde etter tre dager.

Da de andre disiplene har sett Jesus, og forteller det til Tomas, klarer han ikke å tro før han har sett Jesus selv. For at han skulle tro, måtte han kjenne merkene Jesus ville ha etter å ha blitt spikret til korset. Etter at disiplene har fortalt Tomas at Jesus er oppstått, kommer Jesus til dem. I stedet for å se ned på Tomas sin vantro, ser han behovet Tomas har for bevis. Det er godt å lese. Når Tomas får sjans til å gjøre noe med det han syns er vanskelig å forstå – Jesu oppstandelse – så gjør han det. Han kunne gitt opp, og latt tvilen bare være der. I stedet møter han Jesus slik som han er, og lar Jesus få mulighet til å hjelpe han med tvilen. Vi kan også tvile og syns det er vanskelig å ikke se Jesus helt konkret her på jorda. Da kan vi vite at Jesus vil møte behovene våre. Det betyr ikke dermed at vi skal få se Jesus, men at når vi kommer til Jesus med tvilen vår, vil han hjelpe oss med den. Han vet hvordan vi har det, og hva vi trenger. Det høres kanskje litt rart ut, men jeg tror Gud ikke bare kjenner oss godt – Han kjenner oss til og med bedre enn vi kjenner oss selv. At vi tviler er ikke noe sjokk for Gud, for han vet hva vi tenker.

I teksten om Tomas leste vi også at «Salige er de som ikke ser, og likevel tror» (Joh 20, 29). Det gjelder jo oss! Å være salig betyr på en måte at vi er lykkelige, uansett hva vi går gjennom i livet, fordi vi har et forhold med Gud.

Tenk på en god venn. Dere kjenner hverandre godt, og finner på noe jevnlig. Så skjer det noe. Du vet ikke hva det er, men vennen din slutter å bruke tid med deg, helt uten videre. Av en felles venn av dere, får du vite at denne gode vennen din var usikker på om du likte å bruke tid med ham/henne. Du skulle ønske vennen din heller sa dette til deg, men nå vet du om problemet, og det du ser som en løsning er å spørre vennen din om å finne på noe igjen. På noen måter er det litt sånn i forhold til oss og Gud. Akkurat som vennen din bare kunne snakket med deg om usikkerheten sin i forhold til deg, kan du være åpen og ærlig med Gud om alt, ikke bare det som er bra, men også i forhold til tvil og andre vanskelige ting. Det blir som regel ikke noe bedre av å snakke med andre personer enn med den saken gjelder. Du kan snakke med andre kristne venner om tvil, og det kan være vel og bra det, men forholdet du har til Gud blir ikke bedre med mindre du snakker med Gud om saken. Akkurat som Tomas kom som han var framfor Jesus, kan vi komme framfor Jesus i dag. Som Jesus svarer Tomas, vil han også svare oss: «Vær ikke vantro, men troende!» (Joh 20,27).

 

Minneord

Dagens minneord er spesielt skrevet til hver og en av oss, fra Johannes 20, 29: «Salige er de som ikke ser, og likevel tror.»

 

ANDAKTSDISPOSISJON

- Menneskene i Bibelen var som deg og meg.
- Tomas, en av Jesu disipler, klarte ikke tro før han fikk se merkene Jesus hadde etter å ha dødd på korset.
- Jesus møter Tomas sin tvil, og på samme måte vil han møte våre behov.
- Tomas kom til Jesus med tvilen sin, og det kan vi også gjøre.

 

BIBELTEKST

Johannes 20, 24-31.

 

FOKUS

Tvil. Tro.

 

BØNN

Kjære Jesus. Takk for at du døde på korset og stod opp igjen. Du ser at det av og til er vanskelig å tro på deg. Vi forstår ikke alt, Jesus. Men hjelp oss å komme til deg med tvilen vår. Og vis oss at du er virkelig og levende i dag. Hjelp oss å tro på deg. I Jesu navn. Amen.

 

ARBEIDSOPPGAVE

Hva gjorde Tomas med tvilen sin, og hva skjedde?

 

REFLEKSJONSSPØRSMÅL

1. Hva vil det egentlig si å tro?
2. Hva syns du er vanskelig å tro på i forhold til Jesus?
3. Hva kan du gjøre med dette?
4. Hva kan historien om Tomas lære oss i dag?

 

TIPS

Les en annen andakt om Tomas på iTro: http://itro.no/ilivet/tomas-tvileren/

Sett av tid til Nikodemuskro, hvor deltakerne kan få spørre om ting de lurer på om Jesus og kristen tro.

Les om Nikodemuskro på Spoton her.