Espen Ottosen

Ny debattbok

– Kampen for å vise at homofilt samliv er i strid med Guds ord, er ikke tapt, sier Espen Ottosen. Snarere tvert imot, mener han. Nå kommer han med boken En annerledes vei – Motstrøms om kjønn, kjærlighet og sex.

I 2009 ga Ottosen ut boken Mine homofile venner, og nå elleve år etter kommer det altså en oppfølger.

 

Forpliktende

– Boken er et uttrykk for at kampen ikke er tapt. Det er fortsatt mange kristne homofile som ser forpliktende på Bibelen. Og noen av dem jeg er blitt kjent med, forteller sin historie i disse to bøkene, sier han og fortsetter:

– Dette temaet diskuteres hele tiden. Men det er svært lite grundig litteratur på norsk som tar for seg dette spørsmålet både sjelesørgerisk, teologisk og ideologisk. Jeg håper derfor boken kan hjelpe kristne som møter motstand fordi de tenker annerledes om dette enn folk flest.

 

Talsmann

Espen Ottosen har de siste årene stått på barrikadene og er på mange områder blitt det konservative kristenfolkets fremste talsmann. Ikke minst stormet det sist høst rundt spørsmålet om homoterapi – kan homofile forandres til å bli heterofile?

– Noen meningsmotstandere mener jeg driver homoterapi. Det gjør jeg ikke, men jeg kjenner mennesker som har hatt homofile følelser og som har opplevd en endring. Noen av disse forteller sin historie i boka mi. Jeg vil ikke stille spørsmål ved deres fortelling, men det finnes ingen metode som kan gjøre folk heterofile, sier Ottosen og påpeker at homoterapi defineres ulikt.

På bokens vaskeseddel skriver journalist Frank Rossavik:

«Jeg er homofil, men det er ikke den eneste delen av min identitet. Delene går ikke alltid i takt. Slik sett forstår jeg at homofile som også er kristne, ut fra sin lesning av Bibelen kan mene at homofilt samliv er i strid med Guds ord. De har all rett til å finne sin vei. Espen Ottosen bringer deres stemmer frem på en måte som viser respekt også for oss andre homofile, kristne eller ikke. Vi tåler at ikke alle omfavner våre valg.»

 

Respektert

Espen Ottosen forteller at han stort sett blir respektert for sine meninger, men han mener at toleransen for hans syn er mindre nå enn for ti år siden.

– Hvordan opplever du debattene om homofilt samliv?

–  Det er svært ubehagelig å bli beskyldt for å være homohater, eller at et kristent syn driver mennesker til selvmord. Men hadde jeg ikke tålt debatten, ville jeg ikke gitt ut en slik bok.