Tre tomme kors

"Han er blitt reist opp"

I påska var en fin flokk samla på Solhøgda Leirsted om påskebudskapet, der alt skjedde «for oss.» Om han som tok min plass, for at jeg skal få hans. Vi fikk stanse opp for det store som skjedde og avslutte med vitnesbyrdet til Maria Magdalena, som kommer til disiplene: «Jeg har sett Herren!» Lykkelig, ja salig er den som kan si: «Jeg har sett Herren!» I dag trengs det mange som Maria som kan være med å rope det ut: «Jeg har sett Herren.» Det er grunnlaget og forutsetningen for all forkynnelse.

I Luk 24,6 leser vi: «Han er ikke her, han er blitt reist opp.» Her står det ikke at Jesus stod opp, nei: «han ble reist opp.»  Gud Fader, reiste han opp, fra dødens makt. Et guddommelig bevis på at hans forsoning var godkjent. Påskedag er det Gud som handler. Hvorfor? Gud elsker oss med en kjærlighet som vi aldri kan fatte dybden av. Påskedag er dagen da døden dør. Gud sender engler, himmelske sendebud, som bringer de gode nyhetene: «Hvorfor søker dere den levende blant de døde.» Luk 24,5. Et budskap fra himmelen til kvinnene, ja for all ettertid, ja for oss.

Flere plasser i Ap.gj. slås det fast, blant annet: Ap.gj. 2,24. «Ham reiste Gud opp, idet han løste dødens veer. For det var umulig for døden å holde ham fast.» Tenk vi har en Gud som er sterkere enn døden, en som har overvunnet alt. Ja, den eneste sanne Gud.

Det er alt dette trua står og faller med, Jesus ble reist opp, han er Guds sønn. Han er Frelseren. Jesu oppstandelse innebærer en helt ny livssituasjon for oss; Rom 4,25: «Jesus «ble gitt for våre overtredelser og reist opp til vår rettferdiggjørelse.» Det at Jesus stod opp, er helt avgjørende for vår frelse, om ikke var trua til ingen nytte, da var det ikke håp. Men takk; Jesus lever, han er oppstått. Det gir oss framtid og håp, ja visshet. Her er all vår trøst, hjelp i all vår nød.

Da gjeld det å lære han og kjenne som døde for våre synder etter skriftene, og som ble begravet og oppsto på den tredje dag etter skriftene. Langfredag taler om et tomt kors, påskemorgen om en tom grav. Korset er tomt, grava er tom, Jesus stod opp og han lever. Joh 11, 25-26. Jesus sier til henne, til Marta i møte med døden, bror Lasarus var død: «Jeg er oppstandelsen og livet. Den som tror på meg, skal leve om han enn dør. Og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø. Tror du dette?»