Gautestad

Jobben på Gautestad er en livsstil

Da jeg så stillingsannonsen på nettet kjente jeg umiddelbart at denne stillingen skal jeg søke på. Det føltes helt riktig, og nå sitter jeg her, sier Arve.

1.september startet Arve Bjerke som daglig leder på Gautestad Fjellstue, det som inntil nylig het Gautestad kurs- og misjonssenter. I tillegg er han assisterende daglig leder på Evjetun leirsted. Før han begynte på Gautestad var han i seks år ansatt i Blå Kors i Kristiansand.

–  Hva består arbeidsoppgavene dine i?

–  Det er ganske altomfattende har jeg skjønt. Og jeg forstod tidlig at jobben jeg har sagt ja til egentlig er en livsstil, det er ingen ni til fire -jobb. Det syns jeg er helt greit. Jeg har også med meg min kone på laget så jeg trenger ikke å ha dårlig samvittighet når jeg må jobbe i helgene. Jeg har blant annet ansvaret for at arbeidet med det byggetekniske blir gjort. Markedsføring og matlaging hører også med. Det viktigste for meg nå er å gjøre stedet enda mer kjent. Det er utrolig spennende, jeg har aldri vært borti en slik type jobb før. Det å bli gitt en slik tillitt fra arbeidsgiver, men også fra foreningen som har drevet stedet frem til nå, er veldig godt. Det å få lov til å ha «hånda på rattet» selv og få utvikle stedet, det er midt i blinken, sier Arve Bjerke. – Og så er det viktig for meg å si at foreningen av frivillige som har drevet stedet de siste årene har gjort en fantastisk god jobb. Men det er jo begrenset hvor mye de har maktet. I tillegg til Gautestad hjelper jeg også til med administrasjonsoppgaver for Evjetun leirsted, legger han til.

En helt vanlig mann, men…

–  Jeg kommer ikke fra Sørlandet, men hjertet mitt er sørlandsk., sier mannen som opprinnelig kommer fra Lillestrøm. Han har to voksne jenter og han er bestefar.  – Jeg er utdannet økonom, og har hatt en god karriere i næringslivet. Men jeg har også hatt en annen side, en side som kom frem når jeg levde litt uforsiktig med festing. Jeg er egentlig en helt vanlig mann, men jeg har også vært misbruker av alkohol, forteller en åpen og ærlig Arve Bjerke. Det var ikke noe som kom plutselig, det kom snikende over mange år og jeg kom inn i en festkultur.

– Jeg ble en mester til å skjule, manipulere og bagatellisere problemet overfor både familie og arbeidskamerater. Du får jo andre til å føle at det er de som er problemet. Men den jeg lurte var jo meg selv. Men det gikk bare til et visst punkt, før det bokstavelig talt smalt for Arve Bjerke.

– 25.mars 2014 tok livet er sterk vending. Hva skjedde?

– Den dagen smalt det. Jeg var på den tiden daglig leder i en stor transportbedrift, og to samarbeidspartnere hadde på samme dag ringt til styreleder og sagt «Enten så må Arve gå eller så går vi». Arve ble sykemeldt og drikkingen eskalerte. Jeg satte meg i bilen for å kjøre til butikken for å kjøpe mer øl på morrakvisten. På veien hjem gikk det for fort og Arve kjørte ut av veien og rett inn i et tre. Han kom seg ut av bilen helt uskadet, men bilen eksploderte og brant fullstendig opp.

En annen livsretning

– Mens jeg satt og så på at bilen brant opp kjente jeg på en enorm lettelse. Ikke først og fremst fordi jeg ikke var skadet, men jeg kjente at nå er det slutt. Nå skal jeg gå en annen retning i livet. Og det var der det startet, forteller Arve Bjerke.

 

Arve ble lagt inn til dagbehandling for sitt rusproblem. – Før dette skjedde ble jeg kristen og frelst, forteller Arve. Jeg hadde et stort tomrom innvendig som ikke forsvant. Jeg søkte i mange retninger og tilfeldigvis besøkte jeg en kristen menighet. Der var flott gospelmusikk og en tale som virkelig traff meg. Jeg kjente at hele kroppen ble fylt av noe godt og tårene rant. Etter det har jeg valgt å følge Jesus.

Kom styrket ut

–  Det er godt at livet nå har gått i riktig retning, og jeg har det nå uendelig fint sammen med familien min, selv om det har vært mange tøffe år også for dem. Jeg kan se nå i etterkant at jeg har kommet styrket ut av dette, for det har medført en del ting som har gjort med sterk også. Men jeg må bare holde meg unna det som ikke er bra for meg, det er mitt ansvar, sier Arve. – Nå ser jeg fremover så gleder meg enormt til å gjøre den jobben som skal gjøres på Gautestad.

– Hvilke drømmer og ønsker har du for Gautestad Fjellstue?

– Jeg ønsker at det skal komme mye besøk der. Men jeg ønsker ikke mye besøk fordi at vi skal gå med et stort overskudd. Men jeg vil primært at mennesker skal få oppleve den atmosfæren som er der og at de får kjenne på et godt felleskap. Det hadde også vært fantastisk om vi fikk oppleve at mennesker, for første gang fikk et møte Jesus der. Jeg har også et ønske om at Gautestad kan være et sted for mennesker som ikke har det så greit, hverken økonomisk eller på andre måter. Tenk om dette kunne bli et fristed hvor de får kjenne at de har det trygt og godt og hvor de kan legge bort alle bekymringene som preger hverdagen deres, sier Arve Bjerke.

Navnebytte

Gautestad Fjellstue er det nye navnet på det som frem til nylig het Gautestad kurs- og misjonssenter. –Innholdet i stedet skal jeg ikke gjøre noe med, og det skal fortsatt komme tydelig frem hvem som er «Herre i huset». Med et navnebytte ønsker jeg også å nå de som normalt ikke ville valgt Gautestad kurs- misjonssenter, næringsliv og andre organisasjoner slik at de også kan komme og oppleve stedet. Det betyr også veldig mye for min del at dette stedet er et alkoholfritt alternativ, sier Arve Bjerke. Den nye daglige lederen som er både utadvendt og inkluderende og som er glad i å snakke med mennesker. – Og så liker jeg å ha mange baller i lufta samtidig, avslutter han.