Morten Pettersen

Bruker 30 millioner på skoler med underskudd

Betydelige underskudd for flere av Misjonssambandets skoler gjør at organisasjonen må overføre omkring 30 millioner kroner for at skolene skal ha positiv egenkapital ved årets slutt.

– Situasjonen er alvorlig. Derfor har vi nå gitt beskjed både til alle regionstyrer og skolestyrer om at vi sammen i løpet av to-tre år må vurdere driftsgrunnlaget for skolene, sier konstituert økonomileder Morten I. Pettersen.

Allerede i mars skrev vi i Utsyn og på nlm.no at flere skoler ville trenge betydelig støtte. Det ble da antydet at overføringene ville bli på mer enn ti millioner kroner, og at det gjaldt skolene Norheim videregående (tidligere Kristen Videregående skole Haugalandet), Kvitsund Gymnas, Tryggheim Forus, Vestborg videregående skole og Fjellheim Bibelskole. Nå viser det seg at også Tryggheim Strand grunnskole må ha tilførsel.

  

Flere nyere skoler

– Hva har skjedd siden mars siden beløpet nå er blitt så mye høyere?

– Vi har arbeidet videre med situasjonen på en del av skolene våre og gått enda grundigere inn i tallene, sier Pettersen. Han kan fortelle at tre skoler så langt har fått overført betydelige kapitaltilskudd, men at det gjenstår fortsatt en god del som vil overføres i løpet av 2023 til de skolene som har tapt egenkapitalen.

– Tre av skolene som nå får kapitaltilskudd – Tryggheim Forus, Tryggheim Strand og Norheim videregående – er blitt startet ganske nylig. Har Misjonssambandet satset for offensivt på skoler?

– Det vil jeg ikke si rent generelt. Vi har visst at det krever kapital å starte en ny skole. Tryggheim Strand har nå over 115 elever, og på vei mot en sunn økonomi. Men vi må konstatere at elevtallet ved Norheim videregående ikke har utviklet seg som vi håpet og trodde. Det samme gjelder for Tryggheim Forus videregående skole, men det må legges til at grunnskolen der går godt.

  

Hentes fra eiendomsselskaper

For å dekke opp overføringene til de ulike skolene, har hovedstyret vedtatt å ta ut et utbytte fra organisasjonens eiendomsselskaper, etter salg av Grensen 19, på et tilsvarende beløp.

– Vi har likviditet tilgjengelig på grunn av salget etter Grensen 19, og det er vi takknemlige for. Men det er viktig for oss å si tydelig at det ikke er bærekraftig å måtte bidra med tilskudd i en slik størrelsesorden. Hvis det fortsetter, kan det bli store utfordringer for organisasjonens økonomi, sier Pettersen.

  

Prinsippet om balansert drift består

Misjonssambandet har til sammen 25 heleide og deleide skoler – i tillegg til mange andre institusjoner. Det har lenge vært et prinsipp at alle institusjoner skal drives i balanse. Pettersen understreker at prinsippet står fast.

– Det er ikke slik at Misjonssambandet sentralt alltid vil kunne stille opp når de økonomiske forholdene krever det. Men overføringene vi nå foretar, gir oss en mulighet til å grundig vurdere driftsgrunnlaget for de ulike skolene. Det vil vi gjøre i fellesskap med regionstyrer, skolestyrer og skoleledelsen. Det kan bli krevende, men jeg vil understreke at intensjonen er å ta vare på det fantastiske skolearbeidet til Misjonssambandet, sier Morten I. Pettersen, konstituert økonomileder i Misjonssambandet.