Oversikt over noen av skolene

– Nesten alle skolene forventer underskudd

Misjonssambandet har nå 25 heleide skoler. En oversikt som ble fremlagt for hovedstyret i februar viser at flere av skolene forventer mange millioner kroner i underskudd.

– I forkant av hovedstyrets møte i februar ba vi alle skolene om å rapportere sine budsjetter for 2023. Bakgrunnen var at vi i fjor høst fikk signaler fra flere av skolene om en anstrengt økonomi. Oversikten viste at bare to skolene budsjetterte med et overskudd, og flere forventet betydelige underskudd, sier Morten I. Pettersen, konstituert økonomileder.

– Hva er årsaken til den krevende økonomien?

– Først og fremst er elevtallet for lavt på flere av skolene, sier Pettersen. Det gjelder ikke minst de tre videregående skolene Kvitsund, Vestborg og Nordborg. – Noen av de nyeste skolene våre, som Tryggheim Forus og KVH (Kristen videregående skole Haugalandet), har heller ikke hatt den veksten i elevtall som ble forutsatt da skolene startet opp.

 

Redusert støtte

Den krevende situasjonen for ulike friskoler har vært mye i mediene de siste månedene. Noe har handlet om regjeringens politikk. For Misjonssambandet har det betydning at den statlige støtten til alle bibelskoler reduseres. I tillegg rammes Kongshaug videregående skole, som er et musikkgymnas, av et betydelig kutt. Innføring av skolepenger for utenlandske elever vil antagelig også redusere studenttallet på Fjellhaug Internasjonale Høgskole.

Morten I. Pettersen
Morten I. Pettersen:Konstituert økonomileder Simon Berg

– Den totale situasjonen for skolene våre er bekymringsfull, og vi er helt avhengig av at situasjonen endres. Først og fremst betyr det at elevtallet må opp på flere av skolene, sier Pettersen. Han påpeker at det fortsatt gjenstår noen uker til alle regnskapene for skolene i 2022 er ferdigstilt.

– Fremover vil skoleavdelingen her på hovedkontoret og økonomiavdelingen jobbe mer med struktur og rapportering for å ha en best mulig oversikt over situasjonen for hver enkelt skole. Det er viktig for å gi forutsigbarhet for organisasjonen, sier Pettersen.

   

Gir kapitaltilskudd

Misjonssambandets regnskap for 2022 viser at 2,5 millioner kroner ble overført til Misjonssambandets skoler. Allerede nå vet Pettersen at den summen blir langt høyere i 2023, antagelig mer enn ti millioner.

– Hovedstyret ser viktigheten av det viktige arbeidet som skjer blant barn og unge gjennom skolene våre. Det betyr også at vi ønsker å gi skolene økonomisk trygghet. Rent praktisk betyr det at hovedstyret vil stille opp med nødvendig kapitaltilskudd der egenkapitalen er tapt. I 2023 regner vi med å gi tilskudd til KVH, Kvitsund, Tryggheim Forus, Vestborg og Fjellheim.

For å dekke opp overføringene til de ulike skolene, vil hovedstyret ta ut et utbytte fra organisasjonens eiendomsselskaper, etter salg av Grensen 19, på et tilsvarende beløp.

Er det ikke et problem hvis inntektene fra salget av Grensen 19 går inn i organisasjonens drift?

– Pengene går ikke inn i driften av organisasjonen, men brukes for å støtte disse skolene. Det mener vi er forsvarlig, men det er selvsagt viktig å unngå at dette vil skje gjentatte ganger. Målet vårt er fortsatt at alle institusjoner i Misjonssambandet har en balansert drift og ikke er avhengig av overføringer fra hovedkassen.