Jarleif Gaustad på scenen

Utfordret «unge voksne»

Jarleif Gaustad ønsket seg flere menighetsplantere i 20-årene da 400 deltakere var samlet til Sendt-konferansen.

16.–18. mars inviterte Sendt Norge endelig til konferanse igjen – ni år etter den forrige. Hovedprogrammet gikk av stabelen i Forum i Bergen, Salt Bergenskirkens lokaler, og det møtte opp nesten 400 deltakere som er involvert eller interessert i menighetsplanting.

  

Halvparten studenter

– Vi er omtrent der vi håpet og fornøyd med antall deltakere, sier styreleder i Sendt Norge og fellesskapsutvikler i Misjonssambandet, Jarleif Gaustad.

Kanskje aller mest gledelig var at man kunne se mange unge fjes på konferansen.

– Nesten halvparten av deltakerne har studentpass på konferansen i år. Det er spesielt gledelig, da de var hovedmålgruppen for denne konferansen, sier Gaustad.

Gaustad mener den aldersgruppen har et enormt potensial, og er neste generasjon menighetsplantere. Derfor tok han på siste fellessamling lørdag kveld fram statistikk fra Sendt-rapporten fra 2021 som viser hvem som planter mest; halvparten av deltakerne i disse menighetsplantingene er i alderen 30–39 år.

– Vil dere være med å skrive kirkehistorie? utfordret Gaustad tilhørerne i 20-årene fra podiet.

 

Tomme hender

På det rikholdige seminarprogrammet var det fredag kveld seminaret Kirke for de som ikke søker kirke med tidligere baptistpastor Benjamin Lucas. For hvordan får man folk som overhodet ikke er interessert i kirke, til å komme til kirken?

– Som pastor stilte jeg meg ofte spørsmålet: «Hvordan får vi folk til å komme til kirken vår? Hvilke grep kan vi gjøre for at folk skal ville komme?» forteller Lucas.

I 2017 tok han med seg familien sin og flyttet til landlige Dorset. Ikke for å være pastor, men for å være kristen i et strøk med lite, eller ingen, kristen aktivitet. Han skjønte da at han hele tiden hadde stilt feil spørsmål. Det handler ikke om å få folk til å komme til kirken, først og fremst, men å være med folk der de er.

– I stedet for å komme til Gud med fulle hender, planer og strategier, må vi komme med tomme hender, sier han til et oppmerksomt publikum.

   

Nye spørsmål

– Vi må stille nye spørsmål, sier han og utdyper:

– Hva er behovet i nærmiljøet?

– Hvis vi tenker på Bibelen inn i dette – hva kan den si oss?

– Hvordan ville det sett ut om en gruppe kristne levde som om Guds rike allerede er her?

– Svarene på disse spørsmålene er ulike fra sted til sted. Men spør deg selv: «Hvordan ser det ut for deg å spise det som blir plassert foran deg?» utfordrer Lucas og referer til bibelhistorien med Peter som får et syn om å spise dyr en jøde ikke skal, og deretter besøkte romeren Kornelius (Rom 10).

  

Nettverksgrupper

Dette seminaret var for nettverksgruppen for dem som er interessert i menighetsplanting og ønsket noen verktøy eller inspirasjon.

– Programmet for den nettverksgruppen var ikke like spisset. Men vi hadde også en seminarbolk for de som ønsket å vite mer hva det vil si å plante en menighet, en for de som står på startstreken eller er i gang med planting og en fjerde for de som allerede leder en nyplantet menighet, forklarer Jarleif Gaustad.

 

Les mer om Sendt-konferansen i neste nummer av Utsyn.