Ole Harald Monsen

«Det beste med jul er påske»

For desember 2022 og siste måned er Ole Harald Monsen (62) plukket ut blant de nominerte som «månedens frivillig». Han bor på Verningen i Larvik kommune.

– Hva tenkte du da du fikk vite at noen har nominert deg til «månedens frivillig», Ole Harald?

– Først tenkte jeg det var en spøk og så tenkte jeg: Har jeg virkelig gjort noe som fortjener ekstra oppmerksomhet? Jeg gjør jo bare det som mange av de jeg kjenner også gjør.

«Når Gud velsigner, får vi mer enn vi begriper og forstår. Det er sterkt å oppleve, og det er håndtrykk fra Gud som gjør det lettere å si ja til oppgaver». Ole Harald Monsen

– Hva er du engasjert i for tiden?

– Jeg er med i styret på Solåsen leirsted og akkurat nå er jeg med i planlegging av Førjulskveld i desember og Bibelhelg i februar. Blir også med som leder på Tweens aktiv-leir i november. Jeg syns det er spesielt fint å være med barn fra 5-7 klasse, en brytningstid mellom barndom og ungdom.

Verningen bedehus, som er mitt åndelige hjem, er jeg med å arrangere Herrequiz en gang i måneden. Der møtes karer og guttær av alle slag og selve quizen er ikke det viktigste. Men kaffe og kaker og praten før og etter. Av og til er jeg med som leder for den eldste gruppa på søndagskolen og av og til leder jeg møter.

– Hva motiverer deg til å bidra som frivillig?

– Jeg syns faktisk det er morsomt å være med, jobbe fram noe som flere kan ha nytte og glede av. Og kristen frivillighet har noe av evigheten i seg. Når Gud velsigner, får vi mer enn vi begriper og forstår. Det er sterkt å oppleve, og det er håndtrykk fra Gud som gjør det lettere å si ja til oppgaver.

– Gud slapp Ukrainere ned i nærområdet

– Hva er det beste med misjonsfellesskapet du er en del av?

– Verningen bedehus er en flergenerasjons-forsamling der det er både barn og godt voksne. Jeg er spesielt glad når vi har Storfamilemøter der barn, unge og voksne møtes. Det er superfint. 

– Hva er det største som skjedde i livet ditt det siste året?

– Vår nest eldste sønn ble alvorlig syk rundt nyttår. Nå er han i arbeid igjen. Her må vi takke både for forbønn og det gode norske helsevesen.

– Da krigen i Ukraina startet i februar ba jeg til Gud om vi kunne bidra med noe. Som bonde i Larvik er veien lang til Ukraina, men Gud ordnet det på sin måte. Han slapp så og si Ukrainere ned i nærområdet. 2 km fra bedehuset ble det opprettet et mottak. Etter initiativ fra Ingvild Hellenes ble det startet en sosial språk-cafe hver torsdag på bedehuset. Kona og jeg ble med og ble godt kjent med flere. Nå har vi ganske ofte kontakt med 3 familier som er bosatt i Larvik. En av dem i et lite hus på gården vår. Det er rikt og gjør meg glad.

LES OGSÅ: Slik ble ukrainerne tatt i mot.

Ukrainere
FLYKTNINGER:På gården til Ole Harald og Kristin (til venstre) Monsen bor den ukranikse familien som består av Ihor, Angelina og dattera Anhilla. – Vi har blitt svært glade i dem, sier Ole Harald. Ole Harald Monsen

– Når livet er kjipt, hva gjør du for å komme deg gjennom det?

– Når livet er kjipt da letter jeg som ørnen, zoomer ut for å få et fugleperspektiv på ting. Når jeg flyr høyt oppe i lufta, blir allting smått på jorda. Også problemer og utfordringer. Etter hvert lander jeg og da med et litt annerledes perspektiv enn før. Etter hvert legger jeg det fram for Gud i bønn.

«Min oppfatning er at bønn er fortroppen som bereder grunnen for det gode som skjer». Ole Harald Monsen

– Hva gjør du for å slappe av?

 Jeg liker å lese, høre lydbøker og lytte på musikk. For tiden leser jeg Afrikanske fortellinger av Tomm Kristiansen. Vi hadde han som foredragsholder nylig på "Herremiddag" på Verningen bedehus. Et arrangement der vi inviterer bredt i alle aldre og vi ble 65 mannfolk til sammen. Det var storveis å høre Tomm, men tragisk og leit at han døde en ukes tid etterpå. 

– Hvem i livet ditt mener du fortjener en framsnakk – og hvorfor?

– Vi har en bønnegruppe på bedehuset som trofast tar ansvar for bønnesamlinger hver tirsdag året rundt. Vi tenker kanskje på at bønn er baktroppen, men min oppfatning er at bønn er fortroppen som bereder grunnen for det gode som skjer. Da kan vi gå i ferdiglagte gjerninger. Barbro Hoseth, Anne Toril Kjøndal og Inger Nore Rauan er en viktig trio her. De fortjener framsnakk og ros og har hele verden i sitt virke. De legger den syke fram i bønn, frelse for den enkelte og for alt mellom himmel og jord. Også Misjonssambandets skoler, leirsteder, ansatte og ledere.

På «ørnevinger»

– Hva får deg til å smile skikkelig i hverdagen?

–Jeg har nok fått utdelt et lyst sinn og derfor ser jeg også mye humor og grunn til å smile. Jeg tenker også at Gud må være utstyrt med rikelig humor: Hvordan skal han ellers holde ut med alt det rare og dumme vi holder på med her på jorda? Aller best liker jeg morsomme historier fra bedehus og kirker.

 Det er skrevet mange humorbøker fra dette landskapet og jeg har 6-7 av dem. Det hender jeg leser noen oppmuntringshistorier der når jeg er litt nedfor og trist og ikke syns det er nødvendig med en tur på "ørnevinger".

– Hva gleder du deg mest til i resten av 2022?

– Kona og jeg har fire barn og syv barnebarn som er spredt rundt i Norge. Vi prøver å få til å møte alle sammen rundt jul. Det gleder jeg meg til.

– Hva ønsker du deg selv til jul i år?

 Jeg er glad i bøker, så det tar jeg gjerne imot. Og i år ønsker min kone og jeg bilder av barn og barnebarn til å henge på veggen.

– Hva er beste med advent og jul?

 Forventning er et fint ord som rommer mye. Advent og jul er forventningens tid.

– Jula er ei tid der vi møter familie og venner. Det har jeg forventning til og gleder meg over. Som Jesustroende kan jeg også svare på denne måten:

"Det beste med jul er påske".

 

Misjonssambandet øst vil vise frem noe av alt engasjementet som finnes lokalt på Østlandet. Vi trenger deg som ønsker å bety noe for andre mennesker. Som ønsker at flere skal bli kjent med Jesus. Dette bidrar til å realisere regionens visjon om at vi vil se «Inkluderende og disippelgjørende fellesskap av mennesker i alle generasjoner, som deler evangeliet om Jesus».

Blant de som nomineres av dere, plukkes en ut og intervjues månedlig til nlm.no/ost og sosiale medier. I løpet av desember 2022 skal «årets frivillig» stemmes frem av dere som regionens lesere, følgere og frivillige.