Bariso Magada

- Frivillighet er nestekjærlighet i praksis.

Det sier Bariso Magada som er månedens frivillig i juli.

For juli 2022 er Bariso Magada (38) plukket ut blant de nominerte som «månedens frivillig». Han bor i Stange kommune i Innlandet.

Trykk her for å nominere kandidat(er) til månedens frivillig.

- Hva tenkte du da du fikk vite at noen har nominert deg til «månedens frivillig», Bariso?

- Jeg tenkte at den som har nominert meg har nok sett at jeg har god kontakt og nettverk inn mot barn og ungdom og andre tilknyttet NLM Hamarkirken. Jeg er en trebarnsfar som kombinerer utdanning, jobb og frivillig engasjement.

Magada holder på med en bachelorgrad i teologi og ledelse fra Høgskolen for teologi og ledelse i Oslo. Det får han bruk for som frivillig. Han har en annen bachelorgrad fra før.

- Hva er du engasjert i for tiden?

- For tiden er jeg et bindeledd mellom NLM Hamarkirken og migrantkirken som heter Oromo Kristne Fellesskap. Mennesker med øst-afrikansk bakgrunn og mange barn har behov for kirkelig aktiviteter. Jeg bistår dem med dette. Kjører flere frem og tilbake til kor og andre aktiviteter.

Han bidrar også med bibelundervisning på Oromo-språket på nett. Og har bibelundervisning i Oromo Kristne Fellesskap. Iblant har Oromo og Hamarkirken fellesmøter.

Individualistisk vs. kollektiv kultur

Inspirasjonskilden hans til å bidra som frivillig finner han i et bibelvers som står i 1. Johannes brev 3,16:

«Hva kjærlighet er, har vi lært av at Jesus ga sitt liv for oss. Så skylder også vi å gi vårt liv for våre søsken.».

- Dette betyr at frivillighet er nestekjærlighet i praksis. Å bidra frivillig uten å få noe tilbake er å gi tiden, ressursene og energien vår til mennesker som har behov for det.

Folk i hans hjemland, Etiopia, er rammet av tørke og krig. Mange er internt fordrevet og har store problemer. Han forsøker å bistå flere av disse i de utfordringer de står i.

- Hva er det beste med misjonsfellesskapet du er en del av?

Vi mennesker trenger fellesskap og kan ikke leve uten det. Vi trenger å møtes for å prise Gud sammen. Bariso Magada

 

- I Norge mangler vi litt fellesskap på den måten jeg er vant med fra Etiopia. Etiopia-kulturen er kollektiv, mens i Norge er kulturen mer individualistisk. Det rammer mange med ensomhet. Vi har mye frihet i Norge, men det kommer ofte på bekostning av fellesskap.

Han forteller at fellesskapet i Hamarkirken og Oromo Kristent Fellesskap gir noe av den kollektive kulturen gjennom det åndelig fellesskap.

- Gud er midt iblant oss.

Lærer språk og kultur gjennom «Side om side»

- Hva er det største som skjedde i livet ditt det siste året?

- Jeg ble uteksaminert med bachelorgrad i samfunn og religion.

Trykk her for å nominere kandidat(er) til månedens frivillig.

- Når livet er kjipt, hva gjør du for å komme deg gjennom det?

I Bibelen står det at vi kan vende oss til Gud når vi strever og har det vanskelig. Som kristen vender jeg meg til Gud. Bariso Magada

- Tenker samtidig at når utfordringer kommer i hverdagen, kan det gi muligheter for vekst og forandring. Henvender meg også til familie eller venner for å rådføre meg. Det er viktig å kunne lene seg på det nettverket man har.

- Hva gjør du for å slappe av?

- Musikk er min gode venn. Jeg spiller gitar og keyboard. Både privat og i kirken. Har to barn som går musikkskolen, så vi øver sammen hjemme. Musikk er et godt virkemiddel både som fritidsaktivitet og til å formidle evangeliet. Liker også å lese bøker, svømme med familien, være med venner og å se norske filmer og serier for å skjønne kulturen enda bedre. Viktig å se andre perspektiver når jeg bor i en annen kultur enn den jeg kommer fra.

- Hva er de beste norske seriene du har sett?

- Farmen, Side om side, Neste sommer, Pastor på prøve og Himmelblå. Norske filmer og serier er en god måte å lære mer av både språk og kultur.

Europeisk konferanse

- Hvem i livet ditt mener du fortjener en framsnakk – og hvorfor?

- Kona mi Shuke Adola og våre tre barn betyr mye i mitt liv. Uten konas støtte kunne jeg ikke vært der jeg er i dag med både utdannelse og jobb. Ord kan ikke beskrive hvor mye hennes støtte har betydd.

- Hva får deg til å smile skikkelig i hverdagen?

- Jeg smiler og ler skikkelig av barn jeg har morsomme prater med. De er kreative og morsomme som stadig vekk kommer med artige påfunn og historier.

- Hva gleder du deg mest til i resten av 2022?

- Jeg gleder meg til vi i Oromo Kristent Fellesskap arrangerer en europeisk konferanse i august. Det kommer bidragsytere fra blant annet USA. Vi venter 150-300 personer fra flere europeiske land som har Oromo-språklige migrantkirker.
 
- Ellers skal jeg ha praksis i en menighet som en del av utdannelsen i teologi og ledelse. Da skal jeg få brukt det jeg har lært i på ulike måter.

Misjonssambandet øst vil vise frem noe av alt engasjementet som finnes lokalt på Østlandet. Vi trenger deg som ønsker å bety noe for andre mennesker. Som ønsker at flere skal bli kjent med Jesus. Dette bidrar til å realisere regionens visjon om at vi vil se «Inkluderende og disippelgjørende fellesskap av mennesker i alle generasjoner, som deler evangeliet om Jesus».

Blant de som nomineres av dere, plukkes en ut og intervjues månedlig til nlm.no/ost og sosiale medier. Mot slutten av 2022 skal «årets frivillig» stemmes frem av dere som regionens lesere, følgere og frivillige.

Trykk her for å nominere kandidat(er) til månedens frivillig.