Mann leser papirer

Åndelig tilsyn i NLM

Rådsmøtet i NLM skal behandle et dokument som foreslår store organisatoriske forandringer i NLM. Det foreslås blant annet at kvinner kan velges til sentralstyret.

NLMs rådsmøte drøftet i 2017 NLMs selvforståelse og identitet, og det ble da etterspurt en tydeliggjøring av åndelig lederskap i NLM. På oppdrag fra generalsekretæren ble en arbeidsgruppe nedsatt for å utrede “hva og hvordan NLM bør tenke om ekklesiologien ut fra Guds Ord, NLMs historie og dagens kontekst og hvilke konsekvenser det bør få på de forskjellige nivå i organisasjonen.»

 

Viktig samtale i organisasjonen

Dokumentet Menighetstenkning og organisasjonskultur i NLM er nå ferdigstilt, og etter behandling i hovedstyret presenteres det for rådsmøtet. Rent formelt spør hovedstyret rådsmøtet om råd i saken og vil selv være ansvarlige for den videre saksgang, forklarer leder i arbeidsgruppen Kåre Johan Lid.

­‒ Dette er viktige spørsmål å snakke om og diskutere i en organisasjon som er i endring. Vi har nå 77 fellesskap som definerer seg som menigheter, og dette dokumentet gir en bibelteologisk gjennomgang av NLMs menighetstenkning og drar konsekvenser av det i organisasjonen.

Dokumentet er sendt ut til rådsmøtets delegater og skal behandles på rådsmøtet i NLM 20.–22. november på Oslofjord Convention Center.

 

Tydeligere skille

Dokumentet skiller klart mellom åndelig og organisatorisk ledelse, og selv om dette kan utføres i samme struktur, foreslår dokumentet å skille dem i større grad enn det som har vært vanlig i NLM.

‒ Vi har forsøkt å gi en beskrivelse av samtiden vi lever i, og dokumentet viser også hvordan det legges til rette for åndelig tilsyn i organisasjonen, både i smågrupper og mindre fellesskap, menigheter, og på regionalt og nasjonalt nivå, sier Lid.

Tjenestedelingsprinsippet fastholdes, men man anbefaler et tydeligere skille mellom en åndelig tilsynslinje og et mer generelt lederansvar i organisasjonen – både lokalt, regionalt og nasjonalt i NLM. Derfor vil man avvikle dagens rådsmøte og hovedstyre, og isteden opprette et sentralstyre der begge kjønn er representert. Slik vil også kvinner bli involvert i behandlingen av de viktigste sakene av strategisk og administrativ karakter, samtidig som det åndelige tilsynsansvaret ivaretas et annet sted i strukturen.

‒ Ut fra våre dokumenter om tjenestedeling kan vi ikke forsvare at noen strategi- og økonomiavgjørelser bare skal bestemmes av menn, forklarer Lid.

Tilsynslinjen vil være forbeholdt egnede menn, og det foreslås en årlig tilsynsynode hvor 15 tillitsvalgte og 10 ansatte vil gå inn i viktige tema av læremessig karakter for organisasjonen, og gjøre vedtak i læremessige saker av prinsipiell karakter.

 

Pastorer i menigheter

Rent organisatorisk legges det frem forslag om helhetlige kirkelige tilbud i NLM, og hvordan disse skal bli ivaretatt organisatorisk og tilsynsmessig lokalt, regionalt og nasjonalt i organisasjonen.

‒ Det er ikke slik at dette ikke fungerte tidligere, men dokumentet definerer og synliggjør tilsynet, og så foreslås det noe nytt på forskjellige steder i organisasjonslinjene.

Pastortittelen prioriteres fremfor forsamlingsleder, men rollen ses i sammenheng med det allmenne prestedømme og lokale ressurser. Slik blir pastorens viktigste rolle å legge til rette for et fruktbart samspill av tjenester og nådegaver som kan utfylle hverandre. Han må også tenke helhetlig om menighetens åndelige liv.

Det legges imidlertid ikke opp til ordinasjon eller innvielse til pastortjeneste, men at det bør være naturlig og ønskelig med en innsettelse med håndspåleggelse og bønn for kvinner og menn som har tjeneste i menighetene.

‒ Slike innsettelser er også noe som er vanlig og er naturlig når noen går inn i kristent arbeid. Men det er viktig å få frem at dokumentet sier at det er det allmenne prestedømmet som eier tjenestene i menigheten, og slik skal det være i NLM, avslutter Lid.

 

Dokumentet er tilgjengelig

Arbeidsgruppen besto av Andreas Bakke, Kolbjørn Bø, Lars Kjetil Emblem, Kåre Johan Lid, Siren Klungland Moi og Frank Ole Thoresen.

Dokumentet finner du her.