Senayit Simon i klasserommet

Vil utdanne kvinner til tjeneste

Senayit Simon er en av få kvinnelige studenter ved Tabor Evangelical College (TEC) i Etiopia. Nå tar skolen grep for å gi flere kirkekvinner utdanning.

Denne saken ble skrevet før Etiopia stengte alle skoler ifbm. koronautbruddet. Intervjuene ble gjort over en uke før landet fikk sitt første bekreftede smittetilfelle.

 

På den store campusen til Mekane Yesus sin skole i Awasa, 280 kilometer kjøretur sør for Addis Abeba i Etiopia, vrimler det av gutter og jenter i skolens lunsjpause. Men kjønnsbalansen skyldes at dette også er en videregående skole med rundt 650 elever. På det teologiske colleget er det kun en håndfull kvinner blant de omtrent 150 studentene.

 

– Vanskelig for kvinner

– Kvinnene trenger ekstra oppmuntring og å bli involvert mer. Det er vanskelig å bli evangelist for kvinnene. Mange folk respekterer ikke kvinnenes tjeneste, sier 32 år gamle Senayit Simon (bildet øverst).

Hun er student, er sendt av synoden i kirken hun kommer fra og ønsker å bli evangelist i områder nær hjemstedet sitt.

– Det er vanskelige områder å nå med evangeliet. Her lærer jeg hvordan man kan forkynne i unådde områder, sier Simon.

Det er ikke mange kvinner som arbeider som evangelister i Mekane Yesus-kirken, og Simon innrømmer at det neppe hadde vært aktuelt hvis hun ikke var singel.

– Det hadde vært vanskelig å dra bort for utdanning hvis jeg hadde vært gift og hadde barn, fastslår hun.

Samtidig er det et stort antall kvinner som har tjeneste i kirkene, men for dem er det ikke like naturlig å ta en utdannelse innenfor teologi og misjon.

– Jeg tror flere kvinner hadde kommet hit hvis det var studier mer tilpasset dem, mener Simon.

 

Vil ha flere kvinner

Og nettopp dette arbeider en NLM-misjonær med når han ikke underviser ved colleget.

– Det er mange kvinner som er diakoner, som forkynner og som arbeider med barn, unge og familie, men som aldri har fått utdanning. Nå arbeider vi med pensum for studier som blir utviklet for disse, sier misjonæren.

Det er et sterkt ønske med flere kvinnelige studenter ved TEC, men enda viktigere er det store behovet for kvalifiserte medarbeidere i kirkene.

– Mange kvinner kan bidra til å løse dette, men da må vi kunne tilby dem god utdanning og opplæring, sier han.

 

Må pendle

Utsyn møter misjonæren i bostedet på campus, men uvanlige omstendigheter gjør at han må pendle mellom Norge og Etiopia.

– For å beholde oppholdstillatelsen kunne vi ikke være her permanent mer enn to år. Nå kommer vi her for kortere perioder. Jeg underviser og kona mi arbeider med Use your talents, forteller misjonæren, men legger til:

– Jeg tror Gud bruker situasjonen til det beste. Det hadde vært vanskelig å fått tid til de nye studieoppleggene hvis jeg underviste fulltid. Nå har jeg all tid i verden til å arbeide med dem mens jeg er i Norge, sier han.

Ekteparet har hus på Sørlandet og har vært misjonærer i blant annet Senegal tidligere.