Illustrasjonsbilde

Flerkulturelt råd - Sør

Flerkulturelt råd i Misjonssambandet sør arbeider med å løfte frem og inspirere til et større fokus på flerkulturelt arbeid i våre felleskap og menigheter. På denne siden vil vi også dele konkrete forslag til hva du kan gå i gang med.


Hvordan komme i gang med språk-cafe? (Flekkerøy-modellen) 

Forberedelser før oppstart:  
Vit at man har flyktninger eller innvandrere som er interessert i å være med. Sjekk ev opp NLMs “Flerkulturell arbeid i Norge” sin hjemmeside for råd og inspirasjon om relasjonsbygging.Flerkulturelt Norge - Norsk Luthersk Misjonssamband 

Informere forsamlingen/menigheten om oppstart, og invitere til uforpliktende info-møte. Pastor eller annen ansatt, repr fra styret og diakoni-utvalg er selvsagte deltakere på info-møte.  Informer om behov og Misjonssambandets strategi som sier at alle forsamlinger bør ha flerkulturelt arbeid. På et slikt info-møte er det også naturlig med bibel og bønn for videre arbeid. 

Koble gjerne på region-kontoret for å se om det er mulighet for å få assistanse av ev regional flerkulturell medarbeider i oppstarten.   

Bønn: Hvis forsamlingen har bønne-møter legg dette inn som bønnebehov. Be konkret om ledelse til å møte mennesker som dette kan passe for. Be også om nok ledere til språk-cafeen. 

Ledere: Spør gjerne pensjonerte lærere og andre som har hjerte for flerkulturelt arbeid. I tillegg bør en fra styret eller leder/ ansatt være med i begynnelsen.  


 Opplegg på språk-cafeen 

Alle tas godt imot i døra og får navnelapp. Kaffe, te frukt eller bakst står klart til deltakerne og tas med til bordet der de skal sitte. 

1. Ord for dagen. Det kan være ord som: “respekt”, “kjærlighet”, “håp” etc (skriv gjerne ordet på stor kartong eller tavle) Finn ut på forhånd hva ordet betyr på ulike språk til de som er repr i gruppa. Snakk litt om hva det betyr for deg som leder, og for landet vi bor i. Reflekter deretter sammen, enten i grupper eller plenum.  

2. Oppstartslek/sang. Viktig med tekst på ark eller power-point og med bilder i margen, for forståelse.  
Forslag sanger: Alle glade reiser seg, Jeg blir så glad når jeg ser deg, Jo mere vi er sammen, ev sanger som følger årets rytme og høytider. 
Forslag lek: Kims lek (med repetisjon fra sist gang) finger-bingo (husk illustrasjoner /bilder til ordene) 

3. Oppgaver rundt bordene.
Nivåbasert. Viktig at det er en norsk-språklig på hvert bord :  

Store bilde-plansjer (fra by-miljø, butikk-miljø, skogen etc. (kan ev fåes på barneskoler der de ikke er i bruk lenger) Bildebøker for barn er også mulig og bruke. Samtal om bildene! 

Poser med div kategoriserte konkreter:  
Kjøkken -ting, verktøy, tomme mat-kartinger og embalage,klær etc . 
Disse kan brukes mange ganger. Går på omgang på bordene! 

4. Info/avslutning:  
Informer om neste gang, hva som skjer i nærområdet og på bedehuset framover (kan vi treffes?) 
Ev velsignelsen til slutt. 


Viktig lå tenke på: 

Barn:  Hvis det er barn med på språk-cafeen kan man ha et eget bord med spill og tegneark. Viktig med en norsk-språklig på dette bordet også. Her er det også mulig med leksehjelp hvis barna har med skolebøker.  

Markering av høytider: Ved jul og påske er det fint å bruke hovedsalen på bedehuset der det gjerne er pyntet og satt fram div kristne symboler. Forklar ordene og innholdet i symbolene. 

Egen deltakelse: Der det er mulig, er det fint hvis deltakerne kan ha med en ting fra sitt hjemland og fortelle enkelt hva det er. (pynt, plagg, mat/knask e.l.) Dette går på omgang på samlingene.  

Sesongavslutning: Sosial samling i hjem eller hage til en av lederne.  

Relasjonsbygging: Språk-cafeens mål er tosidig. Vi ønsker å lære deltakerne norsk, for at de skal klare seg bedre i det norske samfunnet. Vi ønsker også å bygge gode relasjoner til den enkelte. På den måten kan vi etter hvert få bedre kontakt og muligheter for å dele evangeliet. 

Menighetens innflytelse-videre arbeid: Erfaring har vist at hvis man skal koble på vennefamilier/single til deltakerne, må den enkelte i menigheten spørres konkret. Man kan selvsagt opplyse om dette på møter og samvær, men direkte kontakt fungerer best. Det er også fint hvis leder fra språk-kafeen er med på første treff/tur e.l..  

Lykke til og Guds velsignelse! 
Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller kommentarer! 
Anne Gro Holthe, 93457347 
aholthe@nlm.no