
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) org.nr. 938 679 177
Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet) er en forening som har til formål å utbre Guds rike. Derfor vil Misjonssambandet forkynne evangeliet og fremme ansvar for misjonen nasjonalt og internasjonalt. Vi vil utdanne og sende misjonærer fra Norge, samt utdanne nasjonale medarbeidere på misjonsfeltene.
Misjonssambandet driver arbeid i Indonesia, Japan, Kinaregionen, Mongolia, Sentral-Asia, Midtøsten, Etiopia, Nord-Afrika, Vest-Afrika, Øst-Afrika og Sør-Amerika. Det internasjonale arbeidet er innenfor både helse, bistand/diakoni, utdanning, evangelisering/menighetsarbeid og bibeloversettelse. Mediearbeid drives i både inn- og utland. Det nasjonale arbeidet er organisert i 7 regioner: Øst, Sør, Sørvest, Vest, Nordvest, Midt-Norge og Nord, hvor bærebjelken er arbeidet i de store og de mindre misjonsfellesskapene. Misjonslag, foreninger og forsamlinger er innmeldt i de respektive regionene, totalt 1652 fellesskap i 2024 (1701 i 2023.) I tillegg eier og driver Misjonssambandet en rekke leirsteder, barnehager, skoler, gjenbruksbutikker, samt nærmiljøsentra og radioer.
Misjonssambandets hovedkontor er lokalisert i Sinsenveien 25, 0572 Oslo.
Personaloppfølging: Vi har en systematisk oppfølging via personalsystemet. I prøvetiden skal det gjennomføres 4 samtaler mellom den nyansatte og nærmeste leder. Medarbeidersamtaler gjennomføres en gang i året.
Vi har lederopplæringsprogram som er samlingsbaserte kursdager fem ganger i året. Her inngår også opplæring i personaloppfølging, ordninger og andre ledelsestemaer.
Avlønning er basert på utdannelsesgrad: Vi utarbeider årlige lønnsrammer etter lønnsforhandlinger og plasserer ansatte i lønnsramme, basert på stillingstype, utdannelse og ansiennitet.
Ikke diskriminering – Bevisst på diskrimineringsloven både i rekrutteringsprosesser og i arbeidshverdagen. Loven fremgår også i personal- og lederhåndboken. I henhold til §13-3 har Misjonssambandet som trossamfunn unntak fra forbudet mot diskriminering i forhold som er nødvendige for utøvelse av arbeid eller yrke.
Ordninger for våre ansatte i Norge og Utland – vi har personalhåndbøker som ivaretar lovverk og sikrer ordninger for våre ansatte.
For lokalt ansatte utenlands følger vi det enkelte lands lover og ordninger. I de fleste land er det stedlig representant som har et særlig ansvar for våre nasjonalt ansatte.
Varslingsrutiner. Vi har varslingsrutiner for våre ansatte som ligger tilgjengelig i HMS-håndboken. Varsling gjøres via digital plattform, Mitt varsel. Det foreligger også varslingsrutiner for frivillige i organisasjonen som er publisert på organisasjonens hjemmeside.
Personalverdier: Vi har utarbeidet og anvender personalverdier i organisasjonen.
Avtaler/ordninger vi har:
Vi har både personalhåndbok, lederhåndbok og HMS-håndbok som årlig gjennomgås og oppdateres. Vi har beredskapsplaner i både Norge og Utland.
Vi har retningslinjer for arbeidstid som er forhandlet mellom organisasjonen og organisasjonens medarbeiderforening
Signert arbeidsavtale iht. lovverkets innholdskrav
Arbeidsreglementet som den ansatte gjennomgår og signerer på:
Misjonssambandet har et stort og variert tilbud av tjenester og arrangementer, samt innkjøpsavtaler for varer og tjenester. Vi ser en mulighet til å bidra til positiv utvikling i leverandørkjedene. Med bakgrunn i dette ønsker vi å arbeide med prinsipper og krav til vår egen virksomhet. I hovedsak gjelder dette forvaltning, drift og vedlikehold av eiendom, innkjøp av matvarer og generelle driftskostnader.
Misjonssambandet anser ansvarlig innkjøpspraksis som et viktig virkemiddel i arbeidet for bærekraftig forretningspraksis. KNIF er en aktør som tilpasser vår innkjøpspraksis og gir råd til oss medlemmer som bruker innkjøpsavtalene, slik at vi styrker, og ikke undergraver leverandørenes mulighet til å levere etter kravene som stilles for å sikre gode forhold for mennesker, sosiale forhold og miljø.
Misjonssambandet ønsker å prioritere leverandører som viser særlig vilje og evne til å jobbe med positiv utvikling for mennesker, sosiale forhold og miljø i leverandørkjeden. Gjennom KNIF stilles det en rekke minimumskrav til våre leverandører og samarbeidspartnere som ligger til grunn for vår dialog med leverandørene.
I selskaper hvor Misjonssambandet har aksjemajoritet vil vi arbeide for egne strategier og handlingsplaner for bærekraft.
Misjonssambandet er en tjenesteorganisasjon basert i Norge og følger norske regler for arbeidsmiljø. Risikoen for brudd på menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold er derfor lav i egen organisasjon. Som tjenesteleverandør har organisasjonen flere leverandører som leverer ulike tjenester og produkter.
Organisasjonen vurderer kun leverandører hvor de har kjøpt tjenester eller produkter for over 100 000 NOK. Det er 50 selskaper som har blitt gjennomgått. Vurderinger er gjort basert på DFØ sin liste for risiko knyttet til produkt og produksjon. Hovedkontor eller produksjonssted for leverandørene er også tatt med i evalueringen, med informasjon innhentet fra «Human Rights Watch» og «Walk Free – Global Slavery Index». Organisasjonen har også vurdert hvor stor mulighet Misjonssambandet har til å påvirke leverandøren.
Gjennomgangen har ikke avdekket noen avvik hos leverandørene. Flere av leverandørene til Misjonssambandet har høy risiko knyttet til produksjon, spesielt ved råvareproduksjon i lavtlønnede land, hvor risikoen for brudd på menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold er høy. Misjonssambandet er ikke en stor nok kunde til å påvirke alene.
Misjonssambandet vil samarbeide med Knif Innkjøp og andre aktører for å legge press på leverandører og sikre at hele leverandørkjeden har anstendige arbeidsforhold.
Misjonssambandet, inkludert alle ansatte, skal aldri tilby eller motta ulovlige eller urettmessige pengegaver eller andre godtgjørelser for å oppnå forretningsmessige eller private fordeler for egen del eller fordeler for kunder, arrangement eller leverandører.
Antikorrupsjon i leverandørkjedene er noe som skal følges opp i vårt arbeid med aktsomhetsbetraktninger, risikovurdering av og dialog med leverandører og samarbeidspartnere.
Hovedstyret i Misjonssambandet bekrefter med dette å ha mottatt og lest innholdet i dokumentet som danner grunnlaget for vår rapport.
Rapport på åpenhetsloven 2024
Digital signering ligger vedlagt.
Gunnar Bråthen Generalsekretær
Knut Espeland Styreleder
Raymond Bjuland Nestleder
Robert Mulelid Styremedlem
Paul Reidar Odeh Styremedlem
Håvard Måseide Styremedlem
Lars Stensland Styremedlem
Helge Norheim Styremedlem