Misjonssambandets kontrollkomite er bekymret for varselhåndtering, gjeld og vedlikehold i sin rapport til generalforsamlingen.
Som en del av sakspapirene til sommerens generalforsamling (GF), har Misjonssambandets kontrollkomite levert sin rapport for perioden fra forrige GFi 2018. Den skal oppsummere komiteens arbeid i perioden og komiteens vurderinger av hovedstyrets forvaltning.
Normalt vil den i all hovedsak handle om hvordan organisasjonen har arbeidet for å følge opp strategien vedtatt på generalforsamlingen og oppfølging av økonomien.
Denne gang bærer rapporten også preg av at komiteen har behandlet flere varslinger mot hovedstyrets håndtering av varslinger. Rapporten som ble offentliggjort etter denne behandlingen, ligger vedlagt, og komiteen drøfter i rapporten til GF hvordan ledelsen har fulgt opp kritikken i denne.
«Komiteen påpekte i sin separate rapport i 2020 at det er behov for varslingsrutiner også for frivillige medarbeidere, siden store deler av virksomheten drives av frivillige. Slike rutiner ble vedtatt i 2021. Det ble i 2021 også etablert et internt varslingsutvalg og utarbeidet nye prosedyrer for mottak og håndtering av saker. Ledere og andre ansatte har fått opplæring i rutinene.» skriver kontrollkomiteen.
Komiteen mener med det at retningslinjer og rutiner er forbedret, men ser behov for å ytterligere styrke organisasjonens behandling av varslinger om kritikkverdige forhold og andre krevende spørsmål i organisasjonen.
«Det vi i særlig grad ser behov for, er at det etableres en funksjon med en tilstrekkelig avstand til ledelsen og uavhengighet i saker der det er nødvendig.» utdyper de.
I forlengelsen av dette kommer komiteen med sterk kritikk av håndteringen av den uroen som er kommet til syne i mediene de to siste årene.
«Da kontrollkomiteen fremla rapporten om varslingssakene i desember 2020, uttrykte komiteen overfor hovedstyret samtidig at det må kunne slås fast at ledelsens og hovedstyrets håndtering av en del av disse sakene har vært lite vellykket. Dette uavhengig av om det faktisk har vært kritikkverdige forhold eller ikke i de enkelte sakene.» skriver de.
Komiteen mener uroen i organisasjonen ikke ble dempet, men tvert imot økte etter 2020.
«Dette har for så vidt vært tydelig i det offentlige rom, men er ytterligere bekreftet gjennom de varsler og bekymringsmeldinger som kontrollkomiteen har mottatt direkte. Kontrollkomiteen har overfor hovedstyret uttrykt stor bekymring for denne situasjonen. Komiteen har i tråd med §6 i instruksen for komiteens arbeid understreket overfor hovedstyret dets ansvar for å ta grep om situasjonen og sørge for en ledelse som er bedre i stand til å håndtere konfliktene og uroen i organisasjonen.»
§6 omhandler komiteens rett til å reise spørsmål eller komme med kommentarer til behandlingsmåten av saker.
Utover dette har kontrollkomiteen gått gjennom hvordan ledelsen har fulgt opp strategiene både i utlandet og i Norge. De mener dette gjennomgående er gjort på en god måte både når det gjelder prioriteringer og tiltak.
Til tross for at komiteen mener økonomien i Misjonssambandet er god, er den også bekymret for gaveinntektene som viser en negativ trend i fireårsperioden. Den er også bekymret for gjeldsnivået i organisasjonen.
«Det har vært en betydelig økning av gjelden i NLM i denne fireårsperioden. Gjelden pr 31.12.21 er oppe i 1 297 mill. kr. Dette er en videreføring av utviklingen fra forrige treårsperiode.» skriver komiteen og påpeker at det er grunn til å forvente et stigende rentenivå i årene fremover.
Derfor mener de at gjeldssituasjonen fortsatt må følges nøye fremover.
«...og at det ikke må gjøres nye investeringer, for eksempel i skoler, på et nivå som innebærer uforsvarlig finansiell risiko sett i forhold til NLMs hovedvirksomhet og målsetting.»
Den mener også at det er noe ulik kvalitet på dokumentene som ligger til grunn for beslutninger om investeringer.
Kontrollkomiteen kritiserer også hovedstyret for å ikke ha sørget for at misjonsforeninger og andre, som velger delegater til generalforsamlingen, ble tilskrevet formelt med en orientering om at generalforsamlingen ble utsatt ett år som følge av Covid-19.
Komiteen fremmer tre forslag til vedtak i generalforsamlingen:
Utsyn har vært i kontakt med hovedstyrets leder, Raymond Bjuland, som ikke ønsker å kommentere rapporten.
– Kontrollkomiteen har som oppgave å se etter hvordan Hovedstyret arbeider, og de rapporterer til Generalforsamlingen som er Misjonssambandets høyeste myndighet. Det er ikke naturlig for Hovedstyret å kommentere det kontrollkomiteen sier. Det er derimot Hovedstyrets oppgave å lytte til kontrollkomiteen og ta det de sier til etterretning og følge det opp, skriver Bjuland i en e-post.
Kontrollkomiteens formann, Arvid Gusland (bildet øverst), ønsker heller ikke å kommentere rapporten før generalforsamlingen.
– Kontrollkomiteen, og jeg som leder, har ikke noe å tilføye til rapporten før generalforsamlingen. Rapporten er ment for generalforsamlingen og skal behandles der. Vi vil selvsagt også svare på spørsmål fra generalforsamlingen. Men vi vil ikke kommentere rapporten utover det, skriver Gusland i en SMS.
I tillegg til formann Arvid Gusland består kontrollkomiteen av Jon Olav Østhus (nestformann), Verner Larsen (sekretær) og Rollaug Beate Haugland Waaler (varamedlem).