Familien Klyve

Familien som plutselig ble misjonærer

VENDEPUNKT: Familien Klyve hadde vært i Norge i to uker da spørsmålet om å reise tilbake til Nairobi som utsendinger for NLM meldte seg.

Familien Klyve

Anna Mette Hals Klyve (43) er fra Ålvundfjord på Nordmøre.

Gaute Soldal Klyve (43) er fra Klyve i Fyksesund i Hardanger.

Barn: Kari Olise (16), Astrid Helena (15) og Iver Johannes (12).

Vi møter familien Klyve en ettermiddag på Fjellhaug i Oslo. De er travelt opptatt med å ta til seg mest mulig kunnskap på NLMs utreisekurs for nye utsendinger. Anna Mette Hals og Gaute Soldal Klyve skal til Nairobi med to av barna sine, mens eldstedatteren blir igjen på internatskole i Norge. At familien skulle reise ut som utsendinger for NLM var utenkelig for bare noen måneder siden.

 

Familiebibelskole

– Andre folk har visst i årevis at de vil reise ut. For oss skjedde det plutselig, forteller ekteparet fra Klyve i Fyksesund, Hardanger. Familien var godt etablert på hjemgården til Gaute, et småbruk med noen høner og sauer, da tanken om å dra på TeFT familiebibelskole i Kenya meldte seg i fjor. 

– Det virket som et sprøtt steg å ta. Men da vi faktisk fikk plass på TeFT familie, og Gaute fikk permisjon fra jobben på ungdomsskolen i tre måneder, da skjønte vi at dette måtte vi bare gjøre, sier Anna Mette.

Det å flytte ut av det norske samfunnet og bli plassert i Nairobi i tre måneder gjorde noe med hele familien. – Barna våre stortrivdes fra dag én. De følte de fikk «utvidet hjernen», som en av dem beskriver det. De fikk innblikk helt inn i hjemmene i slummen, sier Anna Mette. – Det at vi var i en helt ny situasjon som vi måtte finne ut av sammen, tror jeg de vokste mye på, mener Gaute.

 

Gud har gjort det lett for oss å reise. Plutselig står det vidåpne dører. Anna Mette Hals Klyve

Oppmuntret i Pokot

Det mest oppmuntrende fra oppholdet synes paret var en tur til Pokot, hvor NLM tidligere har drevet et stort misjonsarbeid i mange år. Det føltes rart når lokalbefolkningen i Pokot takket dem fordi de representerte nordmennene som hadde kommet med evangeliet til dem. – Det var absurd å få takk for noe jeg ikke har gjort, sier Anna Mette, som gjerne skulle tatt med takken tilbake til de nå avdøde gamle damene i misjonsforeningen hun vokste opp med. De var med å be for arbeidet i Pokot og samlet inn penger blant gjennom å bidra med håndarbeid til basarer.

Ekteparet opplever også å ha styrket forholdet sitt under TeFT-oppholdet. – Vi har vært gift i 18 år, men lærte mye om hverandre som vi ikke visste, sier Gaute. – Mange kunne hatt godt av opplegget på TeFT familie. Det har gjort meg mer bevisst på sentrale ting i troen min. 

 

Snuoperasjon etter bibelskolen

Da familien kom hjem til Norge i mars, gikk det bare to uker før Gaute fikk en telefon han sent kommer til å glemme. Det var lederen i Nairobi som spurte om han ville flytte ned med familien sin i to år for å jobbe som lærer på den norske skolen.  

– Etter TeFT var jeg innstilt på å være hjemme i Norge, selv om både Anna Mette og barna gjerne ville reise tilbake til Nairobi fordi de trivdes så godt. Da telefonen fra Nairobi kom skjedde det en snuoperasjon i hodet mitt. Det går vel ikke an å si nei til noe sånt, forteller Gaute. Anna Mette så ansiktet hans forandre seg under telefonsamtalen til å få et bredere og bredere smil. – Vi brukte en uke på å tenke gjennom det. Det var en del å avklare i forhold til jobben og gården. Men i løpet av påskeuka bestemte vi oss for å dra, sier Gaute.

 

Ferdiglagte gjerninger

Nå har de fått leieboere på gården og en nabo til å drive jorda. – Gud har gjort det lett for oss å reise. Plutselig står det vidåpne dører, påpeker Anna Mette. Allerede som 19-åring trodde hun at hun kom til å reise ut som misjonær, men så skjedde det ikke. – Det er rart at det plutselig skjer nå, smiler hun.

Paret er spent på hva som kommer i tiden framover, og er klar over at livet som utsendinger blir annerledes enn på familiebibelskolen. Det kan komme mange utfordringer på to år. Men de er sikre på at det er riktig å reise ut nå. – Vi er overbevist om at dette er villet av Gud, og vi håper å kunne gå i ferdiglagte gjerninger i Nairobi.