
KRONIKK: Givertjeneste kan være et vanskelig tema. Men det er viktig at vi våger å snakke om det – og mest av alt med Gud.
I løpet av mine to og et halvt år som leder for innsamling og misjonsinspirasjon har jeg vært på noen kurs og seminarer om innsamling. Der lærer vi om viktigheten av gode historier, oppfølging av givere og gode tekniske løsninger.
Og i kommunikasjonsavdelingen prøver vi å følge disse rådene. Vi samarbeider med utsendingene våre og ansatte i Norge for å finne gode historier fra arbeidet, vi prøver å takke og følge opp dere som gir, men uten å mase for mye, og vi jobber sammen med kollegaer innen IKT og økonomi for å finne gode tekniske løsninger.
Men jeg kjenner alltid på en liten protest etter slike kurs og seminarer. For selv om innsamlingsstrategier, giver-psykologi og en smidig brukeropplevelse er viktig, tror jeg at det også er noe annet som driver givere til misjonsorganisasjoner – nemlig en opplevelse av at vi som kristne er kalt til å gi.
Misjonssambandet er velsignet med mange trofaste givere, og vi lar oss stadig berøre av givergleden. I Fundraisingrapporten 2024 (Deloitte) skilte Misjonssambandets givere seg nok en gang klart ut som de mest trofaste giverne, som også gir høyest beløp. Fundraisingrapporten har i flere år vist gode tall for Misjonssambandet. Dermed tror jeg at denne kronikken slår inn åpne dører hos veldig mange.
Over lang tid har jeg og kollegaene mine likevel grublet mye rundt giverglede og givertjeneste. Vi har lest tekster i Bibelen og diverse kristen litteratur om temaet, og vi har grublet sammen om hvordan vi best kan kommunisere om det.
Givertjeneste kan være et veldig personlig og krevende tema. Og med økonomisk usikre tider er det enda vanskeligere å snakke om det.
«Du blir ikke fattig av å gi», har jeg hørt noen ganger. Jeg har aldri sjekket om dette stemmer, men jeg tror uansett vi kan si at det er mye velsignelse i å gi. Og det handler jo ikke om størrelsen på beløpet – givere til misjonsorganisasjoner har, som folk flest, enorme forskjeller i sin økonomiske situasjon.
Nei, det handler om hvordan vi forvalter våre midler, og om hvordan vi prioriterer – hver enkelt av oss i vår livssituasjon, i bønn og takknemlighet.
«Bør vi snakke mer om tienden?» spør vi oss selv noen ganger. Vi er enige om at det er en god leveregel. Så kanskje vi skal gjøre det litt mer framover? Jeg vet ikke helt hvordan eller hvor ofte, kanskje holder det at vi jevnlig minner hverandre på å prate med Gud om det.
Det viktigste med kristen givertjeneste er jo at det er en del av vårt åndelige liv, og selve livsnerven i vårt åndelige liv er bønnen. Det er der alt begynner.
Misjonssambandets visjon er tre enkle ord: «Verden for Kristus». Det er det viktigste også for oss som arbeider med innsamling – det er derfor vi jobber her. Men i tillegg er det tre andre ord som i mange år har vært en rød tråd i alt vi prøver å kommunisere i giverarbeidet: «BE, GI, GÅ.»
Det er tre enkle ord, hentet rett fra Guds ord – og de henger tett sammen. Noen ganger føles de heller ikke enkle – tvert imot. Alt er en tjeneste for Gud, men vektleggingen kan variere, alt ut fra hvor i livet vi er og hvilke veier Gud leder oss på.
Vi kan skrive verdens sterkeste historier og lage vidunderlige tekniske løsninger, men til syvende og sist handler givertjenesten om vårt eget hjerte. For når vi gir, gjør det noe med livet vårt.
Etter litt grublerier har jeg, sammen med Bibelen, litteratur og kollegaer, kommet fram til noen grunner for å gi som jeg aldri har sett bli løftet fram på kurs og seminarer om innsamling. Jeg har lyst til å dele dem med deg – de har hjulpet meg i min egen givertjeneste, kanskje kan de også bli til inspirasjon for deg?
Men mest av alt vil jeg oppfordre deg til å bruke tid i bønn – i takknemlighet og stillhet. Det er den beste prioriteringen vi kan gjøre, og det er der alt begynner. Hos Gud, som er livets kilde.
Velsignet givertjeneste!