Gravemaskin i ferd med å rive hus

Huset på eseltomta er revet

Misjonssambandets eiendom i Addis er overtatt av lokale myndigheter i forbindelse med utvidelse av veien.

– De kom i slutten av oktober med gravemaskiner og rev deler av bygget, et par uker senere kom de igjen og rev resten av bygget, forteller Hans Ovar Birkeland, fungerende teamleder for Misjonssambandet i Etiopia.

I Addis og andre etiopiske byer har myndighetene bestemt at veiene skal bli bredere for å gi plass til fotgjengere og syklister – og staselig gatebelysning. For å få til dette rives stadig flere bygg langs veiene. De kaller det «korridor-prosjektet».

Misjonssambandet disponerer fortsatt størstedelen av området sitt på Kazanchis i Addis, det som eies av Mekane Yesus-kirken. Men eiendommen som fullt eies av Misjonssambandet har gått med i dragsuget til veiutbyggingen. Huset på den såkalte eseltomta er fullstendig revet ned, i likhet med alle andre bygg langs veiene som skal utvides.

  

Rive først, deretter varsle

– Vi fikk høre via andre at vi antakeligvis måtte gi fra oss tomta, forteller Birkeland. En dag kom noen og malte røde tall på porten; antall metere veien skulle utvides. All annen informasjon på forhånd var muntlig og framsto tilfeldig.

– Først etter at rivningen var gjennomført, fikk vi skriftlig beskjed om at nå er prosessen i gang, og at vi vil få ny tomt et stykke utenfor byen i kompensasjon.

Birkeland forteller at dette er et nasjonalt prosjekt som har pågått over flere år, mens det er lokale bymyndigheter som står for gjennomføringen, både i Addis og andre steder hvor Misjonssambandet har utsendinger. Etter en pause på grunn av mangel på finansiering, har de trappet opp igjen de siste månedene, forteller han.

– De jobber på kvelder og i helger, med gravemaskiner og store lastebiler som kjører vekk massen.

Tomt med restene av revet hus
Oddbjørn Byrkjedal

Vil få noe erstatning

Etter beskjed fra myndighetene har Misjonssambandet i Etiopia levert dokumentasjon på byggets tilstand og verdier før rivningen, men Birkeland tviler på at erstatningen vil dekke verdien fullt ut. Han antar at eiendommen kunne vært solgt for rundt 16 millioner kroner, på grunn av beliggenheten og hva nabotomter har blitt solgt for i den senere tid.

– Nabolaget vårt slik vi kjenner det, endres totalt. Hele kvartaler rives.

Myndighetene legger om veier og legger ut raserte tomter på anbud, slik at høyhus kan erstatte lave, enklere boliger.

– Hva gjør folk som mister boligene sine?

– De som har leid hus av myndighetene, får tilbud om andre boliger. Men de kan være langt unna og atskillig dyrere, forteller Birkeland, og viser til en av de ansatte som tidligere bodde i nabolaget, men som etter flytting må ta tre ulike busser til jobb og betale 14000 i stedet for 5000 etiopiske birr i husleie.

– Det som skal bygges nytt rundt oss her blir i en annen prisklasse og ikke mulig for slike som ham å leie.

Folk som Birkeland snakker med, har liten forståelse for prosjektet.

– «Er det dette vi skal bruke penger på?» spør de. Men det er ingen som tør å protestere, de er ikke godt nok organisert. Også nyhetsmedier er veldig forsiktige i kritikken sin.