Fylkestinget i Telemark svarte nei til å utvide studietilbudet og starte idrettslinje på Kvitsund Gymnas.
– Fylkestinget begrunner sitt avslag med å peke på økt konkurranse til de fylkeskommunale skolene dersom vi øker vår godkjenning med flere elever, forteller Edgar Gamst Kristoffersen som er rektor på Kvitsund. – At det vil gå ut over Vest-Telemark videregående skole spesielt, men også de andre skolene. Videre mener fylket at det ikke er behov for flere elevplasser innen studieforberedende utdanningsprogram. Det argumenteres også med økonomi, at flere elever til oss, gir mindre penger til fylkeskommunen, forteller han videre.
– Har du noen formening om hvorfor Fylkestinget svarte nei?
– Jeg har ikke lyst til å spekulere så mye over det, men jeg vil heller si at fylkesdirektøren sitt forslag, som var negativ til vår søknad, kun fikk to flere stemmers flertall. I tillegg hadde vi et samlet kommunestyre i Kviteseid i ryggen, samt støtte fra flere politikere rundt omkring i fylket vårt. Det var utrolig fint å oppleve. Selve saken ble inngående diskutert i fylkestinget og timen ble passert før de gikk mot avstemming og fattet sitt vedtak, forteller Gamst Kristoffersen.
– Hva var bakgrunnen for at Kvitsund valgte idrettslinje når skolen søkte om utvidelse?
– Vi har i flere år snakket om at vi burde se på muligheten til å utvide programtilbudet vårt, da vi kun har studiespesialisering i dag. En «fot» til å stå på, kunne være med på å øke elevtallet vårt. Høsten 2022 ble et utvalg nedsatt for å arbeide med nettopp dette. En føring ble imidlertid lagt til grunn, nemlig at vi ikke kunne velge et utdanningsprogram som tilbys ved Vest-Telemark vgs i Dalen, som er en annen videregående skole i vårt område. Ut over det, skulle alle andre utdanningsprogram, studieforberedende som yrkesfaglige utdanningsprogram, vurderes.
– Valget falt på idrettsfag. På mange måter er det et naturlig valg, da vi allerede har programfagene idrettsfag og breddeidrett i vår fagportefølje. I tillegg er det ingen andre videregående skoler i Vest-Telemark som har idrettsfag. Til slutt må det sies at Kvitsund sin beliggenhet nærmest er skreddersydd for idrettsfag-breddeidrett, sier Gamst Kristoffersen.
– Er det idrettsfag/idrettslinje på noen av de andre videregående skolene i nærheten?
– I Bø tilbyr de idrettsfag- toppidrett og Vest- Telemark vgs. Dalen har i alle fall noen år hatt programfaget idrettsfag, men ikke utdanningsprogrammet idrettsfag.
– Hva innebærer dette avslaget for Kvitsund Gymnas?
– Vel, rent formelt, så har vi ennå ikke fått et avslag fra Udir (Utdanningsdirektoratet)på søknaden vår. Fylket har altså respondert negativt i sin høringsuttalelse, nå er det opp til Udir å konkludere. Når det er sagt, så er Udir forpliktet til å gi denne høringsuttalelsen vesentlig vekt. Så gjenstår det å se hva Udir lander på. Trolig foreligger det en avklaring mot slutten av inneværende kalenderår. Et ja ville ha gitt oss en ekstra faglig fot å stå på, men det er ikke et være eller ikke være for oss.
Elevtallet
I dag har Kvitsund Gymnas 118 elever. Nærmere 40 av disse er avgangselever og slutter nå. Skolen har godkjenning for 200 elever. – Men så mange elever har vi aldri hatt. Ideelt sett burde vi hatt 160-165 elever, sier Gamst Kristoffersen
– Hvor mange nye søkere er det nå?
– Vi har tett på 60 ungdommer som har takket ja til skoleplass i vg1 kommende høst. Det er en fin økning sammenlignet med tidligere år. Så vet vi at noen av disse vil takke nei når det nærmer seg, men vi vet også at vi vil få inn noen flere søkere fram mot skolestart, forteller Gamst Kristoffersen. – Dette er et bedre tall enn ifjor, legger han til
Skolen har nå 15 elever fra Kvitsund kommune, to av disse bor på internatet. Fra høsten av ligger det an til ca. 140 elever ved skolen, ut ifra dagens tall.
Rektor
Tidligere i år ble det kjent at Edgar Gamst Kristoffersen slutter som rektor på Kvitsund Gymnas (Han har formelt permisjon i ett år som rektor på Kvitsund, red.anm.)
– Hvilke tanker gjør du deg når du nå skal slutte som rektor på Kvitsund?
– Jeg er først og fremst takknemlig for mine fem år på Kvitsund. Det har vært en utrolig fin, innholdsrik og givende tid. Jeg opplever at vi har noen enestående fine elever og at ansattgruppa er gull. I tillegg har jeg opplevd så utrolig god støtte fra bygda, venner av skolen, foreldregruppa, misjonsfolket og av skoleeier. Dessuten har vi som familie erfart at Kviteseid er ei fabelaktig fin bygd å bo i. Alt dette gjør at jeg altså kjenner på takknemlighet over årene på Kvitsund. Samtidig er det derfor også naturlig å kjenne på et visst vemod i forbindelse med oppbruddet. Så er det viktig å få sagt at jeg ser fram til å bli en del av gjengen på Drottningborg kommende skoleår. Å få gå fra en god skole til en annen god skole, anser jeg som et stort privilegium, sier den avtroppende rektoren på Kvitsund.
– Hva har vært det mest inspirerende for deg de årene du har vært på Kvitsund?
– Det er et godt spørsmål, og det er ikke så enkelt å trekke fram en enkelt ting. Jeg synes det er givende og inspirerende å arbeide i en friskole, hvor trosdimensjonen også er en del av det å drive skole. Å arbeide tett på ungdom sammen med gode kollegaer er bare helt supert.
– Hvorfor valgte du å slutte?
– Da rektorstillingen på Drottningborg ble utlyst, opplevde jeg at utfordringen etter hvert trigget meg. Jeg tvilte meg fram til å søke, da jeg kjente på at det var vanskelig å eventuelt forlate Kvitsund. Det har definitivt vært en indre prosess, men jeg opplever nå ro over avgjørelsen, sier Gamst Kristoffersen.
– Hvem er det som nå blir rektor?
Det er Sigrun Kvamme som nå blir konstituert rektor kommende skoleår. Hun er i dag assisterende rektor ved skolen. – Hvem som nå blir assisterende rektor avklares kommende uke, men det blir en intern løsning, avslutter Edgar Gamst Kristoffersen. 1. august begynner han i jobben som ny rektor på Drottningborg videregående skole.