Generalforsamling i ICEL 2024

Spennende valg og reviderte grunnregler

Den lutherske kirken i Bolivia har nylig hatt generalforsamling på leirplassen Buena Vista i Cochabamba.

Den nasjonale kirken har 14 organiserte menigheter, og til sammen var det 33 delegater med stemmerett på generalforsamlingen.

 

Ønsker å vokse

I rapportene ble det informert om at kirken har 756 aktive medlemmer over 18 år. Dette tallet har gått gradvis nedover i mange år. Det viser at kirken har utfordringer, men likevel var det en synlig optimisme under forhandlingene.

Det blir pekt på flere årsaker til nedgangen, og de viktigste synes å være migrasjon, manglende besøkstjeneste og mangel på pastorer.  Det er faktisk bare fire av de 14 kirkene som har en pastor, og det er en bekymring. Det arbeides med dette, og nylig er en pastor blitt ordinert, mens en annen avslutter studiene sine i den dominikanske republikk nå i mai.

Et offensivt budsjett ble også vedtatt, og det er fint og spennende å se at det er stor enighet om prioriteringer kirken gjør. Nybrottsarbeidet i Tarija, hvor også Misjonssambandet har en enhet ble presentert, og det er tydelig at det er noe som hele kirken vil være med på.

 

Revisjon av grunnregler

Den største saken på generalforsamlingen var revisjon av grunnreglene. Det har det vært jobbet med siden sist generalforsamling, og det har vært to ekstraordinære generalforsamlinger med samme sak. Denne gangen ble det lagt frem et fullstendig forslag på 76 artikler, og det ble gjennomgått.

Den største debatten var rundt hovedstyrets sammensetning og arbeid. Men det ble tilslutt enighet om at valgt leder i hovedstyret i fremtiden må være pastor, og at denne samtidig blir ansatt som øverste leder i kirken. De vil da ikke lenger ha en generalsekretær. Det vil bli et nytt eldsteråd bestående av alle pastorer i kirken, som vil ha et overordnet læreansvar. Hovedstyret ble også prinsipielt åpnet for begge kjønn.

Til slutt ble alle revisjonene enstemmig vedtatt, og de vil tre i kraft frem mot neste ordinære generalforsamling.

 

Spennende valg

Visepresidentvalget ble sjelden jevnt. Man må ha absolutt flertall for å bli valgt, og det gjorde at det ble flere valgomganger. I andre valgomgang fikk alle tre kandidatene elleve stemmer, i to valg. Det gjorde at man måtte avgjøre valget med bønn og loddtrekning. Stemmelikhet ble det også i siste valgomgang, slik at pastor Osmel Soliz ble valgt til visepresident etter bønn og loddtrekning.

Resten av valgene gikk roligere for seg, og den eneste posisjonen som ikke var på valg var lederrollen til Limberth Fernandes, som vil lede hovedstyret i to år til. Ellers består hovedstyret av Osmel Soliz, Gustavo Grass, Epifanio Acarapi og Mario Delgado. Virgilio Suyo og Jhonatan Franco ble vararepresentanter. Generalforsamlingen ble avsluttet med en gudstjeneste hvor hovedstyret ble innsatt og bedt for.

Vær gjerne med å be for kirken og lederne. Det er en kirke som vil videre, og begynner å få fotfeste til å ta nye viktige steg.

Hovedstyret i ICEL 2024-2025
Helge Dagsland