Nga Man og Pui Wang

─ Vi blir kjent i Bibelen

Kjæresteparet Nga Man og Pui Wang fra Hongkong setter begge stor pris på ungdomsgruppen Vine. ─ Jeg kan ikke fylle denne tiden med noe annet, forteller Nga Man.

Det er onsdag ettermiddag og vi skal arrangere fellesskapet Vine på Queen Maud Secundary School (QMSS) i Hongkong om en drøy time. Flere har allerede kommet, noen direkte fra jobb. De har ikke rukket hjemom, så nå spiser de take-away og slapper av etter arbeidsdagen før samlingen begynner.

På Vine har vi normalt tre kvelder med bibelstudium i måneden, og en kveld med noe annet. I dag skal vi ha en workshop om Use Your Talents. Det er spennende – selv om det i kulturen her er bortimot umulig å få folk til å dele med andre hva de er flinke til. Janteloven er minst like sterk her som i Norge.

De fleste her i Hongkong jobber svært mye – og dessverre merker vi det på oppmøtet. Under pandemien, da folk arbeidet hjemmefra, var det ofte godt over 20 deltakere på nettsamlingene våre, men nå er det flere som ikke kan være med, fordi de jobber overtid hver uke. I dag er vi 15 stykker inkludert pastoren, en menighetsarbeider og meg og kona mi, Carol.

Heldigvis er det fortsatt en trofast gjeng som kommer – og som får viktig påfyll for troen. To av dem er Lai Nga Man (22) og kjæresten hennes Lau Pui Wang (22). Søndagen etter inviterer jeg dem til frokost før gudstjenesten, for å intervjue dem litt om hva Vine betyr for dem.

  

Mirakel

I likhet med omtrent halvparten av deltakerne på Vine, gikk både Nga Man og Pui Wang på Queen Maud, skolen som ble startet av Misjonssambandet. Begge ble kristne tidlig i ungdomsårene, og først vil jeg gjerne høre litt om hvordan de kom til tro.

Nga Man forteller: ─ Jeg ble kristen ett år før jeg startet på QMSS. Moren min var veldig streng og satte svært høye krav til at jeg måtte gjøre det bra på skolen, og en dag var jeg veldig nervøs for å dra hjem og fortelle om resultatet av en prøve. Jeg fortalte om de krevende forholdene hjemme til en av arbeiderne i kirken, og hun ba for meg og situasjonen.

Nga Man ser på meg med et blikk som er både lykkelig og alvorlig. – Da jeg kom hjem den dagen, var moren min som forvandlet. Det kan ikke kalles noe annet enn et mirakel. Jeg kjente Guds nærvær i dette bønnesvaret, og jeg elsket at han elsket meg.

Nga Man og Pui Wang
Privat

– Og hva med deg, Pui Wang?

Pui Wang smiler lurt. ─ Jeg tror Gud er en luring, begynner han. – Jeg var på en leir hvor vi lekte mye. En lek var om hva vi ville bære med oss hvis vi hadde begrenset med plass. Plutselig innså jeg at jeg bar med meg mye sinne, rastløshet og mye annet i hjertet. Jeg ønsket ikke å bære mer på disse tingene og ba Jesus om å hjelpe meg å bli kvitt det. Jeg vet ikke hvor sterk tro jeg hadde, men jeg visste at jeg ikke kunne klare det alene. Han har jobbet mye med meg, og livet mitt har endret seg.

– Den leken husker jeg ikke, skyter Nga Man inn.

– Det er nok fordi du ikke ble forandret gjennom den, smiler Pui Wang. – Men det ble jeg.

"Jeg tror Gud er en luring" Pui Wang

Takknemlig

─ Dere ble begge med i Vine etter at dere ble kristne, hvordan har dette hjulpet dere i troslivet?

─ Bibelstudiene vi gjør i Vine, er til stor hjelp, forteller Nga Man. ─ Vi blir kjent i Bibelen, med Jesus og oss selv. Jeg må innrømme at jeg synes det er vanskelig å lese Bibelen på egen hånd, men å lese sammen med andre i Vine har vært fantastisk. Jeg forteller hva jeg har oppdaget, og de forteller hva de har oppdaget, og så prøver vi sammen å finne ut meningen med Guds ord.

Pui Wang er også takknemlig for bibelstudiene: – Nå kan jeg lære å kjenne sannheten, gruble over den og samtale om den med venner. Jeg har alltid likt logikk, og disse studiene har hjulpet meg å forstå og akseptere Guds ord, og at det er bra for meg.

Begge to sier at de har opplevd å få et mer stabilt følelsesliv gjennom det kristne fellesskapet i Vine – og begge er glade for at Vine for noen år siden byttet fra å ha ulike aktiviteter med en liten andakt, til å bruke mer tid på bibelstudier. Pui Wang ville gjerne hatt bibelstudier hver eneste gang, men Nga Man er glad for variasjonen. Hun likte veldig godt Use Your Talents-workshopen.

– Jeg ser at dårlige erfaringer nå kan bli omformet til talenter som Gud kan bruke i sitt arbeid. Hvis alle bruker sine talenter sammen, øker kraften enormt, forklarer hun.

Hele Vine sitter og følger med
Privat

Aksepterer svaret

─ Hvordan er deres forhold til Jesus?

Pui Wang er rask til å svare: ─ Han er min venn. Jeg snakker med ham hver dag. Alt jeg tenker på og alt jeg gjør gjennom dagen, sier jeg til ham. ─ Men jeg klarer ikke å sette meg ned og ha stilletid med Gud alene, sier han og ser smått fortvilet ut. – Jeg sovner med en gang. Det kan være et hinder for å få et tettere forhold til ham.

Etter noen sekunders stillhet svarer Nga Man: ─ Han er min far. Han lytter til meg, bryr seg om meg, og når jeg ber om noe, har han alltid et svar til meg. Svaret kan tilsynelatende virke godt eller dårlig for meg, men jeg stoler på at han vil det beste for meg, så jeg aksepterer svaret. 

Videre forteller hun at Vine nå er et fast innslag i livet hennes. – Jeg kan ikke fylle denne tiden med noe annet. Det er der jeg lærer om Jesus, og det er dit jeg kan ta meg venner, så de også kan få høre om Jesus.

"Jeg stoler på at han vil det beste for meg" Nga Man

Viktig med oppgaver

Begge to synes det er synd at noen har sluttet å komme på Vine, og de er opptatt av viktigheten av å ha et sted å få åndelig påfyll, siden de fleste vennene deres ikke er kristne.

– Men mange av oss som går på Vine møtes kun der, så da blir det litt vanskelig å virkelig åpne seg for hverandre, forklarer de.

Grill-utflukt med Vine
Privat

– Har dere noen ansvarsoppgaver på Vine? spør jeg til slutt.

– Jeg spiller bass til lovsangen, forteller Pui Wang. – Og noen ganger leder jeg bibelstudiet.

– Noen har informert meg om at jeg ikke er så flink til å synge, sier Nga Man og ser ertende på kjæresten. – Så jeg leder bare bibelstudiene innimellom. Jeg skal også begynne å hjelpe til på søndagsskolen. Men jeg er litt nervøs.

Pui Wang nikker, han vet at kjæresten er perfeksjonist. – Men det er godt å ha oppgaver. Man trenger ikke alltid å synes det er like gøy, men det er fint å tenke at man tjener Gud. Det er bra med slike vaner, avslutter han.