Frode Granerud

Seksuell trakassering, sexpress og holdninger

UNDERSØKELSE: 8,6 prosent av bibelskoleelevene har opplevd seksuell trakassering i kristne miljøer. Det er ett av funnene i Utsyns store undersøkelse. – Ikke overraskende, sier Frode Granerud.

I det ferske Utsyn nummer 3, publiseres en undersøkelse om bibelskoleelevers holdninger til seksualitet og deres opplevelser med seksuell trakassering og sexpress. I den svarer 8,6 prosent av elevene på Misjonssambandets bibelskoler at de har opplevd verbal, fysisk eller både verbal og fysisk seksuell trakassering i kristne miljøer. 152 elever over to kull har svart på undersøkelsen.

   

– Trist

– Det første som er å si, er at det er trist, men ikke overraskende. Bak alle som har svart noe annet enn aldri på seksuell trakassering, ligger det en fortelling om noe som ikke skulle skjedd. Enhver slik fortelling, er en for mye. Samtidig vet vi at i den verden vi lever i, er det dessverre vanlig at unge opplever seksuell trakassering. At det også forekommer på kristne internatskoler og i kristne miljøer er ikke overraskende, sier Frode Granerud, områdearbeider for Misjonssambandet i Østfold og leder i Misjonssambandets medarbeiderforening (NLM-MAF).

Resultatene korresponderer i stor grad med en undersøkelse NLM-MAF gjennomførte blant sine medlemmer i 2021 hvor 9,2 prosent av respondentene oppga at de hadde opplevd seksuell trakassering. Denne tok kun for seg seksuell trakassering i Misjonssambandet, men samtidig er av naturlige årsaker tidsrommet som trakasseringen kan ha foregått betydelig lengre.

    

Ikke-kristne miljøer

Granerud har undervist om temaet på en av Misjonssambandets skoler, og i den sammenhengen lette han etter undersøkelser om seksuell trakassering blant ungdom generelt.

– Jeg fant en undersøkelse som ble gjort i Sør-Trøndelag i skoleåret 2013/2014. Den er mer detaljert, og det er vanskelig å sammenligne direkte. Men den viser at en betydelig andel både jenter og gutter er blitt utsatt for verbal og fysisk seksuell trakassering det siste året. Selv om undersøkelsen er nesten ti år gammel, så tyder det altså på at kristne miljøer er litt tryggere på det området, sier Granerud.

Undersøkelsen gjort av NTNU viste blant annet at 63 prosent av jentene og 62 prosent av guttene på videregående skole var blitt utsatt for minst en form for seksuell trakassering det siste året. 35 prosent av jentene og 25 prosent av guttene oppga at de var blitt utsatt for en form for seksuell tvang det siste året.

At det foregår mer seksuell trakassering utenfor kristne miljøer understøttes også av Utsyns undersøkelse. Der oppgir 11,2 prosent at de har blitt utsatt for seksuell trakassering i ikke-kristne sammenhenger. Undersøkelsen spurte ikke om kjønn til elevene, men bibelskolekullene de to skoleårene som undersøkelsen ble gjennomført hadde et lite flertall kvinner.

– Vi får vel si at det er enda godt at forekomsten ser ut til å være lavere i kristne miljøer enn i andre miljøer, selv om det aldri er godt med noe annet svar enn «aldri», kommenterer Granerud.

 

Internatskolene

7,2 prosent av respondentene i Utsyns undersøkelse svarer at de har opplevd seksuell trakassering på en kristen internatskole. Undersøkelsen synes å vise at det er mer seksuell trakassering på internatskolene enn i andre kristne miljøer. Samtidig er det altså mer seksuell trakassering i ikke-kristne miljøer, og elevene som har gått på en av Misjonssambandets videregående skoler har totalt opplevd mindre seksuell trakassering enn de som ikke har gjort det.

– Vi må likevel sette dette på dagsorden i våre miljøer – alt annet ville vært et svik. Vi ser at altfor mange ungdommer har hatt vonde opplevelser knyttet til seksuell trakassering, og da er det nødvendig med bevisstgjøring og opplæring. Selv om vi nok aldri kommer til nullforekomst, kan vi aldri si oss tilfreds med noe annet, sier Granerud.

– Ville du vært bekymret for å sende barna dine på kristen internatskole med tanke på disse tallene?

– Nei, det ville jeg ikke vært. Risikoen for seksuell trakassering finnes overalt, og det kan se ut til å være noe tryggere på våre skoler enn andre steder, sier Granerud.

Les mer om undersøkelsen, om unges erfaringer med seksualmoralen og seksuell trakassering i Misjonssambandet og hva Misjonssambandet gjør for å motvirke trakassering på skolene i hovedsaken i Utsyn nummer 3 som er ute nå. Har du ikke fått bladet i posten, kan du lese den ved å laste ned Utsyn-appen og registrere ditt abonnement eller tegne nytt abonnement.

Fakta:

Utdrag fra undersøkelse om seksualitet:

  

Gikk du på en av Misjonssambandets skoler på VGS?

Ja: 58,55 %
Nei: 41,45 %

  

Har du opplevd noen form for seksuell trakassering på kristen internatskole? (ALLE RESPONDENTER)

Ja, verbalt: 3,95 %
Ja, fysisk: 1,32 %
Ja, verbalt og fysisk: 1,97 %
Nei: 80,26 %
Nei, men i andre kristne sammenhenger: 1,32 %
Nei, men i andre ikke-kristne sammenhenger: 11,18%

 

Har du opplevd noen form for seksuell trakassering på kristen internatskole? (RESPONDENTER SOM HAR GÅTT PÅ NLM VGS)

Ja, verbalt: 8,06 %
Ja, fysisk: 0 %
Ja, verbalt og fysisk: 2,32 %
Nei: 83,87 %
Nei, men i andre kristne sammenhenger: 1,61 %
Nei, men i andre ikke-kristne sammenhenger: 2,32 %

  

Totalt antall respondenter var 152 fra to årskull på bibelskolene til Misjonssambandet.

Undersøkelsen ble gjort helt anonymt uten mulighet for å knytte svar opp mot respondenter.