Gunnar Bråthen

Gunnar Bråthen blir ny generalsekretær

PRESSEMELDING: Et enstemmig hovedstyre besluttet i sitt møte 3. februar å kalle Gunnar Bråthen til stillingen som generalsekretær i Misjonssambandet. Bråthen tiltrer stillingen 1. juni i et åremål på seks år.

 – Hovedstyret har vært opptatt av å finne en kandidat som kan være en samlende visjonsbærer med engasjement, oversikt og helhetlig forståelse for vårt mangfoldige arbeid. Gunnar er som person lyttende, reflekterende og varm, og i kombinasjon med sitt strategiske og overordnede blikk, vekker han tillit og trygghet hos andre. Etter en grundig prosess er vi veldig glade for at Gunnar Bråthen har takket ja til kallet, sier hovedstyrets leder, Knut Espeland.

– Vi opplever at Gunnar Bråthen har alle forutsetninger for å fylle stillingen som generalsekretær på en trygg og samlende måte. Han står midt i Misjonssambandet og brenner for å lede en organisasjon som vil virkeliggjøre visjonen «Verden for Kristus» i hele sin bredde. Det er også en stor styrke at Bråthen kjenner organisasjonen vår svært godt.

  

Teolog og prost

Gunnar Bråthen (59) har lang erfaring som formidler, teolog og leder. Han har gått bibelskole og misjonsskole på Fjellhaug og studert teologi ved Det teologiske menighetsfakultet i Oslo. Han har også en videreutdannelse fra USA innen storbymisjon. Etter årene i Oslo var Bråthen tilsatt i Misjonssambandet i tolv år. Størstedelen av denne perioden var han rektor på Fjellheim Bibelskole.

De siste 20 årene har Bråthen hatt sitt arbeidsforhold og tjeneste innen Den norske kirke; først som prest, og siden 2013 som prost i Fauske. Bråthen har beholdt sin nærhet til Misjonssambandet og hele tiden hatt et frivillig engasjement i organisasjonen ved siden av sitt arbeid i Den norske kirke. Ved generalforsamlingen i 2022 ble Bråthen valgt inn som medlem i Misjonssambandets hovedstyre. Bråthen er gift med Monja og sammen har de fire sønner.

– Jeg ser frem til å gå inn i oppgaven som generalsekretær og kjenner både på takknemlighet og ydmykhet. For meg representerer ikke dette en ny sammenheng siden jeg har hatt en sterk tilhørighet til Misjonssambandet gjennom hele livet. Jeg har rett og slett ikke fått ro til å si nei til en slik mulighet hvis hovedstyret gir meg en slik tillit, sier Gunnar Bråthen. Han ser på tjenesten som en generalsekretær som en virkeliggjøring av kallet om å dele evangeliet.

– Det opplever jeg å ha gjort gjennom tjenesten i Den norske kirke. Men nå blir det spisset inn mot å bringe evangeliet til de minst nådde, til de som ikke har opplevd «at ljos over landet strøymde», sier Gunnar Bråthen med referanse til en kjent salme av Elias Blix.

  

Flytter sørover

Gunnar Bråthen vil fullføre sin tjeneste som prost gjennom en ordinær oppsigelsestid, og han er opptatt av å ha fullt fokus på den oppgaven inntil han tiltrer en ny stilling. Derfor ønsker han ikke å mene noe særlig offentlig om hvordan han planlegger å lede Misjonssambandet før etter at han tiltrer i juni. Rent praktisk er det også mye som skal avklares med familien de neste månedene.

– Familien flytter trolig til Østlandet i løpet av inneværende år, men avgjørelsen om at jeg går inn i denne stillingen kom for så kort tid siden at mer må avklares med tanke på flytting, sier Bråthen.

  

Omfattende prosess

I hovedstyrets møte 21. oktober i fjor ble det utarbeidet en stillingsprofil hvor styret samlet seg rundt hvilke kriterier og kvalifikasjoner som ville legges til grunn i arbeidet med å rekruttere ny generalsekretær. I forkant ble ansatte og frivillige i organisasjonen bedt om å komme med tilbakemelding på egenskaper de ønsket hos ny generalsekretær. En tilsvarende bred involvering ble gjort i arbeidet med å identifisere kandidater en ønsket å invitere direkte til å bli en del av prosessen.

– Som tidligere nevnt hadde vi flere søkere da søknadsfristen utløp 12. november. Videre fikk vi mange innspill på aktuelle kandidater. Til sammen har hovedstyret vurdert over 40 ulike navn. En rekke av disse ble kontaktet, og vi valgte å gå videre med flere kandidater som ble involvert i en grundig og strukturert vurderingsprosess, forklarer Knut Espeland. Han føyer til at hovedstyret kjenner på stor takknemlighet og ydmykhet overfor den enkelte kandidat som har stilt seg til disposisjon.

  

Ikke vært involvert

Rekrutteringsprosessen har vært ledet av et innstillingsutvalg bestående av tre styremedlemmer. I tillegg har hovedstyret gjennom prosessen hatt bistand fra rekrutteringsbyrået Human AS, ved Edvard Thormodsæter. I prosessen har også fungerende generalsekretær gitt administrativ bistand.

– Vi har tidligere kommunisert at Gunnar Bråthen var et av medlemmene i innstillingsutvalget. I fasen der mulige kandidater ble kartlagt, ble han fremmet som en aktuell kandidat. Bråthen ble så kontaktet av Human og forespurt om han var villig til å delta i prosessen som kandidat. Etter dette gikk han ut av innstillingsutvalget og ble erstattet av Paul Reidar Odeh. Bråthen har etter dette ikke vært deltaker i hovedstyrets arbeid med rekrutteringsprosessen eller øvrig saksbehandling i hovedstyret, sier Espeland.

I hovedstyrets møter fremover vil første varamann, Temesgen Shibru Galla, gå inn som fast medlem, mens Helge Norheim som ble valgt til andre varamedlem på generalforsamlingen vil delta som første varamann.