Arequipa

Unntakstilstand i Peru

Det har vært opptøyer flere steder i Peru etter at kongressen avsatte presidenten 7. desember. Men på tross av urolighetene opplever Misjonssambandets utsendinger seg trygge.

Det er meldt om rundt 20 omkomne etter flere opptøyer de siste ukene, og Peru har fått sin sjette president på 3 år. Misjonssambandet har utsendinger i Arequipa, sør i landet, hvor det har vært mye uroligheter, og flere hovedveier har blitt blokkert.

Politisk uro

Pedro Castillo ble valgt til president i 2021, men har hatt en trøblete presidentperiode. To ganger har kongressen stemt over om de skal stille han for riksrett, og før den tredje avstemningen valgte han å oppløse kongressen. Det førte imidlertid til at han ble arrestert under mistanke om statskupp og korrupsjon. Han er nå varetektsfengslet for 18 måneder.

Hans visepresident Dina Boluarte ble tatt i ed som første kvinnelige president i landet, og hun ble nødt til å sette landet i unntakstilstand etter at mange tok til gatene. Hovedveier og flyplasser ble flere steder i landet blokkert og stengt av demonstranter.

De protesterer fordi de ønsker nyvalg snarlig, mens presidenten ønsket å gjennomføre det i desember 2023. Kongressen vedtok 19.desember at valget skal gjennomføres i april 2024, og at ny president tiltrår på nasjonaldagen 28.juli 2024. Denne avgjørelsen må ratifiseres av kongressen en gang til før den er gyldig, og det gjenstår å se om protestene avtar.

 

Merkbart

Misjonssambandets utsendinger bor i millionbyen Arequipa, hvor blant annet flyplassen var stengt etter at protestantene inntok rullebanen og ødela mye utstyr. Den ble åpnet igjen 19. desember for flygninger i dagslys, hovedveiene inn til byen er også ryddet og åpnet igjen.

Stedlig representant for Misjonssambandet Marianne T. Lindtjørn bor i Arequipa, og kan fortelle at protestene har vært merkbare.

− Det har vært mye blokkeringer og fredelige protester på grunn av prisstigninger de siste årene, men den siste uken har det vært mer vandalisme og aggresjon rundt protestene, sier hun og legger til at både politi og hær har vært mer synlige i bybildet etter at unntakstilstanden ble innført.

Portrett Marianne Thormodsæter
privat

Det at hovedveiene har vært stengt har også ført til varemangel i noen butikker. – Det er ikke mulig å få tak i gass til husholdningsbruk. Noen butikkhyller har blitt tømt, samtidig som markeder har vært stengt. Men i store dagligvarebutikker er det varer fremdeles, sier hun.

 

Gudstjenester som normalt

Urolighetene har imidlertid ikke ført til avlysninger av gudstjenester, og folk jobber som normalt. Lindtjørn forteller at noen møter har blitt avlyst på grunn av at veien mellom Arequipa og Juliaca har vært stengt, og reising har vært umulig.  

−Det er litt spennende hvordan det blir med leirene som er planlagt på kysten rundt nyttår og i januar, men jeg har stor tro på at det skal kunne gjennomføres normalt, sier Lindtjørn.

Regionleder Morten Egeland ved hovedkontoret forteller at han er i tett dialog med utsendingene, og at det ikke har vært diskutert noen ekstraordinære tiltak i forhold til situasjonen så langt. – Vi følger situasjonen nøye, sier han.