Datoga kvinne

Kulturens plass i misjonen

PODKAST: Misjon og kultur i Tanzania er under lupen i dagens episode. Asle Jøssang har erfart at ting ikke alltid er slik vi tror fra en vestlig sofa.

Førsteamanuensis, sosialantropolog og tidligere utsending for Misjonssambandet, Asle Jøssang, er gjest i ny episode av podkasten Utsendt. Han har nylig skrevet boken "Asante – Misjon, kirke og kultur i Tanzania", som har fått strålende anmeldelse i Dagen og omtales som en "misjonsbok i særklasse". 

(Saken fortsatter under bildet).

Fotografen
Misjonæren og sosialantropologen:Asle Jøssang har et analysts blikk på misjon og kultur, og evner å se Afrika gjennom ulike filter. Asle Jøssang

Kultur er ønsket av Gud

Jøssang er født og oppvokst i Tanzania og har med sitt mangfoldige liv og bakgrunn nyttige perspektiver på hvordan misjon og lokal kultur kan henge sammen.

Lytt til podkasten nederst i saken.

Utfordringen, forteller Jøssang i episoden, var at man tidligere i større eller mindre grad gikk inn med en standard misjonsstrategi uten å ta hensyn til hvordan folk levde.

– Samfunn og kultur er i utgangspunktet noe Gud har ordnet med. Gud ønsker at det skal være strukturer og ordninger som gir gode og levelige liv. Disse tingene var man dessverre ikke like opptatt av den gang, sier Jøssang.

– Man har nok hatt en tendens til å lyde Gud mer enn mennesket. Vi (red. anm.: misjonærene på den tiden) kom i kontakt med noe som ble oppfattet som hedensk og ikke kristent, og som måtte endres på. Men å lyde Gud handler også om å ta hensyn til disse instrumentene han har lagt inn i våre liv. Et samfunn kan fungere til menneskers beste selv om det er hedensk og ufullkomment.

Jøssang ønsker likevel å nyansere bildet man kanskje har av misjon i gamle dager.

– Ser vi på historien med dagens blikk, er det nok ett og annet vi kan ta med oss av innsikt og kunnskap for å forsøke å gjøre ting annerledes. Men likevel skylder vi å respektere de som den gang forsøkte så godt de kunne å drive et misjonsarbeid preget av sin tid, ut ifra de premissene som gjaldt den gang.  

Vennskapsfase

Kirken ELCT (Evangelical Lutheran Church Tanzania) i Tanzania, har blitt selvstendig, men har selv tatt initiativ til å opprette en såkalt vennskapsavtale med Misjonssambandet. Jøssang ønsker å løfte frem mer av slikt samarbeid i en globalisert tid.

– Tyngdepunktet til kristendommen er ikke lenger hos oss, men kanskje i Afrika. Kanskje bør vi gjøre ting omvendt, reflekterer Jøssang i podkasten.

– Biskopen i Mbulu snakker om at det er lemmer på legemet som fra tid til annet er sykt, og da må de andre komme og hjelpe til. Det syke lemmet på legemet er nå er Europa. De ønsker å gi noe tilbake til oss.

Lytt til resten av samtalen og andre samtalepunkter som kolonitid, kulturimperialisme og ståløkser. 

 

Fakta: Utsendt

En samtalebasert podkast om Misjonssambandets internasjonale arbeid.

Tar opp spørsmål om hva slags utfordringer man møter i en global misjons- og bistandskontekst? Hvordan er egentlig arbeidet organisert? Og hvordan føles det å bo og arbeide i krysningspunktet mellom ulike språk, kulturer og verdensbilder?

Med en rekke gjester som er tett på arbeidet gir Utsendt et spennende innblikk i hvordan det er å drive misjon og bistand i en verden i stadig endring.

Kan høres på stort sett alle steder hvor podkast lyttes til, eller man kan gå inn på nlm.no/podkast. Publiseres ukentlig.