Morten og Renate Gjerløw Larsen styrer showet fra scenen. De får god støtte fra bandet.

– Jul i bukta ble mer populært enn vi turte å tro

På Solbukta i Fredrikstad arrangeres for sjette gang det alkoholfrie julebordet.

– Mange som verken er kristne eller avholdsfolk liker juleforestillingene. De setter pris på at showet inneholder det jula egentlig handler om, sier Morten Gjerløw Larsen.

   

Ekstraforestilling

Første julebord denne sesongen arrangeres 30. november, etterfulgt av elleve andre utover desember måned. Det ble først lagt ut billetter for elleve forestillinger, men allerede tre uker før start var de utsolgt.

– Vi var litt spente fordi det er «første jula» etter korona og restriksjoner, men så ble alt utsolgt. Da la vi ut en ekstraforestilling, sier Morten Gjerløw Larsen, daglig leder på Misjonssambandets leirsted, Solbukta.

De har altså solgt over 1200 billetter til Jul i bukta i år.

 

Alkoholfritt

Klassisk julebord i kjent format: med julemiddag, dessert, kaffe, show og musikk fra scenen. Likevel skiller det seg ut.

– Da jeg begynte å jobbe på Solbukta for seks år siden, var beskjeden fra styret at det måtte skje mer. Et julebord med de rette verdiene hadde ligget på hjertet mitt en stund. Det at det skulle være alkoholfritt tenkte jeg gjestene ville se når de kom. Men så følte jeg Gud sa til meg at vi skulle sette det som overskrift. Solbukta er et komplett rusfritt sted. Istedenfor å være flaue over våre verdier, ville jeg ha det som overskrift.

 

Avrusning

Gjerløw Larsen forteller at ideen kom utfra hans egen fortid.

–  Jeg satt på et avrusningshjem og ba Gud om å ta over problemene jeg hadde, og det gjorde han. På avrusning tenkte jeg at å synge kommer jeg aldri til å gjøre igjen. Jeg lurte på hvordan jeg kunne holde på med det videre, når bransjen var så kobla til det å feste. Heldigvis tok jeg feil. Nå har jeg lyst til å lage underholdning for sånne som meg.

 

Misjon

Det har vært mange nye fjes å se på Solbukta takket være Jul i bukta. Gjerløw Larsen har også fått mange gode samtaler rundt tro.

– Folk kommer og sier «Vi er ikke kristne, men vi synes det er veldig koselig å komme hit» eller «Vi har jo med oss barnetroa». Så spør jeg kanskje om de tror at Jesus er Guds sønn, hvor de svarer at «Jaja, det tror vi». «Ja, da er dere jo kristne da», sier jeg. Det er misjon det også, på sin måte.

 

Plussprosjekt

Tidligere i år ble det kjent at Solbukta skal bygges ut, og budsjettet er på rett over 19 millioner kroner. På spørsmål om Jul i bukta har vært viktig for finansieringen av dette svarer Gjerløw Larsen:

– Indirekte har det litt med det å gjøre. Jul i bukta ble mye mer populært enn vi turte å tro. Det er et plussprosjekt. En sum av de nye prosjektene vi har dratt i gang har gjort at vi omsetter for 2-2,5 millioner mer enn før i året. Det genererer både muskler og selvtillit til å ekspandere. Han nevner festival om sommeren, gubbeleir og lunsjkonserter som noen av de andre prosjektene.

 

Forsinket

For Jul i bukta vil en utbygging bety at det blir plass til flere, og at de kan ha færre forestillinger. Mer luft rundt bordene og buffeen, og en større scene vil komme godt med. I utgangspunktet var målet at det skulle være ferdig til 24. november 2023, altså tidsnok til Jul i bukta i nye lokaler. Men prosjektet er noe forsinket.

– Prosjektkoordinator tror det antagelig er ferdig til nyttår 2024, men jeg synes ikke vi skal gi oss helt på det enda, sier Gjerløw Larsen.