Voksne i klasserom

– Hemmeligheten ligger i ordet TID

– TID gir en smak på noe helt annet enn Norge og norsk kultur, barna våre kommer til å ha det med seg resten av livet, sier mor og elev på TID familie.

TID familie er bibelskolen utenom det vanlige – familier forlater sine vanlige omgivelser i Norge og bor på Misjonssambandets tomt i Nairobi i Kenya, i tre måneder. Der får barna undervisning på norsk skole, foreldrene lærer både fra Bibelen og livet, og sammen møter de en annen verden gjennom lek, gudstjeneste, reiser og møter med kristne som lever under helt andre forhold.

Høstens TID-kull på sju familier avslutter denne uka og reiser tilbake til Norge.

 

Bærer hverandre

– Det er siste dag i klasserommet, folkens, sier leder av TID, Torfinn Thorsen. De 13 voksne deltakerne på TID familie er samlet med hver sin bibel, kopp og medbrakt kaffe.

Thorsen finner fram gitaren som så mange morgener før og leder gruppa i lovsang med klang fra klasserommets betongvegger – en siste gang før de samler sammen bagasjen, inntrykkene og minnene og reiser hjem igjen.

«Hjem til så mange krav og forpliktelser, og store veivalg» beskriver en av fedrene det i forbønn for en annen. Det merkes at flokken har delt liv, drømmer og bønner gjennom disse tre månedene i Nairobi, og enkelte synes det er tungt at dette avbrekket snart er over.

Gruppen beskriver at vennskapene er noe de vil ta med seg, og de vil lære av måten de har vist og fått omsorg disse månedene.

– Vi har bygd fellesskap der vi bærer hverandre. Og det er absolutt mulig å få til i stuene våre hjemme også, sier en, mens en annen legger til:

– Jeg har lyst til å få i gang familiemøter i Tromsø.

Som alle morgener før, har de også i dag startet dagen med lønnkammer. Nettopp denne møysommelig innarbeidede vanen ønsker de å ta med videre.

– Noen ganger leser jeg mye, noen ganger lite, men jeg håper å fortsette slik med en stille stund hos Gud.

Torfinn Thorsen leder lovsang med gitar
God start på dagen:Siste dag med undervisning for høstens TID-klasse, starter med lovsang ledet av Torfinn Thorsen. Margunn Krohn Sævre

Takknemlige

Alle familiene har fått en bønneboks med et hjerte, stein og kors som hjelp i bønnestunden.

– Barna har lært å sitte med hjertet i hånda og si alt de er takknemlige for. Jeg håper vi kan ta med takknemligheten til Norge, og utvide perspektivet vårt for hvem som trenger både oss og Jesus.

Nettopp takknemlighet for alle privilegier trekkes fram av flere.

– Å se forskjellene vi lever under, og føle på urettferdigheten i verden, har gjort dypt inntrykk på meg.

En far i gruppa blitt slått av hvor stor forskjell bare litt hjelp kan utgjøre for de som trenger for eksempel mat eller medisinsk hjelp.

– Vi har berørt andre menneskers liv, og jeg tror at disse igjen kan bety en forskjell rundt seg.

Dessuten var misjonsturen minneverdig, der noen av familiene fikk møte mennesker som må ofre alt når de velger å tro på Jesus.

– Likevel viser de styrke og glede, påpeker en av mødrene i gruppa.

Norske og kenyanske barn i kirkebenkene
Nye vennskap:– Det har vært en sterk opplevelse å se barna våre "bonder" med andre barn, gjennom sang, dans, lek og fotball, uten å snakke samme språk. Det tar de med i hjertene sine, sier en av TID-foreldrene. Margunn Krohn Sævre

Restart

Lederne for TID i Nairobi, Elisabeth og Torfinn Thorsen, har fulgt kullet gjennom hele høsten.

– Hvorfor er TID så bra for familier fra Norge?

– Hemmeligheten ligger i ordet TID. Tid sammen og tid med Gud, sier Elisabeth Thorsen.

– De kommer avsides utenfor hamsterhjulet. Dette passer godt inn i kulturen i Kenya, som er så fellesskapsorientert.

Torfinn Thorsen beskriver TID som en restart – en anledning til å fundere over hva som er viktig i livet.

– Og i forlengelse av det, spørre seg: «hva kaller Gud oss til?».

Neste TID familie starter opp igjen allerede i januar 2023, etter det blir det én slik bibelskole i året, med første ledige plass i 2025. Men Thorsen inviterer til flere TID-konsepter.

– Vi håper mange vil søke på TID disippel i september, det er for unge voksne uten barn, forklarer de.

I november arrangerer de TID vekst for par og single fra 45 år og oppover.

– Dette skal vi annonsere for framover. Kanskje er det et julegavetips, undrer Thorsen.

Men først skal de ta farvel med en gruppe på 13 voksne og 24 barn som lander i sine hjem tidlig i desember, litt rikere og kanskje litt annerledes enn da de forlot Norge for tre måneder siden.

 

Les mer om TID her.