Gro Thoen

Sprer juleglede i kurver

«Månedens frivillig» i november: – Meningsfylt å bidra til de som ikke har like mye å rutte med.

For november 2022 er Gro Thoen (72) plukket ut blant de nominerte som «månedens frivillig». Hun bor i Ål i Hallingdalen i ei bygd som heter Leveld.

– Hva tenkte du da du fikk vite at noen har nominert deg til «månedens frivillig», Gro?

– Det var overraskende og ufortjent. Men veldig hyggelig og en stor ære.

– Hva er du engasjert i for tiden?

– I Misjonssambandet er jeg med i Ål-ringen, en kvinneforening. Bruker ellers mye tid på Veslestølen. Har laget mat periodevis på leir helt siden 1977. Vi flyttet til Veslestølen og var styrerpar der fra 1977-1984. Har vært til og fra siden da. Men etter 2010 har jeg vært mye med på leirene. Koking, vasking, innkjøp og tilsyn. Siden det ikke bor folk på leirstedet nå, er det behov for noen som bor i nærheten til å ha tilsyn og sørge for at leirstedet er presentabelt når det kommer folk dit. Jeg har også vært med i styret for Veslestølen i ca. 15 år. 

– I menigheten (Ål kyrkjelyd) er jeg med i frivillig arbeid innen diakoni.

– Hva motiverer deg til å bidra som frivillig?

– På Veslestølen er det å møte fornøyde barn i glad lek. Og samtidig oppleve stillhet under bibel- og misjonstimer.

– I det diakonale er det gleden og takknemligheten de eldre gir uttrykk for over å få besøk. Det er ei takknemlig oppgave å gå med jule- og bursdagshilsener til slike som ofte sitter mye aleine.

50 års vennskap

– Hva er det beste med misjonsfellesskapet du er en del av?

– Vi har et varmt, godt og raust fellesskap der alle kan være seg selv i Ål-ringen. Og vi kjenner hverandre godt etter mange år sammen.

– Hva er det største som skjedde i livet ditt det siste året?

– At jeg har fått et nytt barnebarn, Elise.

– Når livet er kjipt, hva gjør du for å komme deg gjennom det?

– Jeg er heldig og har en fin familie og gode venninner i mitt nettverk. I Matteusevangeliet kapittel 11, 28 står det «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.». Dette verset er jeg veldig glad i og har erfart at dette er gode og sanne ord når jeg møter kjipe ting i livet.

– Hva gjør du for å slappe av?

 Strikker, løser kryssord eller koser meg med ei god bok. Nå for tiden leser jeg Bokseberta (Rolf Ekenes) utgitt på Lunde forlag for flere år siden.

– Hvem i livet ditt mener du fortjener en framsnakk – og hvorfor?

– Det er mange, men velger Ingrid som jeg delte rom med på Fjellhaug for vel 50 år siden. Ho har hatt vanskelige perioder og ikke hatt et helt A4-liv. Men har gjort sitt til at vi har et nært og godt vennskap den dag i dag. Selv om vi bor på ulike steder.  

Går for julenisseklem

– Hva får deg til å smile skikkelig i hverdagen?

– En god replikk fra barnebarna.

– Hva gleder du deg mest til i resten av 2022?

– Gleder meg veldig til advent og julefeiring.

– Hva er beste med advent og jul?

– Blant annet å være med et barnebarn på juleverksted på skolen. Ellers er julefeiring med storfamilien alltid kjekt.

– I tillegg håper jeg på en tur til Tranby menighetshus i Lier også i år. Der får jeg være med å pakke julekurver til mennesker som ikke har så mye å rutte med, slik jeg har gjort de siste årene. I kurvene får de julemat, godteri og litt diverse. Det er viktig å huske på de som ikke har så mye som mange av oss andre. Det er meningsfylt å være med på dette. Vi i gruppa har det kjempekjekt sammen. Og samtidig vet jeg at det kommer veldig til nytte for de som trenger det. Det er et veldig flott tiltak.

– Hva ønsker du deg selv til jul i år?

– Vet ikke om jeg skal si noe om det, det vil jeg ha for meg selv, hehe. Det måtte være en god juleklem fra julenissen, sier Gro Thoen og skrattler.

Misjonssambandet øst vil vise frem noe av alt engasjementet som finnes lokalt på Østlandet. Vi trenger deg som ønsker å bety noe for andre mennesker. Som ønsker at flere skal bli kjent med Jesus. Dette bidrar til å realisere regionens visjon om at vi vil se «Inkluderende og disippelgjørende fellesskap av mennesker i alle generasjoner, som deler evangeliet om Jesus».

Blant de som nomineres av dere, plukkes en ut og intervjues månedlig til nlm.no/ost og sosiale medier. Mot slutten av 2022 skal «årets frivillig» stemmes frem av dere som regionens lesere, følgere og frivillige.