Juan de Dios er en engasjert pastor i Kerigma

En trofast tjener

Juan de Dios Cardenas er takknemlig for mange år i evangeliets tjeneste i Bolivia. Og selv om pensjonstilværelsen nærmer seg, så har 68-åringen planer for fremtiden.

I over 20 år har Juan de Dios Cardenas vært pastor i Kerigma, en av Iglesia Cristiana Evangelica Luteranas (ICEL) menigheter i Sucre. Nå er han muligens inne i sine siste måneder før han går av med pensjon.

– Alderen tilsier kanskje at jeg bør gi meg, og familien min synes nok også tiden er inne, sier han, før han legger til at han da vil få bedre tid til å evangelisere i nabolaget.

 

Mye ansvar

Juan de Dios kommer fra gruvebyen Potosi, og det var også her han fikk sitt første møte med misjonærer fra Misjonssambandet. Litt etter litt begynte han å gå i kirken, og der traff han også Elizabeth, som han giftet seg med mot slutten av 80-tallet. Han ble omtrent samtidig ansatt i misjonen som evangelist. Ekteparet fikk en sønn i Potosi, før de flyttet til ned til hovedstaden, Sucre.

I en travel småbarnstid, hvor det kom tre barn til, jobbet han som evangelist i distriktet, og med et nybrottsarbeid i en bydel i Sucre. Og da familien telte fire barn, begynte han å studere på Setela, som da også lå i Sucre.

− Setela-tiden var lærerik og spennende, men det var også travelt, forteller han. 

  

Pastor

Kerigma var den første menigheten til Misjonssambandet i Sucre, og den 24. juli i år feiret de 39-årsjubileum. Juan de Dios har vært pastor i nesten 20 av disse, helt siden han var ferdig på Setela i 2002.

Mye har skjedd på disse årene, og flere hundre mennesker har vært innom. Han forteller også at medlemmer i kirken har startet andre ICEL-menigheter i byen. − Å være pastor kan være en ganske ensom jobb, og du har ofte en følelse av at du ikke får gjort nok, besøkt nok eller hjulpet slik du ønsket. Det er mange som har gått i kirken som vi ikke ser så ofte lenger, og det er tungt. Men jeg er glad for at jeg fikk forkynne evangeliet til mange, sier han tydelig rørt.

Han har også satt pris på fellesskapet i ICEL, og han har hatt forskjellige roller og ansvar, både i distriktet og nasjonalt i hovedstyret. Han fremholder kallet han har fått fra Gud og menigheten når han snakker om tjenesten sin.

En studietur med besøk i flere menigheter i Argentina er et av flere høydepunkt pastoren nevner. – Å kjenne på samholdet med de lutherske kirkene var godt, og så var det noe spesielt med å forkynne evangeliet i et annet land også, sier han med et smil.

  

Ny tid

Nå er alle barna ferdig utdannet, og de to eldste har også giftet seg det siste året. Juan de Dios og Elizabeth bygger et hus i utkanten av byen. Han forteller stolt at det er sønnen, som er arkitekt, som har tegnet det. Ellers er barna utdannet psykolog, fysioterapeut og sivilingeniør.

− Det har vært mange gode dager, med spennende oppgaver og mange møter. Og selv om det har vært noen vanskelige dager, så opplever jeg at Gud er trofast, avslutter han.