Butikklokalet med hyller av glassgjenstander

Vasekupp på NLM Gjenbruk

En heldig samler kjøpte en designvase for 70 kroner på NLM Gjenbruk Kristiansand. Senere ble den solgt for over 650 000 på auksjon.

Høsten 2020 besøkte Magne (som foretrekker å kun oppgi fornavnet) Gjenbrukens butikk i Kristiansand. Han har vært hobbysamler hele livet, og besøker gjenbruksbutikken jevnlig, men denne gangen fant han en liten skatt av en designvase.

Magne tenkte at den var verdt omkring 5000 kroner, og bestemte seg raskt for kjøp da han så den var priset til 70 kroner.

  

Auksjonen

Mer skjedde ikke før et auksjonshus besøkte Kristiansand, og Magne hadde fått noen oppfordringer fra sin kone om å slanke samlingen.

– Jeg tok med vasen og fikk den verdivurdert til 5000 kroner. Men så ringte auksjonshuset tilbake og sa at de hadde oppjustert verdivurderingen til 200 000–300 000 kroner, forteller Magne til Fædrelandsvennen.

Vasen var en del av en førsteproduksjon på 50 eksemplarer, og i tillegg i svært god tilstand. Etter en lang budrunde endte prisen på 540 000, og etter auksjonshusets gebyr måtte kjøper ut med 675 000 kroner for vasen.

– Jeg satt jo litt lammet da det gikk opp for meg. Det var jo som å vinne i Lotto, sier Magne til avisen.

Vidar Nilsen mellom hyller i butikken
God historie:– Det er artig at man fremdeles kan finne noen sånne kupp, sier Vidar Nilsen, frivillig distriktsansvarlig for Gjenbrukes butikker i sør. Privat

Mye omtale

Og på gjenbruksbutikken er det ingen sure miner selv om de solgte en vase verdt flere hundretusen til 70 kroner.

– Jeg synes det er en god historie, og det er artig at man fremdeles kan finne noen sånne kupp som ingen ante hadde så stor verdi. Dette er et av de største bruktkuppene som vi kjenner til er blitt gjort på en gjenbruksbutikk i Norge, sier Vidar Nilsen, frivillig distriktsansvarlig for Gjenbrukes butikker i sør.

Historien får stor oppmerksomhet i lokale medier, og Nilsen tror det kan være god reklame både for Misjonssambandets gjenbruksbutikker og bransjen generelt.

– Vi håper nye kunder kan få øynene opp for at vi har mye fint på gjenbruksbutikkene. Vi synes det er stas å få så mye omtale av butikken vår i Kristiansand, sier Nilsen.

 

Riktig pris

Han understreker at de gjerne skulle fått mer penger for vasen til misjonens arbeid.

– Vi arbeider for å få rett pris på varene vi får inn – det er viktig at vi får omsetning på varene slik at vi har plass til nye. Vi prøver å få inn kompetanse til prissetting, og slik sett kan dette være en vekker om at vi godt kan dobbeltsjekke noen av varene vi får inn. Samtidig vil vi av og til bomme på pris – uansett hva vi gjør, sier Nilsen og legger til:

– Den omtalte vasen skal man ha spesiell kunnskap for å prissette. Den ble også solgt mot et internasjonalt marked, og vi hadde nok uansett ikke fått noe i nærheten av den prisen ved et vanlig salg.