Luer Asbjørn Lillenes

150 km garn

Det er et fargerikt syn, de 1540 luene som Asbjørn Lillenes fra Åsenfjord har strikket. Det har gått med omtrent 150 km garn til dette store prosjektet. Nå sendes elleve hundre av dem i posten til barn i Mongolia.

Hvordan begynte dette?

«Jeg var på Kastvollen på Inderøy, og der var det en aktivitør som ville at jeg skulle begynne og strikke», forklarer Asbjørn. «Jeg sa at strikking er for damer, men da fikk jeg en oppstramming» ler han. «Det er ikke noe som heter at det bare er for damer, fikk jeg høre.» Asbjørn begynte så med et gryteunderlag og nisser for å ha på bokser til tennbriketter. «Detta gikk da bra det!» fant Asbjørn ut.

 

Begynte uten mål og mening

Han forteller så at etter oppholdet på Kastvollen, kom hans forlovede Gerd Aase Dullum med et forslag. Hva med å strikke luer? «Det var jo vinter og ikke så mye å gjøre. Begynte uten noe mål og mening,» sier Asbjørn og fortsetter: «Forloveden min la opp vrangbord og festet tråder. Rettmasker på rundpinne er som plankekjøring!» sier Asbjørn ivrig.

Da han hadde strikket ti luer, var han halvveis til tjue. «Tjue var halvveis til førti, manglet så ti til femti, og sånn fortsatte det,» smiler Asbjørn. Haugen med luer vokste.

  

Inspirasjon fra Arild

Luene skulle være en gave til noen som trengte dem, var tanken som vokste fram.

«Årsaken til at det sendes til Mongolia, er Arild Halvorsen,» forklarer Asbjørn. «Han strikket skjerf og sendte til Mongolia. Og vi har kontakter som har bodd der.»

Men det røynet på litt i prosessen. «Da jeg nådde seks hundre luer, var jeg lei, men begynte å tenke: Er mulig å nå tusen luer? Kan helsa og hendene holde til det?» Så ble det 1540 tilslutt!

Strikkeprosjektet tok 3 år og 5 måneder. Det meste av garnet har de kjøpt selv, men noen har og bidratt med å gi garn. «Ei dame kom med sytti nøster!» forteller Asbjørn.

 

Kronerulling til porto

Det å få sendt så mange luer i posten til Mongolia er ikke billig. Dessuten har grensene vært delvis stengt pga korona i lang tid. Men for en måned siden fikk de gla-melding om at grensene er åpnet.

Asbjørn er ukentlig på NLM Gjenbruk Stjørdal, og arbeider som frivillig der. Nå har flere av de som jobber som frivillige på Gjenbruken blitt med på kronerulling til porto. I skrivende stund er de første to eskene med ca 560 luer sendt av gårde fra Samvirkelaget på Åsen! Så skal det sendes to til. De har og levert luer til Bønnesenteret på Levanger, som blant annet sender til Ukraina.

  

Høye «wow-rop»

Rita Jonasmo, som er stedlig representant for Misjonssambandet i Mongolia, skrev at de mongolske ansatte i prosjektstaben kom med høye «wow-rop» da de hørte om antallet luer fra Norge. De jobber for å forbedre hverdagen til barn med funksjonsnedsettelser, og vil ta ansvar for å formidle luene lokalt til mongolske barn. Mulig høsten er den beste tiden å dele ut, skriver hun.

Asbjørn forteller at de har lovt å sende bilder etter hvert. Rita avslutter mailen fra Mongolia med å si tusen takk til Asbjørn «som har strikket så trofast».

Her kan du se en liten videosnutt om Asbjørn og luene: