Kvinner samlet for å bearbeide frukt

Lån for en bedre fremtid

– Lånet har gjort det mulig for meg å bli selvstendig, forteller Awa Keita. Hun er en av flere som har fått god hjelp av låne- og sparegrupper i Mali.

Misjonssambandet er med og støtter et prosjekt med flere låne- og sparegrupper i Mali. Prosjektet drives i samarbeid med en lokal organisasjon og gir kvinner i lokalsamfunnet muligheter til å bedre familiens inntekter. Slik legger de grunnlaget for mer stabile livsvilkår.

 Vi har snakket med tre av dem som er med i gruppene.

 

Gir selvstendighet

Awa Keita driver en liten butikk hvor hun selger bruktklær for å skaffe inntekter. Men å drive slike små butikker kan være krevende.

– Før jeg ble med i låne- og sparegruppen, gikk butikken dårlig, og jeg hadde lite penger å rutte med, forteller Awa Keita. – Men jeg fikk lån gjennom gruppen med en lånefrist på tre måneder, og dermed kunne jeg kjøpe inn flere varer.

I løpet av de tre månedene fikk hun solgt alle varene. – Dermed kunne jeg både betale tilbake lånet og satt i tillegg igjen med et overskudd, smiler Awa Keita. – Jeg er svært takknemlig for låne- og sparegruppen. Lånet har gjort det mulig for meg å bli selvstendig.

 

Enklere låneprosess

Issa Diallo forteller at det pleide å være veldig vanskelig å få tatt opp lån når det nærmet seg regntiden. Derfor er hun så takknemlig for at Misjonssambandet og den lokale bistandsorganisasjonen har startet låne- og sparegruppene i området deres.

– I dag, takket være låne- og sparegruppen, får vi lån i tide uten problemer og uten å støte på vanskeligheter i landsbyen, sier hun. – I fjor lånte jeg penger til å skaffe meg et større område å dyrke på, og med dette lånet har jeg nå økt produksjonen min til 20 sekker mais i stedet for ca. 10.

 

Hjelp i vanskelige tider

Et viktig aspekt ved låne- og sparegruppene er at de kan være til hjelp og støtte for familier som går gjennom krevende perioder. Sali Sibide forteller at da mannen hennes ble syk, ble hun travelt opptatt med å ta seg av ektemannen og resten av familien, og økonomien ble vanskelig.

– I denne situasjonen ble jeg med i en låne- og sparegruppe, som ga meg god hjelp, forteller hun. – Min eldste sønn arbeider i butikk, og jeg tok opp lån for å hjelpe ham med å utvide butikkdriften.

Lånet bidro til at sønnen fikk økt sine inntekter, og slik fikk familien sikret det økonomiske livsgrunnlaget i den vanskelige tiden.

– I dag, takket være låne- og sparegruppen, er butikken til sønnen min full, og jeg klarer også å ta meg av min manns behandling, avslutter hun fornøyd.

 

På bildet øverst ser du en låne- og sparegruppe samlet for å lære om foredling av frukt og grønnsaker.