Ambassadøren ser på plakett laget i anledning åpningen

Ambassadøren åpnet ny vannsisterne

Torsdag 20. januar 2022 var det duket for formell åpning av en ny vannsisterne, også kalt «barkad», i en av landsbyene i Kenya hvor Misjonssambandet driver arbeid gjennom Tana Water Sanitation and Literacy Project.

Området som vi arbeider i, er et svært tørt område hvor regnet faller sporadisk og sjeldent. Tørkeperiodene blir mer og mer uforutsigbare og utfordrende for folket som bor her.

En slik ny vannsisterne kan romme hele 500 000 liter regnvann og sørger for en mer pålitelig og ren vannkilde gjennom de tøffe tørkeperiodene. Det var derfor en stor festdag for folket i landsbyen da den nye sisternen endelig formelt kunne åpnes.

Ekstra stort var det også ettersom den norske ambassadøren i Kenya, Gunnar Andreas Holm, kom for å bistå med åpningen.

Ambassadøren klipper snor
Privat

Vann er en velsignelse

Ambassadøren holdt også tale og snakket om viktigheten av vann, og om hvordan vann er liv, enten du bor i Tana River, Nairobi eller Norge. Ja, enten du er fattig eller rik, en plante eller et tre, dyr eller menneske, så trenger vi alle vann. Vann er en nødvendighet for alt liv her på jorden.

Han påpekte også at regnet som faller ned fra himmelen er en velsignelse fra Gud, og hvis vi ikke gjør noe med det, vil det forsvinne. Men med denne «barkad-en» er nå folket i stand til å samle sammen velsignelsene, slik at det kan fortsette å velsigne folket over tid.

Ambassadøren taler
Privat

Stolte og takknemlige

«Barkad-en» i landsbyen sto ferdig allerede i 2019 og var klar til å ta imot regnet som falt her i desember måned. Det var derfor en full «barkad» som sto ferdig til overtakelse på torsdag.

Mange mennesker dukket opp for å feire den store begivenheten sammen med landsbybeboerne, og flere taler ble holdt av både lokale politikere og landsbybeboere som ville vise sin glede, støtte og takknemlighet.

En av de lokale landsbykvinnene viste og fortalte stolt om det harde arbeidet de hadde lagt ned i den flotte «barkad-en» deres, og om hvordan de selv hadde vært med og bygget det hele for hånd for folket sitt.

De uttrykte sin takknemlighet for hjelpen fra prosjektet og var glade for å endelige offisielt overta ansvaret og eierskapet til den nye «barkad-en» deres.

 

Hardt arbeid og lokalt eierskap

I desember ble den sjette «barkad-en» i dette prosjektet ferdigstilt, og i løpet av de neste tre årene vil enda tre nye bli fullført.

Byggeprosessen starter med at landsbyen samler sammen arbeidsfolk til å grave ut et 11x11 meter stort hull, med fire meters dybde. Dette er ekstremt hardt og fysisk arbeid i den stekende solen. Så at det koster landsbybeboerne innsats, er det ingen tvil om.

På denne måten håper vi at eierskapet til konstruksjonen vil bli større, og når bygget står ferdig, er bygget virkelig deres.

Ambassadøren blir vist rundt på sisterne under arbeid
Privat

Fikk se ulike deler av prosjektet

Ambassadøren og følget hans fikk også se et slikt ferdig gravd hull hvor vi snart skal starte bygging. De fikk dermed se både begynnelsen og slutten av et slikt vannprosjekt.

De fikk besøke et tradisjonelt hus kalt «boma», hvor hele delegasjonen fikk god plass inni huset av stråmatter som utgjør både tak og vegger. I tillegg ble det også tid til innføring i helseopplæringsprosjektet, samt et besøk til voksenopplæringssenteret i landsbyen, hvor mange får gleden av å lære å lese og skrive.

Ambassadøren besøker voksenopplæringssenteret
Privat

Det ble med andre ord et innholdsrikt døgn, og i løpet av de 24 timene delegasjonen var på besøk, rakk de å få en god innføring i alle tre prosjektbestanddelene som drives her innen vann, helse og utdanning. Vi takker for besøket, og ønsker dem velkommen igjen.