Folketom gate i Addis Abeba, Etiopia

Utsendinger i Etiopia evakueres

De politiske urolighetene i Etiopia har ført til at Misjonssambandet har vedtatt å evakuere alle barnefamilier og alle som har arbeidsoppgaver knyttet til Den norske skolen. De aller fleste vil reise til Kenya.

Tirsdag 2. november vedtok etiopiske myndigheter unntakstilstand i landet. Et par dager senere opprettet hovedkontoret et beredskapsteam som har hatt daglig kontakt med Torunn Haukvik Minnesjord, stedlig representant i Etiopia.

Beredskapsarbeidet ledes av fungerende generalsekretær Espen Ottosen, som også er kontaktperson overfor mediene.

 

Evakuerer barnefamilier

Fredag kveld oppfordret norsk UD i en pressemelding alle nordmenn i Etiopia om å forlate landet på grunn av en kaotisk og uoversiktlig situasjon. Slike reiseråd tar vi på stort alvor.

På denne bakgrunn vedtok vi derfor i dag å evakuere alle barnefamilier – samt alle som har arbeidsoppgaver knyttet til Den norske skolen. De aller fleste vil evakueres til nabolandet Kenya.

Misjonssambandet har 22 voksne og 12 barn i Etiopia. Noen av disse er utsendt av den finske samarbeidsorganisasjonen FLOM. Fire av disse har allerede forlatt Etiopia. En utsending har vært i Norge i et kort tidsrom og skulle returnert til Etiopia på onsdag. Akkurat nå er det således 17 voksne og 10 barn i Etiopia. Alle som ikke allerede er i hovedstaden Addis Abeba, vil reise dit i løpet av kort tid.

  

Vurderer fortløpende

Våre utsendinger opplever situasjonen i Addis Abeba foreløpig som trygg. Hovedstadens flyplass er åpen, og det går fortsatt ordinære rutefly. De neste dagene vil vi jobbe med å bestille flybilletter, koronatester og ordne med visumsøknader. 

Vi vil følge situasjonen i Etiopia tett fremover, og det kan bli aktuelt å evakuere flere av utsendingene våre. Men foreløpig ønsker vi å ha en viss tilstedeværelse ved vårt hovedkontor i Addis Abeba og ivareta helt nødvendige funksjoner og oppfølging av nasjonale ansatte.

Vi oppfordrer til forbønn både for land og folk – og for våre utsendinger.