Bildet er av hovedstyret for perioden som ble avsluttet da årets GF skulle vært arrangert. Medlemmene har forlenget sin periode til sommeren 2022 med unntak av Kjartan Åsebø som gikk ut etter endt periode og ble erstattet av 1. vara Reidar Bøe.

Varslingsutvalgets rapport

Hovedstyret har mottatt varslingsutvalgets rapport. Her er deres uttalelse.

I februar 2021 besluttet hovedstyret i Norsk Luthersk Misjonssamband å opprette et særskilt varslingsutvalg som midlertidig skulle behandle varslingssaker som retter seg mot øverste leder i organisasjonen. Bakgrunnen for opprettelsen var at det over en lengre periode hadde vært oppmerksomhet knyttet til Misjonssambandet og behandlingen av tidligere varslingssaker, både eksternt gjennom ulike medier og internt i organisasjonen.

Hovedstyret la vekt på å opprette et utvalg med en sammensetning hvor medlemmene skulle inneha ulik fagkompetanse og erfaringsbakgrunn slik at de kunne utfylle hverandre og samlet kunne vurdere de enkelte sakene på en best mulig måte med litt ulike innfallsvinkler. 

Utvalgets mandat ble beskrevet slik: I forbindelse med varslinger på øverste leder skal utvalget vurdere, behandle og foreslå konklusjoner og tiltak. Utvalget skal også arbeide med å videreutvikle og foreslå eventuelle endringer i rutinene for varsling på øverste leder i lys av rapporten fra kontrollkomiteen. I den forbindelse skal utvalget også se på tidligere behandlede saker. Dersom de mener at eventuell mangelfull behandling har påvirket konklusjonene i en sak, vil det være naturlig å behandle den på nytt»

Varslingsutvalgets leder Sten Foyn uttaler at utvalget har fått mulighet til å arbeide grundig og helt uavhengig.

Sakene vi i utvalget har arbeidet med er i stor grad sammenfallende med mange av sakene som lå til grunn for varslingen som ble levert til kontrollkomiteen i 2020. I tillegg har vi vurdert og jobbet med noen andre saker som har kommet inn til hovedstyret i den aktuelle perioden.

Foruten Sten Foyn (Advokat fra Haavind med varslinger og arbeidsrett som spesialområde) har hovedstyrets varslingsutvalg bestått av: Kristina Nymo (Advokat fra Haavind), Unndis Bergås (Psykolog, PhD) og Jan Inge Jenssen (Professor med spisskompetanse innen ledelse og menighetsliv).

I sin rapport til hovedstyret skriver utvalget følgende i sin hovedkonklusjon:

“Varslingssakene utvalget har behandlet i denne rapporten har i all hovedsak sin bakgrunn i ulike former for kompliserte personalsaker med stor betydning for de involverte.

Varslingsutvalgets vurdering er at generalsekretæren gjennomgående har behandlet sakene på en forsvarlig måte, uten vesentlige avvik fra de krav som gjelder. Utvalget har samtidig påpekt enkelte forhold i sakene som kunne ha vært håndtert annerledes.

Konklusjonene i samtlige saker er enstemmige.”

Hovedstyret er glad for at utvalget har trukket disse konklusjonene basert på et omfattende arbeid og en grundig rapport som også inneholder mange læringspunkter. På bakgrunn av denne rapporten vil hovedstyret uttrykke vår tillit til generalsekretæren og arbeidet som har blitt gjort i mange krevende saker de siste årene. 

Rapporten til hovedstyret vil ikke bli offentlig da den inneholder mye taushetsbelagt informasjon.

Som vi også har uttalt tidligere er det å være en del av Misjonssambandets hovedstyre både utfordrende og et stort privilegium. Å komme på innsiden av et variert misjonsarbeid både i Norge og på en rekke misjonsfelter er svært inspirerende. Samtidig har vi et overordnet ansvar for å bidra til ryddig håndtering av saker som er preget av uenighet og konflikter. Hovedstyret ønsker også ved denne anledning å takke de som har meldt fra om opplevelser av kritikkverdige forhold i organisasjonen. Rapporten fra utvalget inneholder flere læringspunkter både for oss som hovedstyret og for administrasjonen. Sammen med arbeidet som er gjort med å forbedre rutinene for varslinger på ulike nivå i organisasjonen og det oppfølgende arbeidet som blant annet skal gjøres med bakgrunn i arbeidsmiljøundersøkelsen, håper vi at organisasjonen vil bli enda bedre rustet til å være et trygt og godt felleskap for alle i tiden som kommer. 

 

På vegne av Misjonssambandets hovedstyre, Raymond Bjuland, hovedstyreformann.

NB! Vi presiserer at hovedstyret har fått en endret sammensetning etter at den ordinære treårsperioden utløp i sommer. Kjartan Åsebø gikk da ut av hovedstyret. Reidar Bøe er nå fast medlem og Enok Thorsen fungerer som 1. varamann.