Development

7 steg for å starte et lag

Har du en god idé til et lag, men vet ikke helt hvordan du skal gå fram for å realisere det? Jon Georg Fiske gir deg noen overkommelige steg på veien. Teksten er hentet fra ressursheftet «LED VEL».

1. Det begynner med en god idé. Å starte et nytt arbeid begynner med en god idé. Det kan være Gud har lagt noe på hjertet ditt som du skal få se bli virkelighet. Det er kanskje en gruppe barn, eller ungdom som du ønsker å nå, eller å få bety noe for. Kanskje har du en interesse du brenner for, noe du kunne tenke deg å gjøre sammen med flere?

2. Be over idéen. Ofte er det litt uklart i begynnelsen hva du ønsker å være med på å starte. Be aktivt om visdom og at Gud må åpne eller stenge dører.

3. Del idéen og gjør undersøkelser. Snakk med mennesker du møter om idéen. Begynn å beskriv hva du tenker og ser for deg, og se om det er noen som responderer positivt på idéen. Kanskje er det noen som vil bli med deg? Snakk med, og les om målgruppa du ser for deg, og bli klokere på hvordan de er.

4. Sett av en kveld med interessenter. Samle de du eventuelt har fått med deg til ei lita samling en kveld hvor dere snakker konkret om idéen, og begynner å konkretisere hvordan idéen kan bli virkelighet. Se etter mennesker som kan tenke seg å investere i dette og som kan utgjøre et lederteam. La disse bli involvert og få sette sitt preg på det dere gjør.

5. Sett opp en lagsplan. Enten samme kveld som punkt 4, eller en annen gang, gå gjennom veiledningen for å lage en lagsplan for laget deres (Se veiledning i LED VEL). En lagsplan hjelper dere å svare på viktige spørsmål. Den hjelper dere med å rekruttere og motivere flere ledere, samt skape et bedre tilbud for deltakerne.

6. Meld dere inn, skriv vedtekter, og sett opp en lagskonto. NLM ungs standardvedtekter finner du på nlmung.no/fellesskap-og-stotte. Der finner du også søknadsskjema for lagskonto. Slik blir lagets penger holdt utenfor din egen ligningsattest. Arranger et oppstartsmøte i forbindelse med at dere samles, hvor dere kan vedta vedtektene og fordele oppgaver som styreleder, kasserer o.l.

7. Lansering. Før første samling anbefaler vi å sette opp en konto i sosiale medier, og kanskje ta i bruk noen av applikasjonene som er omtalt i artikkelen om visuell profilering ( i «LED VEL»). Da kan dere få de som kommer på første samling til å følge dere i sosiale medier, og dere beholder kontakten.

Første samling i det nye laget bør fokusere på hva dere ønsker å være. La de som kommer få en smak på hva dette laget kommer til å gjøre fremover. Gjør det tydelig hvem som leder, og vær åpen for spørsmål og tips fra foreldre og deltakere. 

Senk skuldrene og ha det gøy!