Deltakere

Suksess med UL Hamar

- Da leiren var ferdig måtte vi spørre: «Er det allerede ferdig?». Det gikk ekstremt fort og det viste igjen hvor gøy det var, forteller deltakerne.

Sist gang UL var på Hamar var i 1991. Da var det rekord i antall forhåndspåmeldte og rekorden sto seg i mange år. 

Det ble også laget en marsipankake på 130 kg og 2200 biter som ble servert lørdag kveld. Det ble nok marsipankake til alle deltakerne! 

Selv om det i år ikke var like mange deltakere eller behov for en like stor kake, ble det likevel feststemning i Brukshuset på Hamar denne helga. 

Fornøyd ungdomsleder

Jeg ringer Matias Ommedal (24), ungdomslederen i NLM Hamarkirken, like etter UL Hamar med 26 deltakere er ferdig og opprydningen var i gang. 

Matias
Matias Ommedal

Hvordan har du opplevd helga?

- Det har vært en veldig fin helg som jeg hadde gledet meg lenge til. Jeg var litt spent på hvor mange som ville melde seg på midt i sommerferien, men vi var en god gjeng. Mange kjenner hverandre og noen nye fjes. Det så ut som de ble tatt godt imot.  

Lovsynger av full hals

- Hvordan gikk det med møtene og lovsangen på skjerm?

- Ungdommene likte møtene veldig godt. De reiste seg og lovsang av full hals. Vi hadde på høy lyd, slik at folk også tør å synge høyt! Det var også gøy med kvalitetsband, som er noe annet enn de er vant med til vanlig.

- "Navnet Jesus" på siste møte ble et høydepunkt. Da reiste alle
seg, det var hender i været og et veldig fint øyeblikk. Det
satte folk pris på, påpeker Matias.

Etter morgenmøtene ble deltakerne delt inn i smågrupper, som flere mente var noe av det beste påfyllet. Der fikk de samtale mer om talene og fordøyet de sammen. 

På den eldste jentegruppa ble det en del diskusjoner om hva det vil si å bli født på ny, og den eldste guttegruppa snakket en del om å være kristen i dag og hvordan man kan stå opp for det man tror, og ikke gå med strømmen.

Fordel med lokale UL

- Hvordan var det å ha UL i Brukshuset og ikke i Kongeparken?

- Det er mange som ikke hadde tatt seg tid eller kosta
på seg reisen og oppholdet i Kongeparken. For mange er det mye enklere å samles lokalt, i hvert fall blant den gjengen her. I tillegg er det god PR for
kommende år med UL, sier Matias.

Mathea
Mathea Faraasen

På Hamar hadde de også åpnet for at de som startet i 8.klasse kunne delta. Deltaker Mathea Faraasen (16) nevner at det også gjør det lettere for dem å bli med på ungdomsopplegget Journey til høsten igjen, og at det var en fin måte å bli bedre kjent. 

Hun legger også til at det var veldig praktisk at alt lå på samme sted i Brukshuset, og at man for eksempel slipper å gå i 20 minutter til sovesalen midt på natta.

I tillegg til deltakere fra Hamar og omegn var det deltakere fra Halden, Brekke og Elverum.

Initiativ fra ungdommene selv

Madeleine
Madeleine Nilsen

Da UL gikk online fikk Madeleine Nilsen (18) og venninnen Ragnhild Flenvold (17) fort lyst til å arrangere et lokalt UL på Hamar. De var på UL i fjor, og savnet det. Madeleine tydeliggjør også at det var deilig å ikke reise så langt. Å bruke 20 minutter istedenfor 12 timer året før var foretrukket.

De startet med planleggingen og intensiverte med ett møte i uka de siste 5 ukene før. Nå etter leiren er ferdig ser det ut til å ha blitt en suksess.

Aron
Aron Tweve

Blant deltakerne finner vi også Aron Tweve (16). 

- Hvordan har du hatt det?

- Jeg hadde ingen forventninger fra før fordi jeg ikke har vært
vært på UL, men jeg ble behandlet som
jeg hadde vært med før. Et veldig inkluderende miljø og bra samhold, forteller Aron.

- Hvordan opplevde du møtene?

- Det var veldig fargerikt og mye liv i der, og det var kult og ungdommelig. Talerne var dyktige. Det var også mye UL-stemning, som jeg aldri hadde hørt om før.

- Du som er fra Elverum, hvordan er det å oppleve UL Hamar?

Jeg merker at jeg ikke er fra Hamar, og det er annerledes
enn hva jeg er vant til og mer liv. Jeg har ikke vært med så mye i
denne menigheten før, men her får alle være med, tydeliggjør Aron.

Hamar rundt, klatrepark og strandliv

- Hvilke aktiviteter har dere hatt Madeleine? 

- Vi hadde Hamar rundt. Der ble vi delt inn i lag og fikk utdelt ark med ulike oppgaver vi skulle gjøre innen noen timer, og så fikk vi poeng for hva vi løste. For eksempel å lage actionfilm i et parkeringshus eller bade i Mjøsa.

På lørdagen var også halvparten av deltakerne i klatrepark og halvparten på stranda med bading og kubb. Det var også strålende vær både på fredag og lørdag.

Hvordan løste dere det med mat da?

Vi fikk foreldre til å lage frokost og middag, og så pakket vi matpakk til lunsj. Vi hadde både pizza og hamburgere. 

Full jubel i salen

Deltaker Mathea Faraasen (16) var også veldig fornøyd med opplegget.

- Det var godt at vi kunne delta på UL, ettersom dette har vært "avlysningsåret", sier hun. 

-Hamarkirken ble også nevnt fra scenen i amfiet. Hvordan var stemningen da Mathea?

- Vi la godt merke til at Hamarkirken ble nevnt først! Folk ropte ut og det var full jubel i salen. Det var kjekt å få litt anerkjennelse for at vi prøvde å få til UL-stemningen på Hamar også. 

- Det ble også veldig god stemning da Mustafa fra Brumunddal, som til vanlig går på Journey, var med på «Jeg vil følge Jesus"-filmen.

Hamargjengen sendte også inn filmer til UL-studio som ble vist. Nå har de lyst til å reise tilbake til vanlig UL neste år, og har allerede lagret datoene. 

- Da leiren var ferdig måtte vi spørre: «Er det allerede ferdig?» Det gikk ekstremt fort og det viste igjen hvor gøy det var, innrømmer Madeleine.

- UL Online på Hamar var minnerikt ikke bare for
2020, men for hele livet, legger Aron til.

Inspirert av misjonsmøtet

-Er det noe fra møtene som satte spor?

Aron: Misjonsmøtet med den hemmelige karen som filmet en video fra byen sin som bare hadde to respiratorer på 8 millioner mennesker. Jeg ble inspirert til å dele det jeg selv har med andre. 

Madeleine: Misjonsmøtet satte også preg på meg. Jeg fikk ny takknemlighet for det jeg har som jeg ofte tar for gitt.

Mathea: Jeg likte spesielt det siste kveldsmøtet. Det var kjekt å ha det i Kongeparken og føle at det faktisk var UL.

Litt for mye NLM?

Mathea har vokst opp i NLM Hamarkirken, noe som ikke er tilfelle for alle deltakerne på UL Hamar. Flere av ungdommene ikke har et spesielt forhold til NLM utenom å gå på Journey,. 

- Opplevde ungdommene det rart at det var mye fokus på NLM og misjon?

- Jeg synes ikke det var rart på noen måte. Brukshuset tilhører jo NLM. Jeg har hørt om og gitt penger til Siembra før. Jeg tror det gikk fint for de fleste. På søndag viste vi også en online-gudstjeneste fra Hamar Frikirke før vi avsluttet leiren. Det var også veldig fint, forteller Mathea.

Matias Ommedal tenkte litt på at det ble litt mye NLM-fokus på det siste møte med Egil Grandhagen. Men intervjuet var fint og det virket ut som ungdommene var fornøyde med det. 

- Noen ga også tidvis uttrykk for "er det et møte til?» Ikke alle er vant til så mange møter på så kort tid, så det nådde metningspunktet for noen. Men det gikk nok fint for de fleste. Vi hadde også pauser slik at folk kunne gå ut mellom sendingene, avslutter Matias.