Hovedbygget på Solbukta

NLM-ferie i sommer

NLMs leirsteder sliter med avlyste arrangementer og leirer og ansatte er permittert. Det åpner nye muligheter for misjonsfolket på norgesferie.

SE OVERSIKT OVER LEIRSTEDER MED UTLEIE NEDERST I SAKEN.

De fleste av NLMs leirer til minst siste del av sommeren er avlyst og vårens leirskolesesong gikk i vasken. Det har vært noen tøffe måneder for leirstedene.

– Vi er sterkt preget av koronakrisen og mister alle ordinære inntekter til ut juni. Vi hadde bestillinger til fulle hus både i mai og juni, sier daglig leder Morten Gjerløw Larsen ved Solbukta ungdomssenter (bildet) utenfor Fredrikstad.

 

Permitteringer

Store deler av personalet har vært permittert i vår.

– Det synes jeg er det verste. Vi risikerer å miste veldig flinke folk. Dessuten får vi ikke samlet inn penger som skulle vært brukt til å spre evangeliet og gi utviklingshjelp, sier Gjerløw Larsen.

Samtidig planlegger de for flere av de vanlige arrangementene i sommer.

– Når det åpnes opp for arrangementer for 200 mennesker, kan vi arrangere både Skjærgårdsferien og Solbuktafestivalen. Så lenge Norge fortsetter å åpne opp slik det ser ut nå, har Solbukta greid seg ok økonomisk. Uten permitteringene hadde det sett verre ut, men vi hadde heldigvis grei likviditet da vi måtte stenge, sier den daglige lederen.

Han ønsker også misjonsfolket velkommen til private besøk på leirstedet.

– Vi har mange romdøgn som ikke er belagt til ut juli. I august og september er det derimot smekkfullt, sier Gjerløw Larsen.

 

Trist med tomme lokaler

Holmavatn ungdoms- og misjonssenter på Jæren har en vanskeligere økonomisk situasjon, og håper misjonsfolket på norgesferie kan redusere tapet.

– Får vi godt belegg så betyr det i første omgang at de cirka tre årsverkene her kan komme tilbake på jobb. Med fulle hus får vi også et godt overskudd og kan ta igjen noe av det tapte. Fra 12. mars til midten av mai hadde vi et inntektstap på rundt en million kroner i forhold til i fjor, sier daglig leder Olav Andreas Sæther, og legger til:
– Men det tristeste er å gå med tomme lokaler og vite at her skulle det vært latter, liv og engasjement på leir.

Økonomien til leirstedet har vært anstrengt i flere år, men Sæther sier at man de to siste årene har fått tatt igjen mye etterslep i vedlikehold. Dette året skulle de ha høstet fruktene av dette.

– Det ser heldigvis ikke like kullsvart ut som i midten av april. Vi har måttet forhøye lånerammen og har forstått at NLM har en vilje til å lage en kriseplan for å berge både oss og de andre leirstedene gjennom høsten. Men dette vil uansett prege oss økonomisk på lengre sikt, sier Sæther, som likevel ser lys i enden av tunnelen.
– Høsten er stappfull hvis vi får lov til å gjennomføre den. Det blir travelt og vi må løse utfordringer knyttet til matservering – kan vi ikke ha buffet, er vi avhengig av flere hender, sier han.

 

Åpne overnattingssteder

Samtidig har det ført til at de må holde stengt noen uker i sommer.

– Vi vil åpne fra 15. juni, men har stengt uke 28–30. Kanskje virker det litt rart i denne situasjonen, men vi er nødt til å overholde ferieloven og det blir forhåpentligvis nok å gjøre til høsten, forklarer den daglige lederen.

Holmavatn vil i likhet med flere NLM-leirsteder kun tilby frokostservering i sommer, og noen steder er det begrensninger på hvilken type overnatting som er tilgjengelig. Samtidig har de aller fleste overnattingsstedene fra Lyngdal i sør til Karalaks i nord et tilbud til misjonsfolk på norgesferie.

 

Les mer om leirstedenes situasjon og overnattingsmulighetene i Utsyn nr. 08/20.

 

Her kan du overnatte i sommer:

Overnattingsmulighetene med tilknytning til NLM varierer fra telt til ferieleiligheter. Noen tar kun imot større grupper, mens enkelte kun har åpent på forespørsel. Sjekk ut nettsidene og ta kontakt med aktuelle steder for priser og åpningstider.

 

Region nord:

Karalaks leir- og utfartssenter, Lakselv.

Skoghus leirsted, Senja.

Soltun soldatheim, Bardu.

 

Region midt-Norge:

Laberget leirsted, Levanger.

Rødde folkehøgskole, Melhus.

Søvassli ungdomssenter og leirskole, Vinjeøra.

 

Region nordvest:

Lepsøy misjonssenter, Lepsøya.

Solhøgda leirsted, Ålvundfjord.

Vestheim ungdomssenter, Vestnes.

 

Region vest:

Lyngmo ungdomssenter, Hafslo.

Skilbrei ungdomssenter, Førde.

Sætervika ungdomssenter, Samnanger.

 

Region sørvest:

Ersdaltun leirsted, Flekkefjord.

Holmavatn ungdoms- og misjonssenter.

Solgry ungdoms- og misjonssenter, Sveio.

Tonstadli ferie-, kurs- og misjonssenter, Tonstad.

Utsyn misjonssenter, Finnøy.

 

Region sør:

Evjetun leirsted, Evje.

Gautestad kurs- og misjonssenter.

Kvitsund gymnas, Kvitseid.

Undeland misjonsgård, Lyngdal.

 

Region øst:

Bakken, Oslo.

Livoll, Sør-Fron

Fangekasa misjonssenter, Aremark.

Solbukta ungdomssenter, Gressvik.

Solåsen leirsted og leirskole, Tjodalyng.

Veslestølen, Hallingdal

Åreeld, Aurdal

 

Høgtun folkehøgskole i Torvikbukt vil vurdere utleie ved stor etterspørsel.