Misjonsstevne

Mange seere og en million

Det digitale stevnet Kristi Himmelfartsdag med Egil Grandhagen i samtale med tidligere biskop Per Arne Dahl fikk mange tusen seere torsdag kveld. Og nesten en million kroner kom inn til NLMs arbeid i Mongolia.

– Jeg har fått enormt mange tilbakemeldinger. Flere biskoper har tatt kontakt, og også misjonærer fra NLMs ulike felt. Både kirkefolk og misjonsfolk har kommet med rørende respons. Det sier også noe om hvor samlende Grandhagen ble opplevd, sier Per Arne Dahl som er helt overveldet over gaven på nesten en million.

– Det har gjerne kommet inn 20-30 000 kroner på disse stevnene. Jeg håpet at vi kunne tidoble denne summen. Dette gjør meg veldig takknemlig.

 

– Betydde mye for Egil

Det var Dahl som fikk ideen til å spille inn i et digitalt misjonsstevne etter at stevnet han var blitt bedt om å tale på ble avlyst. Dette skulle vært arrangert på Dokka bedehus. Programmet ble innspilt helt i slutten av april. Og så ble det slik at dette ble sendt dagen etter at Grandhagen døde.

– Vi er veldig takknemlig til Per Arne Dahl, både for at han fikk denne ideen og gjennomførte det på den måten det ble gjort. Det tror jeg at betydde veldig mye for Egil, sier Solveig Grandhagen. Hun så programmet hos noen naboer som opplevde at det gjorde sterkt inntrykk.

– Det ville ikke vært mulig å lage et slikt program to dager senere, for da var Egil blitt mye dårligere. Dermed ble det hele veldig spesielt, sier Solveig som forteller at det både var rart og sterkt å hente Vårt Land i postkasse morgenen etter at Egil var død. For da var Egil på forsiden i forbindelse med det digitale misjonsstevnet.

 

En million til Mongolia

Under programmet ble misjonsarbeidet som NLM driver i Mongolia løftet frem, og det ble tatt opp en digital kollekt på Vipps til dette arbeidet. Når dette skrives, har det kommet inn omkring 950 000 kroner.

– Å høre at det er så mange som har sett programmet, og at mange har brydd seg og gitt en gave, det betyr så mye, sier Solveig. Hun er glad for at hun bor et sted der mange bryr seg og stiller opp.

– Jeg tror 100 mennesker ville ha hjulpet meg å flytte. Vi skulle jo ha flyttet sammen, Egil og jeg, men når han ble så dårlig, sa jeg at det beste nok var at han flyttet hjem til Jesus først og at jeg flyttet til Hov etterpå.

 

Begravelse for de nærmeste 

På grunn av koronakrisen kan maksimalt 50 personer delta i begravelsen

– Vi skulle så gjerne hatt begravelsen åpen for alle. Det er slik vi har forsøkt å leve. Men nå prioriterer vi jaktlaget til Egil og naboer. Det var slik Egil ville ha det.

 

Sterk avskjed

Det var mulig å se programmet Kristi Himmelfartsdag på mange ulike kanaler, blant annet på Facebooksiden til NLM og til tidligere biskop Per Arne Dahl. Flere tusen så programmet direkte. Og svært mange har sett det senere.

– Det var sterkt å se det som viste seg å bli en avskjedshilsen fra Egil, sier generalsekretær Øyvind Åsland.

– Jeg syntes det var godt å se hvordan han løftet frem det aller mest sentrale, korset og oppstandelsen. Særlig gjorde avslutningen av programmet inntrykk, at velsignelsen fra Egil ble etterfulgt av det siste verset av «Takk at du tok mine byrder» og ordene «eg skal ikkje døy, eg skal leva, med Jesus til æveleg tid

Åsland vil også takke for at programmet løftet frem misjonsarbeidet i Mongolia og sørget for en svært stor kollekt gjennom Vipps.

– Jeg ser på den store gaven som et uttrykk for takknemlighet til Solveig og Egil og det de har fått betydd for Misjonssambandet – og for mange andre. For oss i NLM er det viktig å videreføre noe av det mest sentrale for misjonstenkningen til Egil, nemlig ønsket om å nå de minst nådde, sier Øyvind Åsland.