NLM og homoterapi

NETTLEDER: Indirekte har NLM vært mye i mediebildet de siste dagene på grunn av debatt om såkalt «homoterapi». Så hva mener NLM?

Tirsdag 5. november var det høring i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Årsaken er at flere Stortingsrepresentanter vil forby såkalt «reorientering av homofile» og også ha nye lover for å bedre ivareta de som ikke er heterofile.

Jeg deltok på høringen, men ikke på vegne av NLM. Men siden NLM er medlem i nettverket Til Helhet, og jeg har sittet i representantskapet for dette nettverket i mange år, var jeg likevel på plass.

 

Dokumentarserie

En viktig årsak til at det har vært mye debatt de siste dagene om reorientering (det mest brukte begrepet har blitt «homoterapi») er at VG har laget en dokumentarserie under overskriften: «Homoterapi ved Morten Hegseth».

I forbindelse med denne tv-serien var Hegseth på plass i podkasten «Ottosen & generalen» for å høre hva vi tenkte både om homofilt samliv som etisk tema og om såkalt homoterapi. Episoden ble lagt ut for over 14 dager siden og kan sees her:

 

Forsøkt å være tydelige

Overfor Morten Hegseth prøvde både jeg og generalsekretær Øyvind Åsland å få fram flere ting:

Først: Vi er skeptiske til homoterapi hvis dette forstås som en behandlingsform som kan gjøre homofile mennesker til heterofile mennesker.

Dernest vet vi at mange kristne har fortalt om små og større endringer i sin seksualitet, så vi vil ikke påstå at en seksuell orientering er uforanderlig i alle situasjoner.

Og til slutt: Vi mener at Bibelen sier at seksuallivets plass er ekteskapet mellom mann og kvinne og at alternativet til en slik samlivsform er et liv som singel.

 

Beskyldninger

Dessverre har det kommet svært mange grove beskyldninger mot kristne generelt – og også direkte til meg – i etterkant av serien «Homoterapi med Morten Hegseth». Det skyldes at Hegseth, og flere med ham, har lagt følgende logikk til grunn: «Hvis du ikke mener at homofilt samliv er like bra som heterofilt samliv, så støtter du homoterapi».

Vil du få med deg hva jeg har uttalt i debatter og diskusjoner de siste dagene kan jeg vise til:

En debatt i VGTV med Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet.

En debatt i God Morgen, Norge på TV2 med Morten Hegseth.

Jeg stilte også opp i Debatten på NRK TV, men der ble det dessverre ikke mulig å få sagt noe særlig på grunn av mange debattanter og kort taletid.