Abiy Ahmed Ali

– En stor anerkjennelse for Etiopia

Regionleder Lamessa Endalew i NLM mener det er fortjent når Etiopias statsminister får Nobels fredspris.

– Dette var veldig flott og en stor anerkjennelse for Etiopia og hele regionen rundt. Jeg synes det er fortjent og en veldig god tildeling, sier Endalew bare et par timer etter at fredsprisvinneren er offentliggjort.

Endalew er selv fra Etiopia, har arbeidet som misjonær for NLM i landet og er nå regionleder for Etiopia og Øst-Afrika.

 

Kirkeforsoning

Fredag formiddag ble det klart at Etiopias statsminister, Abiy Ahmed Ali, blir tildelt årets Nobels fredspris. I begrunnelsen trekker Nobelkomiteen fram fredsavtalen han har fått til med nabolandet Eritrea, rollen han har spilt i andre fredsforhandlinger i regionen nordøst i Afrika og de demokratiske reformene han har gjennomført på hjemmebane.

Lamessa Endalew
Lamessa Endalew:Regionleder for Etiopia og Øst-Afrika Marius Bergersen

– To måneder etter at han ble valgt som statsminister, satte han seg på flyet til Eritrea og startet samtalene om en fredsavtale med Eritrea, sier Endalew.
De to landene har vært i konflikt i årevis, og det er oppsiktsvekkende hvor raskt Ahmed Ali har fått til en forsoning. Statsministeren har også bidratt til en særdeles viktig forsoning i den etiopisk-ortodokse kirken som utgjør nesten halvparten av landets befolkning.

– Det har vært en dyp splittelse i den ortodokse kirken hvor den ene halvparten var styrt fra USA. Statsministeren reiste dit og ledet samtaler mellom de to fraksjonene, og de tok alle fly sammen tilbake og det endte med forsoning, forteller Endalew.

 

Større frihet

Statsministeren har da også en unik bakgrunn med muslimsk far, ortodoks mor og hvor han selv tilhører en evangelisk kirke. Når han i tillegg tilhører folkegruppen Oromo mens kona er fra folkegruppen Amhara, så har Ahmed Ali et godt utgangspunkt for å skape fred i et land hvor det er sterke skillelinjer mellom religioner og etnisiteter.

– Alle de ledende kirkene har sittet i reformgruppen til statsministeren som har gitt innspill til nye demokratiske reformer. Det gjelder også Mekane Yesus-kirken som NLM samarbeider med. Dette er ikke nytt, og Mekane Yesus-kirken som institusjon har nok ikke merket det nye styret i stor grad. Men medlemmene som utgjør cirka ti prosent av landets befolkning har fått større frihet, sier Endalew.

 

Valg i mai

Enkelte stemmer har ment det har vært for tidlig å gi statsministeren Nobels fredspris før det har vært avholdt et reelt demokratisk valg i landet.

– Ved forrige valg i 2015 vant den regjerende politiske koalisjonen EPRDF valget med 99,9 prosent av stemmene, og det er neppe et reelt valgresultat. Men nå er folket optimistiske om et reelt demokratisk valg i mai. Ahmed Ali har sluppet løs 20–23 tusen politiske fanger og alle de opposisjonelle partiene er tilbake i landet. Det har aldri skjedd før i min levetid, sier Endalew og legger til:

– Det blir spennende å følge valget, og for den prosessen kan det kanskje ha en positiv effekt at Ahmed Ali får Nobels fredspris.

Samtidig som mange hyller statsministeren har det også vært en rekke politiske uroligheter i landet det siste året.

– Jeg tror det i første rekke er et resultat av økt ytringsfrihet. Folk har større frihet og kan uttrykke seg i større grad, og det leder til demonstrasjoner. Det har vært noen uroligheter, men generelt synes jeg det går riktig vei, mener Endalew.

 

Fakta: Etiopia

Folketall: 105,4 mill.

Hovedstad: Addis Abeba.

Religion: Kristendom og islam

NLM har arbeidet i Etiopia siden 1948 og var med på å starte opp den lutherske Mekane Yesus-kirken som i dag er en av verdens største lutherske kirker med sine cirka ni millioner medlemmer. I dag samarbeider NLM med denne kirken blant annet med misjon mot unådde folkegrupper i området.