Tyfon

Kraftigste tyfon siden 1993

Japan opplevde tirsdag 4. september en usedvanlig kraftig tyfon. Kobe-Osaka-området ble særlig hardt rammet, men alle våre utsendinger er trygge, skriver stedlig representant Bård Hauge.

Tyfon nr 21, som ble beskrevet som den sterkeste som har truffet Japan siden 1993, feide over store deler av landet i går, tirsdag 4. september, og slo inn over Kobe-Osakaområdet med kraftig vind, intense regnskyll og springflo.

NLM og samarbeidende organisasjoner har en stor del av sine misjonærer i dette området, og jeg melder med det samme at alle vi som holder oss i Kobe og omegn har kommet vel fra uværet. Ingen er skadet, men noen var uten vann og strøm noen timer på tirsdag. Jeg er heller ikke kjent med store skader hos våre japanske kollegaer og venner.

I løpet av tirsdag kveld roet været seg. Språkskole og barnehage var stengt i går, og mange møter ble avlyst, men nå, onsdag formiddag, er det meste i gang igjen.

Store skader og stengt flyplass

Det meldes om store skader på liv og eiendom, med 8 døde og mange hundre skadde meldt så langt. På Kansai International Airport i Osaka-bukta målte de vind opp i 58.1 m/s kl 14 i går. Orkan går opp til 33 m/s. Flyplassen ble oversvømt og holdt stengt i går. Den åpnes heller ikke i dag.

Tilkomstbroa fra fastlandet fikk store skader da en tankbåt som lå for anker slet seg og drev inn i broa med en fart på 8 km/t. Vi er spente på hvor lang tid det vil ta før flyplassen er operativ igjen. Det er som regel den vi bruker på våre reiser til og fra Japan.

Flom, brann og ødeleggelser

Skadene var størst i Osaka by og fylke. Tak ble løftet av hus, biler veltet og ble slengt rundt som fyrstikkesker. Trær, telefonstolper og stillas veltet i den sterke vinden. Regnet skapte flom og fare for jordras, og springfloa gjorde store skader på flere havneanlegg.

På en utstillingsplass for bruktbiler gikk 100 biler opp i røyk, trolig på grunn av kortslutning i det elektriske anlegget da sjøvann trengte inn.

Mye mer kunne ha vært nevnt. Jeg viser til ulike nyhetsoppdateringer.

En litt spesiell situasjon her i Kobe hadde vi da det midt i det verste uværet plutselig ble ganske stille, for så å blåse opp igjen, men nå fra en annen kant. Det var tydelig at vi var midt i sentrum av tyfonen, midt i dens "øye", et kvarters tid før den dro videre i en fart på ca. 50 km/t.

Vi takker Gud for at han var med gjennom uværet, og ber om å få slippe flere slike utfordringer.