Kinesisk eldre kvinne smiler

Lærer å lese i app

Lilis bestemor lærte seg aldri å lese som ung. Men ved hjelp av en app støttet av Misjonssambandet, har hun nå lært nok til å hjelpe Lili med leksene.

Hentet fra Prosjektkatalogen 2023.

Vesle Lili strever med leksene i kinesisk. Hun husker ikke hvordan hun skriver tegnet som mangler i en tekst. Mamma og pappa kommer ikke hjem fra jobb før i slutten av måneden, men bestemor kan kanskje hjelpe.

Det er bestemor som passer på Lili. Hun har ikke mer enn fire års skolegang og måtte slutte fordi det var så mye å gjøre hjemme på gården. Det er fortsatt mye å gjøre, men hun vil at Lili skal fullføre skolegangen.

 

Prøver seg fram i appen

Bestemor har lenge vært litt flau over å ha glemt det lille hun kunne av å lese.

Livet ble for travelt til å lære seg å lese igjen som voksen. Men nå har bestemor blitt med i en WeChat-gruppe med andre bestemødre som bruker en app for å lære seg å lese. De prøver seg fram i appen og sender lydmeldinger til hverandre med spørsmål og oppmuntringer. Derfor greier bestemor å øve litt innimellom matlaging, dyrestell og ærend.

Selv om lesekyndigheten i Kina er høy, er det flere titalls millioner kinesere over 15 år som ikke kan lese. I noen områder, blant annet i Tibet, samt blant kvinner og eldre, er analfabetisme et utbredt problem.

Både i Kina og i andre land er mobilen blitt allemannseie. Misjonssambandet støtter utviklingen av et open source leseopplæringsprosjekt. Kanskje kjenner du noen som har kompetanse og interesse til å bidra her, fra sin egen datamaskin?

 

Skrevet av «Kristian», utsending i Stor-Kina.

Utsending i Stor-Kina