Illustrasjon av lam som løper mot Jesu åpne armer

Tabor i våre hjerter

I mange av undervisningstimene mine ved Tabor har vi endt opp i Det nye testamentet, selv om vi begynte i det gamle. Det er en frihet i at vi kan lese Bibelen slik.

Av Magnus Riska, utsending for Finnish Lutheran Overseas Mission (FLOM), som arbeider under Misjonssambandets paraply i Etiopia.

 

Vår tid ved Tabor Evangelical College er snart over. Gunilla og jeg har hatt en god tid i Etiopia. Jeg har undervist i Det gamle testamentet (GT), og hun har gitt støtteundervisning i engelsk.

Selv om undervisningstimene mine for det meste handler om en bok i GT (Mosebøkene, Jesaja eller Salmenes bok), skjer det ofte at vi også flytter oss over i Det nye testamentet. Det er fint at det finnes frihet til å gjøre det – Bibelen består av to deler, men er likevel én bok.

 

Et åpent sted

Ved den årlige konferansen i Nairobi hadde vi nettopp friheten, eller freedom, som tema. Jeg fikk tale en av kveldene, og jeg delte noen tanker rundt ulike steder i Bibelen. For jeg har flere ganger hørt mennesker be Jesus om å lede dem ut på et åpent sted. Og jeg har ofte undret meg over hva det kunne bety.

Siden jeg har undervist i bibelhebraisk her på Tabor og har arbeidet mange år med hebraisk, ville jeg undersøke hva Bibelen egentlig sier om steder.

 

Utvidet plass

Noen ganger kan vi ha det trangt. Andre ganger kan vi bli ledet ut i åpent lende, et åpent sted, der det er godt å være. En slik plass beskrives i salme 118,5, der det står: «Jeg var i trengsel og ropte til Herren, han svarte og førte meg ut i åpent land.» Ordene i fet skrift tilsvarer i den hebraiske grunnteksten «merhav Jah», som egentlig betyr «Guds utvidede plass».

Noen ganger merker vi kanskje hvordan man puster lettere og vi har mer plass. Kanskje det ganske enkelt er fordi Guds XXL-plass (ikke en sportsreklame) har åpnet seg – hvem vet?

Bildet øverst beskriver kanskje også noe av dette, at Jesus sier til deg og meg: «Så fint å se deg – kom hit og kryp opp i favnen min!» Jeg kan ikke huske at jeg har sett et lam springe slik mot et menneske, men jeg synes bildet er veldig rørende. Eller hva synes du?

Utsending i Østlige Afrika