Fire personer i sofa. Fra venstre: fru Tadele, Tamrat Tadele (dekan ved den missiologiske institusjonen, Gunilla Riska, Magnus Riska.

Møtt med norsk og etiopisk varme

Det er godt å være finsk blant nordmenn og etiopiere i Etiopia. Etter noen gode måneder i Addis gleder vi oss til å ta fatt på hverdagen ved Tabor Evangelical College i Hawassa.

Kjære norske misjonsvenn!

Vi er ikke nordmenn, selv om man kanskje kunne tro det. Magnus og Gunilla Riska heter vi – og vi har blitt fortalt at navnene våre kunne passe godt inn i Norge. Men vi er finske og har ingen norske slektninger – selv om vi gjerne skulle ha kunnet skryte av det i denne artikkelen.

Vi er takknemlige til både Herren Gud som har sendt oss, og til NLM som har tatt imot oss i Etiopia. Da vi landet i Addis Abeba 15. oktober 2020, ble vi ønsket varmt velkommen av stedlig representant Torunn Haukvik Minnesjord, og den varmen fortsatte i alle møter de påfølgende månedene. Er alle nordmenn like trivelige? Det er de sikkert!

 

Fra Finland, via Addis, til Hawassa

Vi ville gjerne gi dere et lite glimt fra de første månedene våre i et nytt land, med nye kollegaer, nytt klima, nytt språk og ny kultur.

Ti dager etter ankomst begynte vi på språkskolen i Ayer Tena, tolv kilometer vest for NLMs hovedkvarter i Kazanchis. Du kan tro det kjentes spennende de første dagene vi kjørte dit selv! Trafikken i Addis Abeba er rimelig intens – det kjennes ikke spesielt bra når man står stille i en rundkjøring og ikke kommer noen vei. Resultatet ble at vi tilbrakte minst 1,5-2 timer i bilen hver dag.

Etter drøyt fire måneder var det på tide å pakke koffertene og kjøre mot nye eventyr. Fredag morgen 26. februar startet vi bilen og satte kursen sørover. Vi stoppet ved Langano-innsjøen og hvilte oss noen dager, før vi tirsdag morgen tok fatt på den siste strekningen – Hawassa, here we come!

 

Vakkert sted med trivelige folk

Vi ankom Hawassa og Tabor Evangelical College (TEC), hvor vi skal ha vår arbeidsplass i tiden fremover, midt på dagen. På kvelden, før solen gikk ned, vandret vi litt rundt på TEC-tomten og hilste på dem vi møtte. I tillegg til missiologi-avdelingen med 116 studenter rommer tomten, som ligger like ved fjellet Tabor, også en stor high school med 671 elever.

Neste morgen var en herlig dag med 16 grader og en mild bris. Vi tok oss en kort tur og nærmet oss den gamle NLM-ferieplassen ikke langt unna TEC-tomten. Da vi kom over en ås, hadde vi utsikt over Awasasjøen og høydedragene på den andre siden. Utsikten og området minte oss ganske mye om Golanhøydene i Israel.

Noen dager senere fikk vi også spise lunsj hjemme hos den missiologiske institusjonens dekan, Tamrat Tadele med fru (se bildet). Og uken etter fortsatte vi språkstudiene over internett. Hushjelpen vår snakker kun amharisk – hun kan bare noen få ord på engelsk. Det er vi veldig glade for – det hjelper oss å lære språket raskere.

 

Klar for hverdagen

Det er godt å være her i Hawassa, klimaet er behagelig og menneskene er vennlige. Om ikke lenge skal vi begynne å forberede undervisningen til høsten: Gunilla (som er diakon) kommer til å satse på diakoni og engelskundervisning, mens jeg, med GT som spesialitet, vil innlede med en forelesningsserie om Salmenes bok i det Gamle testamentet.

Det hører også til oppgavene våre å være rådgivere for TECs ledelse. Men for å være det, mener vi at det viktigste vi kan gjøre i begynnelsen er å lytte til våre kollegaer. Vi ser frem til disse oppgavene!

 

Med varme hilsener fra Tabor – Kristus er sannelig oppstanden!

 

Magnus Riska

Finnish Lutheran Overseas Mission (FLOM)

 

Utsending i Østlige Afrika