Jente med sjal på hodet sitter sammen med søster som ligger på madrass på gulvet

Mennesker med uendelig verdi

Mange her i området har barn med spesielle behov. I en allerede krevende hverdag blir det vanskelig for familiene å gi dem det de trenger. Men de er elsket av Gud – og uendelig verdifulle!

Nei, det er ikke noe som heter «Downs syndrom-dagen» eller «#rockesokk» i landsbyen her hos oss. Men vi har feiret den likevel. Også her vi bor er det mange forskjellige mennesker, og mange som trenger å bli sett litt ekstra.

Det har særlig vært min manns store drøm å kunne samle pårørende for å snakke om deres behov som pårørende samt å sette søkelys på menneskeverd. For noen uker siden ble den drømmen endelig til virkelighet.

Føtter med ulike sokker
Rockesokk:Vi utsendingene markerte Verdensdagen for Downs syndrom også her. Privat

Undervisning og veiledning

Vi hadde besøk av en lege fra et misjonssykehus som var full av kompetanse inn mot hvordan hjelpe «særlig» barn med spesielle behov. Det var veldig kjekt å høre fra landsbyen at de kjente til sykehuset og at sykehuset har godt rykte hos folk.

Vi hadde seminar om formiddagene og besøkte «syke» om ettermiddagen. Det er mange her i området som lider av pareser, vannhode, Downs syndrom og så videre.

Noen var dessverre underernært og kunne ikke få hjelp. De fikk råd om kosthold og ernæring. Flere av disse fikk besøk og ble vist med enkle grep og hjelpemidler hvordan hverdagen kan gjøres bedre.

Lege holder dukke og underviser
Privat

Små glimt av håp og store utfordringer

Allerede dagen etter seminaret reiste en mor med en fireåring som har vannhode til nabobyen for å ta røntgen av hodet og få litt mer utredning. Nå venter de på innkallelse fra sykehuset om operasjon.

Men så vet vi også at for noen blir det ingen oppfølgning. Far reiser ofte sin vei når han får et barn med spesielle vansker. Da blir det for vanskelig for en mor å skulle ta tak i situasjonen og følge opp utredninger og behandlingsalternativer. Det er krevende nok å skulle håndtere livet fra dag til dag.

 

Smilende stjerne

Nylig besøkte vi Ester. Hun heter ikke Ester, men da jeg skulle finne et navn til henne, falt jeg ned på Ester. Kanskje fordi jeg akkurat nå holder på å lese om dronning Ester i Bibelen, men også fordi det har slik nydelig betydning. Ester er et persisk navn og betyr stjerne, myrt og «gud + vakker».

Min Ester kryper på bakken. Hun kan ikke gå. Hun har ikke språk. Hun kan ikke spise selv. Hun er over 20 år gammel, og mange vil si at hun ikke har noen framtidsutsikter. Hun bor sammen med mor. De er muslimer og ber fem ganger om dagen.

Da vi besøkte henne sist uke, så hun bilen før hun så oss. Da vi kom inn i tunet, kom hun smilende, krypende mot oss.

Utsending snakker med blid ung kvinne med funksjonsnedsettelse
Privat

Vi som tror på Jesus, bærer med oss et budskap om framtid og håp. Vi er av kongelig ætt. Arvinger til Guds veldige, evige rike. Så også Ester. En stjerne, myrt, gud + vakker – en dronning!

Ingen bryr seg vel mer om disse barna enn Jesus. Måtte våre liv vise våre venner Jesus – også gjennom disse «små»! Vi elsker fordi Jesus elsket oss først …

Kvinne ligger på madrass på gulvet
Privat

De hjelpeløses hjelper!

Du har ligget slik på gulvet i over fem år!

Du snakker nesten ingenting!

Du har forkrøpla hender og kan ikke stå på bena!

Du må ha hjelp til ALT!

De forteller at du har vært gift, men har ingen barn!

Du er 25 år!

Du var så ren og fin da vi kom i går.

Så vi et lite lysglimt av glede i øynene dine?

Vi bare satt der.

Det var dårlig med kommunikasjon,

men vi kom for å besøke DEG!

Søsteren din, som du bor hos, kom med chai.

Du er så hjelpeløs overlatt til andre!

Da vi gikk, hvisket vi til deg at Jesus elsker deg …

Jeg synes det ble tungt å si dette da vi gikk!

Likevel: Gud elsker deg og har velbehag i deg. HAN er de hjelpeløses hjelper!

 

«Kast ditt brød på vannet, for i tidens løp skal du finne det igjen. (…) Så ut din sæd om morgenen, og la ikke hånden hvile når det lir mot kveld. For du vet ikke hva som vil lykkes, det ene eller det andre, eller om begge deler er gode.»

Forkynneren 11,1 og 6

 

Utsending i Østlige Afrika