En kenyansk gutt på et utekjøkken

Menneskene bak statistikken

I et av landene i det østlige Afrika dør hvert 42. barn mellom 5 og 14 år ifølge UNICEF (2018).

Hver 12. gravide kvinne dør som følge av svangerskapsproblemer. Videre rapporteres det om 1,2 millioner underernærte barn, hvorav 232 000 er alvorlig, akutt underernært.

Jeg husker at tilsvarende rapporter motiverte meg under masterstudiene i ernæring. De mange barna som mangler mat på grunn av tørke, krig og fattigdom. Familiene som ikke har råd til å mette hver mage. Spedbarnet som mister moren sin etter fødselen. Tenk å få være med og hjelpe disse.

 

Enorme utfordringer

I dag sitter jeg selv i dette landet, og tallene fra rapportene er menneskene vi møter til daglig. Nylig har kollegaer her gjennomført flere skolehelseundersøkelser, og av flere tusen barn er mellom en tredjedel og en fjerdedel underernærte. Samtidig ser vi at mange kvinner er overvektige, og hvit pasta, hvitt brød, olje og sukker utgjør en stor del av kosten.

Vi ønsker å gi enkel ernæringsinformasjon til foreldre og lærere. Siden mange her er analfabeter, jobbes det nå med å lage enkle ernæringsfilmer som skal gi tips til billig og næringsrik mat som kan komme barna og familiene deres til gode. Filmene skal være på det lokale språket, og alt som brukes, skal være lett tilgjengelig.

Midt i arbeidet bygges relasjoner med lokale ernæringsstudenter og kollegaer. Jeg får altså jobbe med å for eksempel gjøre den tradisjonelle frokostpannekaken her litt sunnere ved å tilsette grovt mel, samtidig som jeg ber om at jeg må peke på ham som er livets brød. Jeg føler meg heldig.

Artikkelen er hentet fra NLMs prosjektkatalog 2020. 

Utsending i Østlige Afrika