Bananplante spirer

Og noe falt i god jord …

Jordsmonnet er på mange måter forberedt for å så Ordet her. Behovet for en kjærlig, tilgivende og frelsende Gud er absolutt til stede. Men så er det også mye som vil fjerne kornet.

Gleder du deg over det som spirer og gror? I Norge på denne tiden av året er det ikke mye som spirer, men en og annen snøklokke holder vel akkurat nå på å bryte fram. Og ganske snart spretter knoppene på busker og trær, og løkene finner veien opp av jorden. Snøen smelter og varmen kommer tilbake.

Her jeg bor er det ikke varmen som uteblir, men heller tilgang på vann, næringsrik jord og skygge. Derfor er det lite som spirer og vokser.

 

Håpefull planting

Da jeg for et par måneder siden tenkte at jeg ville forsøke å plante en bananplante, var stedet nøye valgt. Ved røret for utslagsvannet gjorde jeg rom for den. Så tilførte jeg litt god jord til sanden, og daglig fikk den del i utslagsvannet.

Den så ut til å finne seg greit til rette der selv om vekstvilkårene var relativt utfordrende. Og de grønne bananbladene fikk god farge. Det gikk greit helt til en geiteflokk kom seg inn på området og rakk å ta noen gode jafs av de saftige bladene før de ble oppdaget.

Nå får vi se om den klarer å reise seg igjen. Det ser ikke for godt ut.

 

Jordsmonn

Jesus bruker bildet om såkornet når han snakker om å dele Guds ord. Kornet er det beste, men jordsmonnet og vekstvilkårene varierer. Noe falt i god jord, men annet falt i skrinn og næringsfattig jord, blant steiner eller blant andre vekster som stjal næringen (Lukas 8).

Folket i byen min er mennesker som regner med en gud. De ber fem ganger om dagen, de legger til setningen “om gud vil” når de snakker om framtiden og egne planer, små eller store. Det er gud som råder og bestemmer, som sender regn, lykke og ulykke.

De tilber en gud de frykter og som er langt unna. Men ikke himmelens kjærlige Gud, ikke en nådig, tilgivende og frelsende Gud, ikke en tilstedeværende Far.

 

Krevende vekstvilkår

Jordsmonnet er på mange måter forberedt for å så Ordet her, forståelse av hvem Gud i himmelen er. Behovet for en kjærlig, tilgivende og frelsende Gud er absolutt til stede.

Men så er det også mye som vil fjerne kornet: tro og oppfatninger, storfamilien som har klare formeninger om hva som er den rette tro, stempelet om at du er annerledes og svikter dine om du ikke tror som dem. Stempelet av de med annen tro, at de er ugudelige og går på feil vei.

Tørt landskap med noe grønt
Privat

Ber om at Guds ord må spire

Så følger jeg med på bananplanten og håper at den skal klare seg. Passer på at vannet som slås ut kommer den til nytte.

Men viktigere enn at bananplanten får næring og en dag bærer frukt, er at det hellige såkornet kan spire også her. Jeg takker Gud for at han elsker naboene og vennene i byen hvor jeg bor, og at han døde også for dem.

Så starter dagene i bønn, for byen og området, enkeltmennesker og familier, venner og kjente: «Herre, må ditt rike komme, også her». Deretter går jeg ut i dagen, prøver å reflektere noe av Guds kjærlighet og om mulig så ut litt fra ham. Så stoler jeg på at han vil gi vekst, i sin tid.

Vil du være med og løfte fram dette folket for Gud i dag, og be sammen med meg at Guds rike må komme?

Utsending i Østlige Afrika