Blomst

Hva gjør jeg her i Etiopia?

I hagen min har jeg mange planter. Det er viktig å plante dem, men stellet er like viktig.

Jeg kunne ikke vente lenger. Etter å ha vært hjemmefra altfor lenge krevde hagen min mye oppmerksomhet.

Noen av pottene jeg hadde satt ut for at inneplantene mine skulle få nyte godt av den etiopiske regntiden, var oversvømt. Sukkulentene mine hadde vokst så mye at de trengte beskjæring. Når du beskjærer dem, kaster du ikke bare det du kutter av. Jeg satte med en gang i sving med å plante dem i diverse kroker, så de kunne gjøre hagen vår enda finere.

Noen av plantene hadde ikke fått noe særlig vann, siden de sto under tak. De måtte jeg vanne. Andre planter hadde fått jorden vasket bort på grunn av stormer, så røttene stakk opp. Dessuten hadde blomsterbedene våre blitt invadert av alle slags ville planter og hadde desperat behov for luking. Disse få eksemplene var nok til å minne meg på at planter trenger mye stell.

 

Planting og vanning

Arbeidet mitt med plantene har hjulpet meg til å svare på et spørsmål jeg ofte stiller meg selv: Hva slags misjonsarbeid er det egentlig jeg driver med her i Etiopia?

I 1 Kor 3,6 sier Paulus: «Jeg plantet, Apollos vannet, men Gud ga vekst.» I dette verset presenteres to viktige sider av misjonsarbeidet. De som planter evangeliets frø og planter kirker, som Paulus, og de som vanner og tar vare på dem, som Apollos.

 

Menighetsløse og hyrdeløse

I løpet av de siste to hundre årene har det vært lagt mye vekt på evangelisering og kirkeplanting, men å «vanne» og styrke kirkene har ikke vært like vektlagt. Resultatet er at vi har millioner av omvendte over hele verden som ikke har en menighet, og mange titalls tusen kirker uten hyrder som kan veilede dem. Kirken, Herrens hage, trenger på mange misjonsfelt mye innsats på mange områder:

  • Vanne – utruste ledere gjennom solid undervisning og disippelgjøring.
  • Luke – korrigere falsk teologi og synkretisme, som er en utfordring for den globale kirken mange steder
  • Beskjære og nyplante – hjelpe og utruste medlemmer i overfylte kirker til å krysse kulturelle grenser, gå til unådde områder og bli flere
  • Tørke opp og fjerne stillestående vann – hjelpe kirker og trossamfunn som lenge har stått fast i de samme gamle problemene, og som ikke har noen som kan stikke hull på byllen og tømme den
  • Gjødsle – bidra med en dose ny næring til kirker og kirkeledere, gjennom relevant undervisning, oppmuntrende ord, omtenksom rådgivning og kontekstualiserte innsikter i liv og tjeneste

 

Så her er vi da, min kjære kone og jeg, og hjelper til med å ta vare på Guds hage i Hawassa, etter førti år med misjonsarbeid. Området med kirker som trenger å vannes er enormt, og det virker som om det er færre arbeidere enn kirkeplantere. Du er velkommen til å bli med oss!

 

Utsending i Østlige Afrika