Menn og stiklinger

Grønn arv i Etiopia

I slutten av juli satset Etiopia på å sette verdensrekord i treplanting. Og NLM fikk bidra med trær i Filtu-området i Sør-Etiopia.

I prosjektområdet for jordbruksprosjektet vårt rundt Filtu har Etiopias «Grønn arv»-initiativ blitt ønsket velkommen av mange. Initiativet, som ble lansert av Etiopias statsminister, dr. Abiy Ahemed, i mai 2019, har som mål å plante 4 milliarder trær i landet på kort tid, og dette ble særlig markert 29. juli.

 

Planter fra NLM

En uke før denne dagen kom representanter for lokale myndigheter til NLMs tomt. De visste at vi er de eneste som jevnlig distribuerer stiklinger til jordbruksfellesskapene i vårt prosjektområde, samt til innbyggere, myndighetskontorer og skoler i byen.

Siden 2013 har vi introdusert blåhegg, frukttrær, mattrær og dekorative trær til området, og vi distribuerer over 10 000 planter årlig. I dag kan folk i området tidvis kjøpe NLM-bananer og -sitroner på butikken.

Denne dagen kunne vi ikke tilby så mange stiklinger som de lokale myndighetene ønsket, for vi hadde ikke nok som var klare til å plantes ut. Men vi fant de vi hadde og gjorde oss klare for dagen.

 

Millioner av trær

Om morgenen 29. juli møtte alle lederne fra lokaladministrasjonen og det lokale politiet opp på den lokale ungdomsskolen for å formelt starte den nasjonale grønn arv-dagen.

Etter flere offisielle taler kunne vi gi de oppmøtte instruksjoner om hvordan de skulle ta vare på plantene, og deretter delte vi dem ut. Det var oppmuntrende å se de smilende ansiktene når de fikk plantene i hendene.

Denne dagen ble det plantet omtrent 350 millioner over hele Etiopia. Målet var å sette ny verdensrekord i antall trær plantet på én dag.

 

Problemer med avskoging

Jeg som reiser mye rundt i Etiopia har sett på nært hold hvor stort problem avskogingen er i mange deler av landet. Det er vanlig å se store skogområder forvandles til goldt land i løpet av noen få år. For meg har det vært oppmuntrende å få være vitne til begynnelsen på grønn arv-initiativet, og jeg har stor tro på at det i det lange løp vil hjelpe på avskogingsproblemet og klimaendringer.

Utsending i Østlige Afrika