Den gamle etiopiske fruktbonden Jahje var villig til å prøve tørrlandsjordbruk. Nå bugner åkeren hans av frukttrær, og folk kommer langveisfra for å lære.
Et av fokusområdene til matvaresikkerhetsprosjektet i Filtu sørøst i Etiopia er tørrlandsjordbruk. En av bøndene våre er en eldre mann på over 90 år som heter Jahje Haji Ali. Midt i dette tørre og karrige landskapet har han dyrket frem en oase av frukttrær som har blitt en modell og en kilde til kunnskap for bønder fra både fjern og nær.
Jahjes familie har hatt dette landområdet i generasjoner, men i det tørre klimaet, hvor det bare vokste noen spredte busker, hadde de liten tro på at det var mulig å dyrke noe. Siden jorda likevel lå brakk, var det derfor ikke vanskelig å overtale Jahje til å plante noen frukttrær på jordområdet hans.
Han var både glad og overrasket etter hvert som de små plantene vokste og ble til trær. Jeg spurte Jahje noen spørsmål om hans erfaringer.
– Hvordan lærte du å dyrke frukttrær?
– Først introduserte de ansatte i prosjektet meg for basiskunnskapen om hva som trengs for å dyrke frukttrær og hvordan samle vann i regnperioden for å bruke det til å vanne når det er tørt. Det var vanskelig å gjøre dette i praksis, men etter mange runder med prøving og feiling, skjønte jeg til slutt hvordan det skal gjøres. Nå har jeg blitt et forbilde for andre bønder.
– Hva mener du med prøving og feiling?
– La meg gi deg et eksempel. I begynnelsen brukte jeg å fjerne det tørre løvet under trærne. En gang jeg var bortreist i flere uker, var det ingen som hadde fjernet løvet, og da jeg kom tilbake, la jeg merke til at trærne så sterkere og bedre ut. Jeg prøvde å finne ut hvorfor og spurte de ansatte i prosjektet. De fortalte meg at når det tørre løvet beskytter jorda fra solsteiken, trives trærne bedre.
– Bruker du noe slags gjødsel?
– Jeg bruker ikke noe industriprodusert gjødsel, men gjødsel fra ku eller aller helst geit. Kugjødsel oppløses raskere.
– Hvilke råd gir du til bønder som kommer for å se på frukttrærne dine?
– Jeg sier at det er viktig å luke bort ugress, og at de ikke bør bruke kunstgjødsel eller plantevernmiddel, men holde seg til økologisk dyrking.
– Hvordan er arbeidsdagen din?
– Jeg arbeider ute hver dag så lenge jeg ikke er syk og sengeliggende.
– Hvem skal ta hånd om dette arbeidet i framtiden?
– En av sønnene mine viser interesse for dette og hjelper meg noen ganger. Om Gud vil, kommer han til å fortsette.
Vi som arbeider i dette prosjektet priser Gud for at vi har fått være vitner til Jahjes suksess som fruktdyrker i dette tøffe klimaet. Resultatet taler for seg selv og har tiltrukket seg oppmerksomhet fra andre bønder.